BG Dog Forum.com - Форум за кучета. Породи Кучета - Какво трябва да знаем за кучето - Произход, анатомия, физиология, поведение и др
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
19.08.2019 03:25:10

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
РЕКЛАМА :
25903 Публикации в 833 Теми от 1240 Членове
Последен член: Алекси
* Начало Помощ Търси Вход Регистрация
+  BG Dog Forum.com - Форум за кучета. Породи Кучета - Какво трябва да знаем за кучето - Произход, анатомия, физиология, поведение и др
|-+  Породите кучета по света
| |-+  Други породи
| | |-+  Кангали и подобни
« назад напред »
Страници: [1] 2 3 ... 198 Изпечатай
Автор Тема: Кангали и подобни  (Прочетена 522437 пъти)
Иван Панайотов - vano
BGDOGFORUM
Потребител
***
Публикации: 3697WWW
« -: 30.06.2009 13:32:20 »

Да започнем темата със стандарта:

КАНГАЛ

Превод на български език: Ели Баранова

Турският Клуб по Кинология, създаден през 2001г., одобри породен стандарт на Кангала, който е публикуван в Турция на Втория Международен Симпозиум за породата Кангал, през месец юли 2005-та година.

Развъден стандарт на кучето Кангал
(одобрен от Турския клуб по кинология 2005, представен от доц.д-р Мустафа Юзджан, Ветеринарен факултет на Истанбулския университет, департамент Животновъдство)

ОБЩ ВИД
Кучето Кангал е голямо и силно овчарско куче за охрана на стадата, с величествена осанка и балансирани пропорции на тялото. Голяма глава; средни по размер, черни, висящи уши, черна лицева маска; космена покривка с цвят вариращ от пясъчно до светло сиво, къса, гъста, с подкосъм, и опашка носена на отворена спирала над гърба и образуваща кръг, когато кучето е нащрек – това са основните белези на породата.

ТЕМПЕРАМЕНТ И ПОВЕДЕНИЕ
Кангала е куче за охрана на стадата. Инстинктивно, Кангала осигурява защита на стада овце и кози, по-скоро пазейки ги, отколкото осъществявайки паша. Кангала е смел, бърз и ловък. Той се изправя срещу опасността и би преследвал хищниците ако е необходимо. Поддържа уравновесено, покровителствено отношение с животните от стадото, което охранява. Предпочита да действа независимо от овчаря и свободно да пази стадото от нападения, което предполага изключително силни, инстинктивно развити охранителни качества.
Кангала е много любвеобилен и лоялен към своя стопанин.
С непознати е сдържан и дистанциран, без да проявява непредизвикана агресия.

ГЛАВА И ЧЕРЕП
Глава е голяма, но пропорционална с тялото.
Пропорцията между предната, горна част на муцуната (от стопа до върха на носната гъба), отнесена към дължината на главата е 1:2.1 до 1:2.5, като горната част на муцуната е паралелна на челото. Черепа може да има слабо развит тил.
Докато главата на мъжкия Кангал наподобява тази на лъва, главата на женската е значително по-тясна и по-елегантна. Ушите са добре раздалечени и черни. Характерна черна маска покрива муцуната.
НЕДОСТАТЪЦИ: Прекалено издължена, тясна глава; къса (брахицефална) муцуна; непропорционално голяма глава

ОЧИ
Очите имат интелигентен и доверчив поглед. Пропорционално на размера на главата, очите са средни по размер, овални и дълбоко поставени. Клепачите са черни. Цвета на очите варира от медножълт до кафяв. Бялата част на окото не трябва да се вижда.
НЕДОСТАТЪЦИ: Големи, кръгли очи, увиснали долни клепачи, светложълт цвят на окото.

НОС и МУЦУНА
Носната гъба е издадена и заоблена с големи, добре оформени ноздри. При затворена уста, наблюдаван в профил, носът е с правоъгълна форма. Муцуната е напълно черна, вкл. долната челюст. Възможно е да има черни петънца по бузите. Челюстите са с масивна структура.
Зъбите са нормално разположени по долната и горна челюсти, като захапката трябва да е ножицоподобна. Мощните челюсти обуславят силна захапка.
Устните са черни, като горните са достатъчно дълги, за да покриват напълно зъбите, но и достатъчно стегнати, за да не допускат лигавене. Езикът е розов на цвят.
НЕДОСТАТЪЦИ: Прекалено увиснали устни; остра, дълга носна гъба.

УШИ
Ушите са средни по размер, висящи, с триъгълна форма, със заоблени връхчета. Разположени са на външния край на главата, малко по-високо от нивото на очите. Предния край на ушите може да бъде измерен до точка близко до бузите, а когато бъде издърпано на пред, ухото трябва да има достатъчна дължина, за да покрие окото. Ушите са черни, допълвайки цвета на лицевата маска.
НЕДОСТАТЪЦИ: Изправени уши; твърде дълги или твърде къси уши.

ВРАТ
Врата е малко по-къс от дължината на главата, плътен, добре замускулен, леко извит в частта при съединяването с главата. При мъжките се наблюдава лек подвес.
НЕДОСТАТЪЦИ: Къс или прекалено дълъг врат; слабо замускулен врат.

Структура на тялото
Тялото на Кангала е силно и с правилни пропорции. Горната линия се спуска леко от холката, върви хоризонтално на гърба и завършва с лека извивка при опашката. Гърдите са с дълбочина до лактите на предните крака; гръдната клетка е обемна; коремът е леко прибран навътре. Зоната на слабините е добре замускулена. Раменете са със силна конструкция, добре замускулени и на една височина със задницата. Тялото е гладко, замускулено, без излишни мазнини. Пропорцията между височината при холката и дължината на тялото е 1:1,2. Тази пропорция придава на осанката леко правоъгълен формат. Пропорцията между ширината на гърдите (между двете плешки) и дълбочината на гърдите (разстоянието от холката до стернума) е 1:1,5.
НЕДОСТАТЪЦИ: Слаби, остри гърди; цилиндрична форма на тялото; екстремно слабо куче.

Крака/ Крайници
Предните и задни крайници на Кангала са с тежка костна структура, добре замускулени и се движат в добра координация с останалата част на тялото. Гледани отпред, предните крака са успоредни, прави, лактите са прибрани към гръдния кош. Гледани отзад скакателните стави са успоредни и прави. Задните крайници са силни и с ясно изразено заъгляване на колянната става.
НЕДОСТАТЪЦИ: Слаби кости, тънки, зле замускулени крака; недостатъчно, или прекалено силно заъгляване; скакателни стави завъртени навътре или навън.

Лапи
Лапите са големи, силни и добре извити. Ноктите са къси и затъпени. Цвета на ноктите може да е бял или черен. Възглавничките на лапите са тъмни на цвят и стегнати. При някой екземпляри може да се види зачатък на пети пръст отзад, което е нежелателно.
НЕДОСТАТЪЦИ: Тесни или отворени лапи.

Опашка
Опашката е с дължина до скакателната става. Космената покривка на опашката е по-гъста от тази на тялото. В спокойно положение, опашката се носи отпусната надолу до скакателната става, с леко завъртяно нагоре връхче. Във възбудено състояние, опашката образува един или два спираловидни кръга. В спираловидно положение опашката е на височината на гърба, без да се накланя отстрани на крупата.
НЕДОСТАТЪЦИ: Прекалено дълга или къса опашка; прекалено дълга, пухкава космена покривка, или прекалено тънка космена покривка; незавършена спирала или права опашка.

Космена покривка
Кангалът е късокосместо куче. Космената покривка е двуслойна, формирана от подкосъм и дълги косми. Външния слой на космената покривка е по-груб и по-дълъг. Подкосъма е мек и гъст. Космената покривка на врата и гърдите е по-дълга от тази в останалата част на тялото. Космената покривка на муцуната, главата и ушите е много къса и гладка.
НЕДОСТАТЪЦИ: Твърде къса или дълга космена покривка, къдрава, вълниста космена покривка.

Окраска
Могат да бъдат наблюдавани - светло сива, светло жълта, светло кафява окраски. Бели петна могат да бъдат допуснати само по краката до коленете и на гърдите. Характерна черна маска и уши. Освен тези оцветявания, плътния еднороден цвят на окраската е желателен.
НЕДОСТАТЪЦИ: Липса на черна лицева маска; бели петна по краката и гърдите, които се преливат в останалата част на тялото.

Движения
Кангалът има спокойни и уверени движения, загатващи за вътрешната сила и ловкост. Гърбът е изправен и стегнат по време на движение. При бавно движение, наблюдавани отстрани предните и задни крайници се движат паралелно. В тръс, диагоналните крайници се движат паралелно. При бавно ходене и тръс, врата и главата са на линията на гърба. Разкрачът е с умерена дължина – стъпките не са ситни, нито прекалено разтеглени. С увеличаване на скоростта на движение се увеличава и размера на стъпката.

Тежина
50-70 кг. за мъжките в зряла възраст; 40-55 кг. за женските
Височина
70-85 см. за мъжките в зряла възраст; 65-75 см. за женските

Дисквалификации (пороци)
• Едностранен или двустранен крипторхизъм.
• Кафява носна гъба.
• Албинизъм, увреда на стадото (преследване, хапане, убиване); страхливо или подтиснато поведение; невъзможност да работи със стадо; силна, неконтролирана агресия.
• Липса на черна лицева маска; бели петна по муцуната.
• Сини, зелени или черни очи.
• Скъсени или удължени челюсти.
• Опашка, която не образува спирала на гърба във възбудено състояние.
• Окраска различна от описаната в този стандарт; многоцветна или тигрова окраска; петна на която и да е част от тялото, извън допустимите под колената и на гърдите.

Кангалът е призната за чистопородно развъждане порода, с публикуван стандарт в Австралия, Нова Зеландия, Южна Африка и САЩ (от UKC, но не и от AKC).
Породата все още не е призната от Английския Клуб по Кинология и FCI.
Активен

Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн
Николай Атанасов - cynology
BGDOGFORUM
Потребител
***
Публикации: 2509


I want to know


WWW
« Отговор #1 -: 02.07.2009 21:01:26 »

Активен

The More I See Of Men, The More I Admire Dogs !
Николай Атанасов - cynology
BGDOGFORUM
Потребител
***
Публикации: 2509


I want to know


WWW
« Отговор #2 -: 02.07.2009 21:02:49 »

Активен

The More I See Of Men, The More I Admire Dogs !
Николай Атанасов - cynology
BGDOGFORUM
Потребител
***
Публикации: 2509


I want to know


WWW
« Отговор #3 -: 02.07.2009 23:16:50 »Активен

The More I See Of Men, The More I Admire Dogs !
Еждан Ремзиоглу - Remzi
Потребител с право на четене
Потребител
*
Публикации: 745WWW Ел. поща
« Отговор #4 -: 04.07.2009 22:47:11 »кангали от средоселци Намигване
Активен

Еждан Ремзиоглу - Remzi
Потребител с право на четене
Потребител
*
Публикации: 745WWW Ел. поща
« Отговор #5 -: 08.07.2009 14:08:36 »

Активен

Еждан Ремзиоглу - Remzi
Потребител с право на четене
Потребител
*
Публикации: 745WWW Ел. поща
« Отговор #6 -: 08.07.2009 14:13:05 »

Активен

П. Петков - tigar6
BGDOGFORUM
Потребител
***
Публикации: 1288« Отговор #7 -: 09.07.2009 08:50:43 »

Има ли в България клуб на кангала?
Активен

Тигъра си пази кожата,а човек името.

С ЛОШ ЧОВЕК МОЖЕ ДА СЕ РАЗБЕРЕШ... С ПРОСТ - НИКОГА
Еждан Ремзиоглу - Remzi
Потребител с право на четене
Потребител
*
Публикации: 745WWW Ел. поща
« Отговор #8 -: 09.07.2009 08:54:10 »

регистриран в разградския съд,оства да стана член на брфк Намигване
Активен

Еждан Ремзиоглу - Remzi
Потребител с право на четене
Потребител
*
Публикации: 745WWW Ел. поща
« Отговор #9 -: 13.07.2009 15:10:19 »прилича на моите женски които също са на 4 месеца и 4 броя заминаха за западна българия
един и същ ги купи, като го питах от къд е само каза че е от западна българия,та за това питам
Активен

Евтим Стамболов - Вълчан
BGDOGFORUM
Потребител
***
Публикации: 2305« Отговор #10 -: 13.07.2009 19:20:30 »

Шаржор    на     Джамал   /пешовия/
Активен

Ниe  се  родихме  в  тази  нощ  когато   раждаше   и   вълчицата 
сутринта   под  рев   на  льв   ни  дадоха  имена........
Николай Атанасов - cynology
BGDOGFORUM
Потребител
***
Публикации: 2509


I want to know


WWW
« Отговор #11 -: 13.07.2009 19:27:15 »

Шаржор    на     Джамал   /пешовия/


Язък за кучето. Имам чувството, че ще отиде бадева.
Активен

The More I See Of Men, The More I Admire Dogs !
Евтим Стамболов - Вълчан
BGDOGFORUM
Потребител
***
Публикации: 2305« Отговор #12 -: 13.07.2009 19:33:55 »

Няма     много  добре  го   гледат   яде  овчи   мрьвки    и    всеки  ден  се  разхожда   по     гората
Активен

Ниe  се  родихме  в  тази  нощ  когато   раждаше   и   вълчицата 
сутринта   под  рев   на  льв   ни  дадоха  имена........
Николай Атанасов - cynology
BGDOGFORUM
Потребител
***
Публикации: 2509


I want to know


WWW
« Отговор #13 -: 13.07.2009 19:45:16 »

Няма     много  добре  го   гледат   яде  овчи   мрьвки    и    всеки  ден  се  разхожда   по     гората

Друго имам предвид...
Активен

The More I See Of Men, The More I Admire Dogs !
П. Петков - tigar6
BGDOGFORUM
Потребител
***
Публикации: 1288« Отговор #14 -: 13.07.2009 19:45:48 »

регистриран в разградския съд,оства да стана член на брфк Намигване
Вярваш ли че ще стане член на БРФК
Активен

Тигъра си пази кожата,а човек името.

С ЛОШ ЧОВЕК МОЖЕ ДА СЕ РАЗБЕРЕШ... С ПРОСТ - НИКОГА
Страници: [1] 2 3 ... 198 Изпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

Аудиосказки | Детские поделки | Детски сайт | Резервоари за вода