BG Dog Forum.com - Форум за кучета. Породи Кучета - Какво трябва да знаем за кучето - Произход, анатомия, физиология, поведение и др
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
20.10.2019 02:27:29

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
РЕКЛАМА :
25903 Публикации в 833 Теми от 1241 Членове
Последен член: Kikytoo
* Начало Помощ Търси Вход Регистрация
+  BG Dog Forum.com - Форум за кучета. Породи Кучета - Какво трябва да знаем за кучето - Произход, анатомия, физиология, поведение и др
|-+  Български породи кучета
| |-+  Овчарските кучета в България
| | |-+  Българско овчарско куче
« назад напред »
Страници: [1] 2 3 ... 46 Изпечатай
Автор Тема: Българско овчарско куче  (Прочетена 129942 пъти)
Иван Панайотов - vano
BGDOGFORUM
Потребител
***
Публикации: 3697WWW
« -: 29.06.2009 20:50:31 »

ОВЦЕ, ОВЧАРИ И КУЧЕТА

Разгръщайки някои научни източници по овцевъдство от началото и средата на миналия век може да се получи частичен отговор на въпроса какви са местните породи овце в нашата страна. Техният произход е свързан генетически с породите Цакел и Цигай. Не малка част са плод на безразборно кръстосване между двете изходни форми. В Румъния овчарите обособяват голямата група на неконтролираните кръстоски под общото име “Стогош”, а цакела наричат “Цуркана”. В Сърбия той е известен с името “Праменка”, а в Унгария – с името “Рачка”. В Германия и Австрия запазва собственото си название – “Цакелска овца” (Zakelschaf).
На фона на гореизложеното, да се върнем отново в България. Какво се забелязва в нашата страна по това време. Почти колкото селища, толкова породи овце и почти никакъв или крайно бегъл отговор на въпроса от коя изходна форма са те – Цакел, Цигай или хаос, получен между двете.
Моята цел не е да правя подробна характеристика на различно именуваните породи. Предметът на анализа ми е да насоча вниманието ви върху нещо друго. В горната таблица са включени 25 породи. Всички те са именувани според териториалната си принадлежност и една единствена носи името на етноса, който я е развъждал – Каракачанската овца. До тук нищо лошо. Та нали в крайна сметка, ако българите от векове вече са уседнали по тези земи, единствено скитащите номади са циркулирали от беломорието до Стара планина и обратно. Най-малкото от историческа признателност, им се полага да имат овца, носеща тяхното име.
Но можем ли със същото безразлично спокойствие да кажем, че им се полага и овчарското куче по нашите земи да носи тяхното име. Прекаленото оказване на чест опорочава, а още повече – искам максимата “уважавам тебе, но истината-още повече” да бъде водеща в моите по-нататъшни разсъждения.
За да бъда докрай верен на тази максима, ще споделя следното. Аз също съм писал за каракачанското куче. Първите ми статии за тази порода са още от 1984-1987 г. По-късно, около 1997-1998 г. също писах за каракачанското куче. Но можеше ли по него време да се пише за българска порода кучета, когато данните на всички специалисти се свеждаха до едно единствено куче – това на каракачаните. От позицията на времето започвам да мисля, че това е имало своята пропагандна или по-скоро – компесаторна цел.
Дискриминираните от комунистическия режим каракачани бяха откъснати от стадата си и типичния за тях начин на живот. Защо за компенсация да не им се остави едно куче, което в тяхна чест да носи името им. В литературата по животновъдство, независимо дали е за местни овце, коне или кучета винаги доминираше определението “каракачанско”.
Но в науката, както и в живота, застоят е немислим. Историци, етнографи, зоолози, животновъди и кинолози започнаха да изнасят нови и нови данни, които едни след други оборваха стари теории и догми.
Нещо повече – каракачаните отдавна вече нямаха нищо общо с животните, които носеха тяхното име. Натрупали пари, благодарение на скромния начин на живот, които водеха, създали контакти със съплеменниците си от значително по-развитата в икономическо отношение Гърция, каракачаните се отдадоха на съвсем други дейности, диаметрално противоположни на овцевъдството. И ако имаха нещо запазено от животновъдния си дух, това беше строителството на мандри, преработка и търговия с млечни продукти, но не и отглеждане на овце.
На фона на гореизложеното и на поредицата публикации по темата през последните години, трудно може да бъде обяснен неистовия стремеж на някои българи да наложат овчарско куче на България, а в същото време да носи името “Каракачанско”.
Престъпна глупост е на територията на една независима, исторически от хилядолетия утвърдена държава, да се наложи името на номадско племе, което от появата си по тези земи до настоящия момент не съумя да формира цялостна, етнически обособена и конкретно локализирана народностна група.
Жалко за България, че в живота й се намесват българи плюли на чест, достойнство и националност. Още по-жалък е фактът, ако е истина това, което ми разказаха за един от претендиращите за познавач на породата, наречена “Каракачанска”. За да бъде и вълкът сит, и агнето цяло, и за да задоволи мегаломанските си амбиции, същият твърдял: “Помогнете ми да стана председател на Българската федерация по кинология и аз ви обещавам, че до 10 години ще има и Каракачанско куче и Българско овчарско куче”. Ако това изказване е истина, аз предлагам по-добре да я подкараме на принципа на горната таблица за породите овце в България. Тъй като в нашата страна има изявени няколко центъра на привърженици на кучето, което едни наричат “българско”, а други “каракачанско”, не е ли по-добре да задоволим амбициите на всички. Давайте да създадем Пернишко овчарско куче, Софийско овчарско куче, Монтанско овчарско куче, Разложко овчарско куче, Пловдивско овчарско куче, Старозагорско овчарско куче, Силистренско овчарско куче и т. н.
Имаме ли право в рамките на една държава, която по дължина не надхвърля 600 км да говорим за различни овчарски породи. Много по-правилно е да се разсъждава за породни типове с една изходна форма и тя да носи името на държавата, където се е породоформирала и практически доказала.
Дивите форми на домашното куче са носители на значителни различия в зависимост от условията на средата, в която са отглеждани и конкретиката на тяхното използване. Постоянното мигриране на човешките маси изиграва не по-малка роля за измененията на придружаващите ги кучета. Тези изменения се засилват и от факта, че новодошлите кучета започват да се кръстосват с вече локализираните преди тях.
Според костни находки, датирани от времето, за което пиша, типичното куче по нашите земи било от типа Palustris (дребното куче, донесено от Пелазгия човек) и Intermedius (междинна форма между дребните и големи породи кучета). По външен вид те наподобявали много повече съвременните представители на ловните породи, отколкото на овчарските кучета.
Целият този конгломерат от представители на вида Canis Familiaris обособява едно средно едро куче, с лека костна система, удължена лицева част на черепа, с високо поставени – в повечето случаи стърчащи нагоре уши. В екстериорно отношение това куче няма нищо общо с обекта на моите разсъждения. И все пак на Балканите съществува едро куче, което фенотипно се различава от местния автохтонен тип и основната му функция е да пази и да се бие.
Къде можем да намерим пресечната точка на взаимно изключващите се представители на вида Canis Familiaris.

На територията на Балканите отдавна е известно кучето на молосите, носещо тяхното име. За жалост и за него данните са противоречиви. Една част от учените го описват като олекотен тип, а други - като едро, масивно и борбено куче.
Къде е истината. Къде е голямото куче пазач.
Аристотел (384-332 г. пр. Хр.) класифицира кучетата в 5 породи, изхождайки от произхода и териториалната им принадлежност. Това са: Египетски кучета, Епирски кучета, Мелитски кучета, Молоси, Молосо-лаконски кръстоски.
През Римската империя, освен описаните от Аристотел, са познати и следните породи: Албанска, Африканска, Иберийска, Келтска, Критска, Метагонийска, Сармандска, Сирийска, Солентинска, Финикийска.
Ако трябва да търсим произхода на едрите кучета пазачи, явно трябва да се концентрираме около времето на Аристотел и Александър Македонски, завоеванията на Великата римска империя и кръстоносните походи.
По данни на исторически писмени документи, по време на своите походи за завладяване на Изтока, Александър Македонски е имал в армията си кучета. Вероятно това са били селекционирани по размер и борбеност молоси, които са задоволявали потребността от бойно куче. Когато Александър Македонски достига до Индия, се снабдява с мести кучета бойци. Оценя по достойнство качествата им и неминуемо ги използва “за подобряване на кръвта” на молоските кучета.
От историята знаем, че финикийците като добри търговци и мореплаватели достигат до земите на днешна Испания. Финикийците са имали асировавилонски бойни кучета и много исторически данни показват, че са ги разселили във всички посоки на своите търговски пътешествия. Това е един от пътищата, по който в южните части на Западна Европа се появяват масивните кучета на Пиренеите и швейцарските Алпи.
Римските легиони спомагат за по-нататъшното разселване на тези кучета, като ги разпростират по цяла Италия, Централна и Северна Европа, Британските острови. Локализирани в различни географски райони, подложени на различни климатични въздействия и селекция по отношение на ползователни изисквания, тези изходни форми поставят началото на много европейски породи, известни като кучета-пазачи.
Идва времето на кръстоносните походи и кучешкият миграционен процес се повтаря, само че - в обратна посока. Вече утвърдени породи кучета-пазачи (Пиринейско планинско куче, Мареманско и Абрузко куче, Улмски дог, Английски мастиф и др.) се локализират по долината на река Некар в Германия, в земите на днешна Чехия и Унгария, достигат до териториите на България, попадат отново на азиатския континент.
Миграционните процеси от изток на индоевропейски, тюркски и други народи са следващата голяма вълна, която довежда в земите на Европа едри охраняващи кучета. Вече обособените овчарски кучета на полупустинната Азия и планинския Кавказ навлизат в Североизточна Турция, Карпатите, Приволжска и Дунавска България.
В цялата тази амалгама звучи ненаучно, ако не и глупаво твърдението за обособена чиста порода на територията на една кръстопътна държава, която през хилядолетния исторически процес на миграции, завоевания, робства, величия и падения е поела целия негативизъм на миксираността и безпородността.
Ако говорим за овчарско куче, ние трябва да локализираме нашите твърдения в сферата на зоологията и животновъдството с неговите строго специализирани отрасли – генетика и развъждане. За да бъдем още по-прецизни, трябва да се спрем върху последните разкрития в сферата на молекулярната биология, кръвно-груповия полиморфизъм, ДНК-анализите, разчитането на генома на домашното куче.
До настоящия момент генезисът на молосоподобните кучета в нашата страна не е изяснен. За тази немалка група, сраснала се с овцевъдните традиции на населението на Балканския полуостров, няма комплексни научни изследвания.
От биологична и ползователна гледна точка названието “каракачанско” или “българско”, няма да придаде някакви по-специфични качества на кучето, нито пък ще омаловажи неговите достойнства. Но във времето на една историческа епоха, когато светът се глобализира, границите – размиват, а нациите обезличават, е престъпление да се наричаш българин и същевременно да прокарваш чужди на националната ни принадлежност теории. Народът ни е световно известен със своята верска толерантност и хуманно отношение към всички, с които граничи и които живеят на неговата територия. Но същият този народ е оцелял въпреки робства, войни, гонения, тоталитарни потисничества, защото нито за миг не е забравял, че е народ Български. И най-голямата трагедия на този народ е, че понякога до решаване на съдбините му се докопват продажни люде, които Паисий нарече “неразумни уроди”.
Като българин и човек уважаващ науката, приемам, че се касае за представител на биологичния вид Canis familiaris с название Българско Овчарско Куче.
Има няколко основни изисквания, за да може да се консолидира истинско овчарско куче.
Преди всичко по формиране на породата трябва да работят истински българи – не само по произход, но и по дух, и по национално самосъзнание.
Тези българи трябва да имат знания, сили и възможности да творят в сферата на кинологията.
Тези българи не трябва да робуват на лични страсти, мегаломански амбиции и налудничави идеи.
Тези българи трябва да знаят, да могат и да искат сътворяването на нещо стойностно, което да ни направи още по-горди със своя произход и историческа принадлежност.

Николай Атанасов
Активен

Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн
Иван Темелакиев - highlander
BGDOGFORUM
Потребител
***
Публикации: 74« Отговор #1 -: 13.07.2009 15:02:00 »

Цитат
Стефан Попов - председател НКБОК
   

Защо забравяме факти от историята била тя по-нова или по-стара? Ще започна от по-новата. Първо в ТКЗСтата имаше много, ама много кучета и разбира се най-добрите бяха именно най-едрите. Второ дребните екземпляри често ставаха плячка и дори храна на големите. Както в поговорката за голямата и малката риба! В държавните стопанства имаше много стока и много храна и кучетата бяха охранени и силни. На Катарино в Разлог нямаше нито една кучка под 68 см. и нито едно мъжко куче под 73см. И бяха около 60!!! А най-едрите бяха много нагоре! В Банско те бяха още по-едри!!! Тито на Джината и то в средата на 80-те г. го измерихме и то не в максимум и с триста зора и беше 89см. Като се изправи да ни нападне изпод каруцата я вдигна на гърба си. Справка Жоро Бараков. По-късно повечето кучета останаха без стада без покрив, без работа, без храна и без стопани . Да не говорим за масовите избивания, при които загиваха най-едрите, силни и хубави кучета. Ами колко от тях изнесоха чужденци основно за Гърция? Това са само част от фактите допринесли за съсипията на нашата порода и основен двигател да започна да създавам организация по съхраняване и развитие на овчарските кучета. Така нашата порода почти се изгуби, метизира и издребня въпреки кръстоските. Попитайте Ефтим Стамболов - Ефти по неговия роден край - Велинградския какви бяха тези кучета и имаше ли изобщо дребни като сегашните. Той е пораснал сред тях и съм сигурен че можете да му се доверите!!! Аз и сега съм открил няколко много едри примитива при овцете еденият, от които, наскоро е убил голям вълк и за това сега ще заплождам на него, а е и много едър и красив - просто чудо.

Цитат
Като се изправи да ни нападне изпод каруцата я вдигна на гърба си
  Шокиран Ухилен Ухилен Ухилен
Активен
Иван Панайотов - vano
BGDOGFORUM
Потребител
***
Публикации: 3697WWW
« Отговор #2 -: 13.07.2009 15:30:02 »

Цитат
Като се изправи да ни нападне изпод каруцата я вдигна на гърба си
  Шокиран Ухилен Ухилен Ухилен


И като се извъртя и на една хапка изяде цялото магаре, само едното му копито остана.  Ухилен Ухилен Ухилен
Активен

Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн
Николай Атанасов - cynology
BGDOGFORUM
Потребител
***
Публикации: 2509


I want to know


WWW
« Отговор #3 -: 14.07.2009 06:20:14 »

Цитат
Като се изправи да ни нападне изпод каруцата я вдигна на гърба си
  Шокиран Ухилен Ухилен Ухилен


И като се извъртя и на една хапка изяде цялото магаре, само едното му копито остана.  Ухилен Ухилен Ухилен


Не е вярно. Копитата били изядени. Само юлара останал и то щото не бил от кожа ами от сезал.
До тук с майтапите. Въпросът ми е достатъчен ли е фактът, че кучето е грамадно или каквото и да е, за да се ползва в селекционено-развъден процес. Нещо от рода на проверка за дисплазия, преценка по екстериор и работни качества и т.н. ?!
Това ми звучи долу горе като една компетентна теория на един каракачански селекционер, че кучето било с обратна захапка, но за сметка на това имало страхотна глава, така че порокът му не пречел да се използва за разплод.
Активен

The More I See Of Men, The More I Admire Dogs !
П. Петков - tigar6
BGDOGFORUM
Потребител
***
Публикации: 1288« Отговор #4 -: 14.07.2009 07:01:54 »

Цитат
Стефан Попов - председател НКБОК
   

Защо забравяме факти от историята била тя по-нова или по-стара? Ще започна от по-новата. Първо в ТКЗСтата имаше много, ама много кучета и разбира се най-добрите бяха именно най-едрите. Второ дребните екземпляри често ставаха плячка и дори храна на големите. Както в поговорката за голямата и малката риба! В държавните стопанства имаше много стока и много храна и кучетата бяха охранени и силни. На Катарино в Разлог нямаше нито една кучка под 68 см. и нито едно мъжко куче под 73см. И бяха около 60!!! А най-едрите бяха много нагоре! В Банско те бяха още по-едри!!! Тито на Джината и то в средата на 80-те г. го измерихме и то не в максимум и с триста зора и беше 89см. Като се изправи да ни нападне изпод каруцата я вдигна на гърба си. Справка Жоро Бараков. По-късно повечето кучета останаха без стада без покрив, без работа, без храна и без стопани . Да не говорим за масовите избивания, при които загиваха най-едрите, силни и хубави кучета. Ами колко от тях изнесоха чужденци основно за Гърция? Това са само част от фактите допринесли за съсипията на нашата порода и основен двигател да започна да създавам организация по съхраняване и развитие на овчарските кучета. Така нашата порода почти се изгуби, метизира и издребня въпреки кръстоските. Попитайте Ефтим Стамболов - Ефти по неговия роден край - Велинградския какви бяха тези кучета и имаше ли изобщо дребни като сегашните. Той е пораснал сред тях и съм сигурен че можете да му се доверите!!! Аз и сега съм открил няколко много едри примитива при овцете еденият, от които, наскоро е убил голям вълк и за това сега ще заплождам на него, а е и много едър и красив - просто чудо.

Цитат
Като се изправи да ни нападне изпод каруцата я вдигна на гърба си
  Шокиран Ухилен Ухилен Ухилен
Aбе той и Майк ТАЙСЪН беше дребен на ринга сравнение със съперниците си,но що народ изпотръшка Усмивчица
Активен

Тигъра си пази кожата,а човек името.

С ЛОШ ЧОВЕК МОЖЕ ДА СЕ РАЗБЕРЕШ... С ПРОСТ - НИКОГА
Николай Атанасов - cynology
BGDOGFORUM
Потребител
***
Публикации: 2509


I want to know


WWW
« Отговор #5 -: 14.07.2009 07:09:04 »

Цитат
Стефан Попов - председател НКБОК
   

Защо забравяме факти от историята била тя по-нова или по-стара? Ще започна от по-новата. Първо в ТКЗСтата имаше много, ама много кучета и разбира се най-добрите бяха именно най-едрите. Второ дребните екземпляри често ставаха плячка и дори храна на големите. Както в поговорката за голямата и малката риба! В държавните стопанства имаше много стока и много храна и кучетата бяха охранени и силни. На Катарино в Разлог нямаше нито една кучка под 68 см. и нито едно мъжко куче под 73см. И бяха около 60!!! А най-едрите бяха много нагоре! В Банско те бяха още по-едри!!! Тито на Джината и то в средата на 80-те г. го измерихме и то не в максимум и с триста зора и беше 89см. Като се изправи да ни нападне изпод каруцата я вдигна на гърба си. Справка Жоро Бараков. По-късно повечето кучета останаха без стада без покрив, без работа, без храна и без стопани . Да не говорим за масовите избивания, при които загиваха най-едрите, силни и хубави кучета. Ами колко от тях изнесоха чужденци основно за Гърция? Това са само част от фактите допринесли за съсипията на нашата порода и основен двигател да започна да създавам организация по съхраняване и развитие на овчарските кучета. Така нашата порода почти се изгуби, метизира и издребня въпреки кръстоските. Попитайте Ефтим Стамболов - Ефти по неговия роден край - Велинградския какви бяха тези кучета и имаше ли изобщо дребни като сегашните. Той е пораснал сред тях и съм сигурен че можете да му се доверите!!! Аз и сега съм открил няколко много едри примитива при овцете еденият, от които, наскоро е убил голям вълк и за това сега ще заплождам на него, а е и много едър и красив - просто чудо.

Цитат
Като се изправи да ни нападне изпод каруцата я вдигна на гърба си
  Шокиран Ухилен Ухилен Ухилен
Aбе той и Майк ТАЙСЪН беше дребен на ринга сравнение със съперниците си,но що народ изпотръшка Усмивчица

Имаше качества - тръшкаше. Пък тук и ние ги тръшкаме едни...
Особено някои!
Активен

The More I See Of Men, The More I Admire Dogs !
П. Петков - tigar6
BGDOGFORUM
Потребител
***
Публикации: 1288« Отговор #6 -: 14.07.2009 07:14:33 »

Цитат
Като се изправи да ни нападне изпод каруцата я вдигна на гърба си
  Шокиран Ухилен Ухилен Ухилен


И като се извъртя и на една хапка изяде цялото магаре, само едното му копито остана.  Ухилен Ухилен Ухилен


Не е вярно. Копитата били изядени. Само юлара останал и то щото не бил от кожа ами от сезал.
До тук с майтапите. Въпросът ми е достатъчен ли е фактът, че кучето е грамадно или каквото и да е, за да се ползва в селекционено-развъден процес. Нещо от рода на проверка за дисплазия, преценка по екстериор и работни качества и т.н. ?!
Това ми звучи долу горе като една компетентна теория на един каракачански селекционер, че кучето било с обратна захапка, но за сметка на това имало страхотна глава, така че порокът му не пречел да се използва за разплод.
Ами при тези хора явно е достатъчно,но не само при каракачанския селекционер е така,а на много места.Примерът е С.Попов с неговата прослувута Марта беше с обратна захапка,а той самия се уби да се хвали колко качествени поколения изкарала.А дали е така? Усмивчица

И аз питам г-н Атанасов какво чакате да се промени като предцедателя на БОК дава такъв пример,а надолу по веригата да си представим какво става.
Активен

Тигъра си пази кожата,а човек името.

С ЛОШ ЧОВЕК МОЖЕ ДА СЕ РАЗБЕРЕШ... С ПРОСТ - НИКОГА
Николай Атанасов - cynology
BGDOGFORUM
Потребител
***
Публикации: 2509


I want to know


WWW
« Отговор #7 -: 14.07.2009 07:30:49 »

И аз питам г-н Атанасов какво чакате да се промени като предцедателя на БОК дава такъв пример,а надолу по веригата да си представим какво става.

Нищо не очаквам да се промени, докато не настъпят промени. Тотални, генерални и безвъзвратни.

До момента никъде не прочетох нещо стойностно, кето да показва, че с тази порода наистина се прави развъждане, а не голо емоционално размножаване, което дори и не може да бъде що-годе скопосано мотивирано (дори и да е глупаво).
Активен

The More I See Of Men, The More I Admire Dogs !
П. Петков - tigar6
BGDOGFORUM
Потребител
***
Публикации: 1288« Отговор #8 -: 14.07.2009 07:41:33 »

И аз питам г-н Атанасов какво чакате да се промени като предцедателя на БОК дава такъв пример,а надолу по веригата да си представим какво става.

Нищо не очаквам да се промени, докато не настъпят промени. Тотални, генерални и безвъзвратни.

До момента никъде не прочетох нещо стойностно, кето да показва, че с тази порода наистина се прави развъждане, а не голо емоционално размножаване, което дори и не може да бъде що-годе скопосано мотивирано (дори и да е глупаво).
Лошото е че няма светлина в тунела-поне аз не я виждам
Активен

Тигъра си пази кожата,а човек името.

С ЛОШ ЧОВЕК МОЖЕ ДА СЕ РАЗБЕРЕШ... С ПРОСТ - НИКОГА
Иван Панайотов - vano
BGDOGFORUM
Потребител
***
Публикации: 3697WWW
« Отговор #9 -: 14.07.2009 07:53:28 »

И аз питам г-н Атанасов какво чакате да се промени като предцедателя на БОК дава такъв пример,а надолу по веригата да си представим какво става.

Нищо не очаквам да се промени, докато не настъпят промени. Тотални, генерални и безвъзвратни.

До момента никъде не прочетох нещо стойностно, кето да показва, че с тази порода наистина се прави развъждане, а не голо емоционално размножаване, което дори и не може да бъде що-годе скопосано мотивирано (дори и да е глупаво).

За съжаление именно тук се крие истината - няма развъждане, а размножаване. Има 4-5 "черни овце", които се опитват да правят всичко по правилата и до там. Хайде 10-на да са. Ама само с толкова не става работата.

А това да се изказваш че кучката с обратна захапка изкарвала прекрасни кучета, говори за пълно невежество. То хубаво изкарва, ама след 1-2 поколения като почнат да се появяват кутрета с обратна захапка и ще има чудене и реплики от рода на "Хубаво куче, ама обърна захапката".

Бих посъветвал Ст. Попов просто да си мълчи и да си прави там каквото прави, защото напоследък всяко негово изказване буди само смях.
Активен

Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн
Николай Атанасов - cynology
BGDOGFORUM
Потребител
***
Публикации: 2509


I want to know


WWW
« Отговор #10 -: 14.07.2009 08:05:35 »

И аз питам г-н Атанасов какво чакате да се промени като предцедателя на БОК дава такъв пример,а надолу по веригата да си представим какво става.

Нищо не очаквам да се промени, докато не настъпят промени. Тотални, генерални и безвъзвратни.

До момента никъде не прочетох нещо стойностно, кето да показва, че с тази порода наистина се прави развъждане, а не голо емоционално размножаване, което дори и не може да бъде що-годе скопосано мотивирано (дори и да е глупаво).

За съжаление именно тук се крие истината - няма развъждане, а размножаване. Има 4-5 "черни овце", които се опитват да правят всичко по правилата и до там. Хайде 10-на да са. Ама само с толкова не става работата.

А това да се изказваш че кучката с обратна захапка изкарвала прекрасни кучета, говори за пълно невежество. То хубаво изкарва, ама след 1-2 поколения като почнат да се появяват кутрета с обратна захапка и ще има чудене и реплики от рода на "Хубаво куче, ама обърна захапката".

Бих посъветвал Ст. Попов просто да си мълчи и да си прави там каквото прави, защото напоследък всяко негово изказване буди само смях.

Не искам да кажа, че Стефчо е глупак, но се сещам за една мисъл на древния персийски мъдрец Саади, който казва (перефразирам): "Глупавият, ако мълчи може и да мине за умен, но за съжаление той не знае това, защото е глупав". Подобна мисъл има и в Библията в книга "Премъдрост на Иисуса, син Сирахов - Стария завет."
Активен

The More I See Of Men, The More I Admire Dogs !
Николай Атанасов - cynology
BGDOGFORUM
Потребител
***
Публикации: 2509


I want to know


WWW
« Отговор #11 -: 14.07.2009 08:11:23 »

И аз питам г-н Атанасов какво чакате да се промени като предцедателя на БОК дава такъв пример,а надолу по веригата да си представим какво става.

Нищо не очаквам да се промени, докато не настъпят промени. Тотални, генерални и безвъзвратни.

До момента никъде не прочетох нещо стойностно, кето да показва, че с тази порода наистина се прави развъждане, а не голо емоционално размножаване, което дори и не може да бъде що-годе скопосано мотивирано (дори и да е глупаво).
Лошото е че няма светлина в тунела-поне аз не я виждам
Винаги има изход, стига да има желание. Желание, подплатено със знания и амбиция да се работи наистина за идеята.
Активен

The More I See Of Men, The More I Admire Dogs !
Иван Панайотов - vano
BGDOGFORUM
Потребител
***
Публикации: 3697WWW
« Отговор #12 -: 16.07.2009 22:06:53 »

БЪЛГАРСКО ОВЧАРСКО КУЧЕ

Произход: България.
Предназначение на породата: Куче съпровождащо стадата овце, куче придружител, куче служебно.
Класификация по FCI:
Група 2 - Пинчери и шнауцери, молосоидни породи, швейцарски планински и пастирски кучета, и други породи.
Секция 2 - Молосоидни породи.

Без работен изпит .

Кратка историческа справка:
Среща се във всички региони на България. Първостепенната роля на овцевъдството в общественоикономическият облик на българския народ от най-дълбока древност до днес е извикало остра необходимост от създаването и стабилизирането на такава порода кучета.

Общ външен вид:
Едро, масивно куче с горда осанка, излъчващо самоувереност и жизненост. Телосложението е хармонично развито с обилна космена покривка. Притежава масивни кости и отлично развита мускулатура. Видът му излъчва сила и внушава сигурност. Половият диморфизъм е силно изразен.

Тип конституция:
Груб и здраво-груб.

Ръст /височина в холката/:
За мъжките: мин. 65 см, за женските: мин. 60 см.

Пропорции на тялото:
- индекс на разтегнатост /формат/: 105-109.
- индекс за развитие на костите: за мъжките 20-23, за женските 19-21.
- индекс за дългокракост: 51-53.
- индекс за масивност: 116-120.
- индекс за дългоглавост: 39-42.
- индекс за тирокочелост: 55-60.

Поведение, способности и предназначение:
Българското овчарско куче притежава силен тип нервна система и уравновесен характер. Тези му качества съчетани с голяма издръжливост, работоспособност, непретенциозност и вярност го определят като незаменим и желан помощник на човека и стадата. Дружелюбно.

Глава:
Пропорционална, обемна.
Черепна част:
Широка, масивна, челото е слабо изпъкнало, почти плоско, със забележим задтилен /окципитален/ издатък. Надочннте дъги са слабо изразени.
Стоп: Слабо изразен.
Лицева част:
Муцуна: Обемна, слабо стесняваща се към носа, тъпа и дълбока. Дължината на муцуната е 2/5 от дължината на главата.
Носна гъба: Черна на цвят, неголяма.
Бърни: Средно дебели, плътно прилепнали, горната припокрива долната устна, тъмно пигментирани с дълбок прорез.
Зъби: Здрави, големи и бели с нормален набор 42 броя. Захапката е ножицовидна. Резците са разположени в лека дъга.
Уши: Висящи, поставени на нивото на очите, триъгълни със заоблен връх, средно големи, покрити с дебели и плътни косми.
Очи: Фронтално, широко поставени. Латералните /странични/ очни ъгли са малко по-високо от вътрешните /медиални/. Формата е бадемовидна. Цветът е кафяв. Предпочита се по-тъмен цвят. Клепачите са плътно прилепнали, тъмно пигментирани.

Шия:
Мощна, средно дълга, добре замускулена с леко заоблена линия на тила, видимо разширяваща се към трупа, поставена под ъгъл около 35 градуса. Кожата по шията е еластична, подвижно свързана, но не образува гънки.

Тяло:
Холка: Мощна, добре замускулена, леко изскачаща над линията на гърба.
Гръб: Средно дълъг, здрав, прав и широк.
Поясница: Къса, широка, на нивото на линията на гърба със силна мускулатура.
Крупа: Широка, плоска, добре замускулена с лек наклон към основата на опашката.
Гърди: Гръдният кош е широк , дълбок и достига малко под лакътните стави. Гръдната кост е добре изразена. Ребрата са широки и заоблени.
Корем: Умерено прибран, стегнат.

Опашка:
Високо поставена, дебела и обилно окосмена. В покой е отпусната надолу и на дължина достига до скакателната става, а при възбуда се повдига над линията на гърба и се носи като сърп или кръг.

Предни крайници:
Прави, отвесно и широко поставени, успоредни.
Раменe: С добре развита мускулатура. Ъгълът между лопатката и раменната кост е 100-110 градуса.
Подрамена: Средно дълги, с масивни кости и развита мускулатура.
Лакти: Насочени назад, успоредни.
Китки: Масивни, сравнително къси и почти отвесно поставени. Допуска се лек наклон.
Метакарпуси: Широки, силни, с лек наклон.
Лапи: Средно големи с овална форма, с прибрани пръсти и окосмяване между пръстите, добре засводени. Ноктите са здрави. Желателно е да бъдат тъмни. Възглавничките са твърди и тъмни.
Задни крайници:
Прави и успоредни. Погледнати отзад със силно развита мускулатура.
Бедра: Средно дълги и широки с масивна мускулатура.
Колена: Със слабо изправени ъгли.
Подбедра: Пропорционални и добре замускулени.
Скакателни стави: Силни и здрави, ъгълът е около 140-150 градуса.
Метатарзуси: Средно дълги, масивни, отвесно поставени. Често срещан белег на породата е допълнителен пети пръст.
Лапи:
Средно големи с овална форма, с прибрани пръсти и окосмяване между тях, добре засводени. Здрави нокти. Възглавничките са твърди и тъмни.

Движения:
Рационални, неизразходващи излишна енергия, свободни, с широка крачка, характерен е спокойният, лек ход и пружиниращ тръс.

Кожа:
Дебела и еластична, не образува гънки.

Космена покривка:
Съставена от прави, твърди и дълги косми. Средно дълга, минимум 7 см, с добре развит подкосъм. По шията, задната част на крайниците и опашката има характерен и добре развит удължен и богат украсяващ косъм. По лицевата част на главата и предната част на крайниците космите са по-къси и плътно прилегнали.

Окраска:
Задължетелно двуцветна - бяла с едри тъмни петна или тъмна с едри бели петна. Желателно е тъмното обагряне да се доближава до черния цвят.

Недостатъци:
- Незначителни отклонения от посочените индекси.
- Недостатъчно широка и масивна глава.
- Ясно изразена медиална бразда.
- Издължена или недостатъчно широка муцуна.
- Недостатъчно развит гръден кош.
- Тясна постановка на крайниците.
- Провиснал или изпъкнал гръб.
- Малко по-висока задница от холката.
- Изкривени предни или задни крайници.
- Отпуснат или подчертано прибран корем.
- Леко отпусната кожа в шийната област.
- Тънки или леко висящи бърни.
- Светли очи.
- Високо поставени уши неприлепнали към главата.
- Недостатъчно окосмяване на опашката и задната част на крайниците.
- Дребни и редки зъби, и резци разположени извън основната линия. /некоректен фронт/
- Зъби с нарушен или оцветен емайл.
- Меки и разпуснати лапи.
- Скъсени, тежки и тромави крачки.
- Незначителни отклонения от правилните движения.

Пороци:
- Неизразена породност.
- Слабо изразен конституционален тип.
- Рязко изразен стоп.
- Тясна и нежна глава.
- Тънка, лека и остра муцуна. Много увиснали бърни.
- Изправени, стоящи или големи уши.
- По-нисък ръст от определения в стандарта.
- Значително по-висока задница от холката.
- Вродена къса опашка.
- Агресивност или страх.
- Непигментирана носна гъба с недостатъчно изразена медиална бразда.
- Сини или различни по цвят очи.
- Нестандартна окраска на космената покривка.
- Много къс, мек или къдрав косъм.
- Липса на подкосъм.
- Отклонение от стандартната захапка.
- Липсващи зъби.
- Едностранен или двустранен крипторхизъм.
- Неизразен полов диморфизъм.

Мъжките трябва да имат два нормални по вид, форма и големина тестиса, които да са напълно спуснати в скроталната торбичка.

На 11.05.2001 г. в София работна група на БРФК в състав:
Стефан Попов, Мирослав Арсенов, Димитър Драганов, Иван Чиликов - гр. Хасково, Аврам Петков - гр. Монтана , Благой Велев - гр. Разлог , Емин Гичмен - гр. Якоруда , Антон Филипов - гр. Велинград, Радослав Доков - гр. Силистра, преработи и допълнени стандарта на Българско планинско куче от 23.01.1997 приет от Комисия по стандартите на БРФК с Председател Янко Тодоров и членове: д-р Веселин Денков, Вихра Григорова, Димитър Драганов, Стефан Попов и Мирослав Арсенов.

Последна редакция на стандарта е направена на 15.05.2001 година, съгласно изискванията на FCI, от Комисията по стандартите на БРФК в състав:
д-р Емил Георгиев – председател
и членове:
Мирослав Арсенов
Димитър Драганов
Мина Ихчиева
Стефан Попов
и приет от УС на БРФК на 07.06.2001г.
Председател на Комисия по стандартите:
д-р Емил Георгиев
Членове на Комисия по стандартите на БРФК:
Мирослав Арсенов
Mина Ихчиева
Димитър Драганов
Стефан Попов
Активен

Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн
П. Петков - tigar6
BGDOGFORUM
Потребител
***
Публикации: 1288« Отговор #13 -: 17.07.2009 13:33:35 »


Наще овце тук ги пасем Намигване
Активен

Тигъра си пази кожата,а човек името.

С ЛОШ ЧОВЕК МОЖЕ ДА СЕ РАЗБЕРЕШ... С ПРОСТ - НИКОГА
Николай Атанасов - cynology
BGDOGFORUM
Потребител
***
Публикации: 2509


I want to know


WWW
« Отговор #14 -: 17.07.2009 14:06:18 »


Наще овце тук ги пасем Намигване

Турците си пасат овцете по каманаците, вие - в морето.


Активен

The More I See Of Men, The More I Admire Dogs !
Страници: [1] 2 3 ... 46 Изпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

Аудиосказки | Детские поделки | Детски сайт | Резервоари за вода