BG Dog Forum.com - Форум за кучета. Породи Кучета - Какво трябва да знаем за кучето - Произход, анатомия, физиология, поведение и др
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
19.07.2018 01:44:29

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
РЕКЛАМА :
25902 Публикации в 833 Теми от 1235 Членове
Последен член: bo4kataBG
* Начало Помощ Търси Вход Регистрация
+  BG Dog Forum.com - Форум за кучета. Породи Кучета - Какво трябва да знаем за кучето - Произход, анатомия, физиология, поведение и др
|-+  Кинология
| |-+  Какво трябва да знаем за кучето
| | |-+  Поведение на кучето
« назад напред »
Страници: 1 2 [3] 4 5 Изпечатай
Автор Тема: Поведение на кучето  (Прочетена 17716 пъти)
Светла Иванова
BGDOGFORUM
Потребител
***
Публикации: 1649


Обичам ви, Прекрасни Животни!


« Отговор #30 -: 04.10.2010 09:43:36 »

Кучетата ми си имат си уютна къщичка, но не влизат в нея. Ползваха я само през зимата.

 А сега времето е променливо и не мога да ги накарам да я използват.

В дъжд и вятър спят на двора, на тревата, на бетон, изобщо където ги свари дрямката.

Това опасно ли е или инстинктът им за самосъхранение ще ги запази, водейки ги към най-доброто за тях?
Активен

„ХОРАТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ЧУДО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУЧЕТАТА”
                                                                                       Джек Лондон
Николай Атанасов - cynology
BGDOGFORUM
Потребител
***
Публикации: 2509


I want to know


WWW
« Отговор #31 -: 04.10.2010 12:45:50 »

Кучетата ми си имат си уютна къщичка, но не влизат в нея. Ползваха я само през зимата.

 А сега времето е променливо и не мога да ги накарам да я използват.

В дъжд и вятър спят на двора, на тревата, на бетон, изобщо където ги свари дрямката.

Това опасно ли е или инстинктът им за самосъхранение ще ги запази, водейки ги към най-доброто за тях?


Не е опасно. Щом така предпочитат, така да бъде.
Имал съм случай с куче, което спи на двора, върху него вали сняг и буквално го затрупа. Мислех че е болно, умира и няма сили дори да стане. когато отидох към него, то изведнъж скочи и започна да играе с мен.
Инстинктът за самосъхранение е достатъчно силно развит при кучетата и те "знаят" какво да правят.
Активен

The More I See Of Men, The More I Admire Dogs !
Светла Иванова
BGDOGFORUM
Потребител
***
Публикации: 1649


Обичам ви, Прекрасни Животни!


« Отговор #32 -: 04.10.2010 12:52:52 »

СУПЕР!
БЛАГОДАРЯ!
Активен

„ХОРАТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ЧУДО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУЧЕТАТА”
                                                                                       Джек Лондон
Найден Иванов
BGDOGFORUM
Потребител
***
Публикации: 12


Ел. поща
« Отговор #33 -: 20.12.2010 00:03:29 »

Прочетох увода и искам да благодаря на Николай Атанасов и vano за подробната, систематизирана и изчерпателна информация. Аз лично се занимавам с психология и в частност имам по-сериозни интереси в областта на когнитивната невропсихология, психоанализата, поведението и психологията при животните и отчасти в моделирането на изкуствени невронни мрежи. Държа да отбележа, че все още се обучавам в тези сфери и не съм достигнал нивата на сериозните изследователи, но пък чета доста и събирам информация и се опитвам сам да използвам вече налични изследвания за мои експерименти. Също така съм любител на кучетата и съжителствам с един мъжки екземпляр - курцхар Ухилен. Не мога да кажа, че имам опит с кучетата като развъдчик, не съм гледал N на брой песове, но се интересувам и наблюдавам, а също се опитвам да съставям хипотези относно вътрешнопсихическото състояние при тези животни.
Активен
Найден Иванов
BGDOGFORUM
Потребител
***
Публикации: 12


Ел. поща
« Отговор #34 -: 20.12.2010 01:08:21 »

В психологията има 4 основни парадигми, които имат принос за изучаването на психичния апарат:
1. Бихейвиоримзът или поведенческата парадигма дава относително цялостно и изчерпателно обяснение за психичните функции. Николай Атанасов беше развил тезите на тази теория изключително подробно в първите постове. Затова няма да пиша допълнителна информация. Само ще кажа, че минусите при тази парадигма са, че набляга на ученето като метод за усвояване на всяко едно поведение и не навлиза надълбоко в първопричините за чувствата и емоциите. Плюсовете са, че предлага лесни за наблюдение и измервания черти и характеристики.
2. Хуманизмът е течение, което се противопоставя на идеята за някакъв вид структуриран психичен апарат и приема всеки човек за уникален сам по себе си. Той обединява по-скоро терапевти и психиатри имащи нестандартни и индивидулни идеи. В този подход не се допуска измерване на черти и характеристики.
3. Системният подход е създаден по-скоро, за да опише различните процеси при общуването.
4. Психодинамичният (психоаналитичен) подход е този, който води началото си от човека считан за основоположник на модерната психология - Зигмунд Фройд. Тази парадигма, наричана още дълбинна, дава единственото обяснение, в детайли и логични, връзки за структурата на психичния апарат. Наблюдения и измервания на чертите и характеристиките на психиката, които използва психоанализата, са трудни и често няма сигурни статистически данни.
От изброените течения, за разбиране на психичния апарат при животните се използва най-вече бихейвиоризма. Той обаче не може да даде обяснение на всички психични феномени, които се наблюдават. При хората много по-изчерпателен е психодинамичният метод и той е единствения, за който се смята, че дава обяснение за първопричините, не просто за симптомите на дадено поведение, мисли, чувства. В последните години, с откриването на нови технологии за изследване на процесите в мозъка (ЯМР, ПЕТ и др.), се доказа, че значителна част от структурите използвани в психодинамичния подход имат репрезентации в различните части на мозъка и неговите полета. Така се създава една нова наука наречена невропсихоанализа. Тя прави тези, преди, трудно измерваеми черти и характеристики, с които борави този подход - лесни за научна работа и за резултати. Това кара много съвременни изследователи да започнат изследвания в тази област и някои зоопсихолози проявяват също интерес.
Активен
Николай Атанасов - cynology
BGDOGFORUM
Потребител
***
Публикации: 2509


I want to know


WWW
« Отговор #35 -: 20.12.2010 12:32:41 »

Едно уточнение относно невропсихоанализата. Тя е предмет на ветеринарната (клинична) зоопсихология (Veterinary Psychology), застъпена е в доста трудове на известни ветеринарни специалисти по поведение на кучетата и не е предмет на широката практика в сферата на кинологията. Основно е свързана с корекции на поведението чрез медикаменти и тяхното влияние върху нервно-психологическите промени в мозъка, които от своя страна се отразяват върху поведенческите реакции.

Лично аз не приемам бихейвиоризма, въпреки че от гледна точка на нео-бихейвиоризма Скинър развива интересни концепции в труда си „Поведение на организмите”. Независимо от факта, че бихейвиоризма е по-близо до „животното-машина”, отколкото до „животното-душа” (определенията мои) в съвременното обучение на кучетата той намира доста голямо приложение. Така наречената кликер-дресура е чиста форма бихейвиоризъм.

Относно Фройд, него така и не можах да го разбера и да го възприема. Много от концепциите му могат да бъдат подложени на критика. Много повече ми допада „късния” Юнг – след дистанцирането си от Фройд. От съвременните психоаналитици имам особен афинитет към Е. Фром, но не толкова като психоаналитик, а като хуманист и философ.
Активен

The More I See Of Men, The More I Admire Dogs !
Найден Иванов
BGDOGFORUM
Потребител
***
Публикации: 12


Ел. поща
« Отговор #36 -: 20.12.2010 13:26:10 »

Основни теории при психоанализата.

В началото на миналия век Фройд създава първата теория за функционирането на човешката психика. Тя се нарича топографски модел и включва три основни структури - съзнавано, предсъзнавано и несъзнавано. Съзнаваното е всичко това, което ние извършваме като си даваме ясна сметка за това. Предсъзнаваното са тези процеси, които наричаме рутинни. Това може да бъде ходенето, шофирането и т.н. Ние можем да ги обясним, но реално не си даваме сметка за тях. Несъзнаваното са процеси, които влияят на поведението ни, чувствата ни, но ние нямаме достъп до тях. Те често могат да ни карат да се чувстваме зле, нервни и т.н.
Няколко години след тази теория Фройд, продължавайки своите задълбочени изследвания, сам се отказва от нея и създава една значително по-структурирана и комплексна схема на психичния апарат, която използваме и до днес. Тя се нарича структурна теория и твърди, че в човешката психика има три компнента - Ид, Его и Суперего. Остават части и от топографския модел като съзнавано и несъзнавано. Ето малко повече и за трите компонента:
Идът е тази част от  психиката, където се помещават нагоните. Ще поясня първо какво е нагон. Нагонът често се бърка с инстинкт. Инстинкт е много по-известна дума от нагон, но в случая нагон е по-подходящ термин. Разликата се състои в следното. Инстинктът е вродена способност или готовност за реагиране по еднообразен и стереотипен начин на определени групи дразнители. Той е съставен от поведенчески реакции много по-сложни от обикновения рефлекс. Но също като безусловния рефлекс инстинктът се състои от следните елементи: дразнител, възбуда на централната нервна система и моторна реакция. Нагонът не включва моторната реакция и се състои само от възбуда на ЦНС, предизвикана от дразнител. Тези дразнители са вътрешни за субекта и се дължат, както на биологични процеси, така и на психични. Нагонът подтиква индивида към действие и определено (често неприемливо) поведение и изисква разтоварване. Фройд различава два вида либидни нагона - агресивен и сексуален като и двата имат един и същ първоизточник.
Идът е изцяло в несъзнателната част от нашата психика. Често импулсите на нагоните имат много първичен характер и не са приемливи за индивида и обкръжението. Мотивацията, която идва от тях, обаче е твърде силна и за да не се изложи индивида на риск се образува друга структура наречена Его.
Егото е тази структура от психичния апарат, която изпълнява най-сложната и трудна роля, а тя е да удовлетвори и да постигне компромис между Ид-а, външната реалност и Суперегото. Части от нея са в съзнаваното, други в несъзнаваното. За да защити съзнанието от Ид-а, Егото използва различни видове защити. Тези защити са несъзнавани и променят съдържанието на нагонните желания достигащи до съзнателната част от нашата психика. Биват много видове, но ще се спра по-подробно на тях по-надолу.
Суперегото включва морала, ценностите, идеалите в психиката. Част от тази структура е съзнавана, друга е в несъзнаваното. Обикновено при хората се получава конфликт между Суперего и Ид, в който Егото трябва да реши използвайки своите механизми.
Написах това до тук, не за да обяснявам човешката психология, а да разясня основни принципи, на които лежи психоанализата. В последните няколко години се стигна до развитие на течението невропсихоанализа, което има за цел да обедини двете науки психоанализа и невропсихология. Хората занимаващи се в тази сфера направиха няколко серизони пробива като успяха да докажат, че психоаналитичните процеси могат да се наблюдават в различни части от мозъка. Това накара други изследователи в областта на психологичните и поведенчески процеси при животните да предприемат изследвания, които да докажат подобни процеси и при други видове.
Активен
Найден Иванов
BGDOGFORUM
Потребител
***
Публикации: 12


Ел. поща
« Отговор #37 -: 20.12.2010 13:38:11 »

Този последния пост го написах без да успея да видя вашия отговор.
Психоанализата като наука се е развила доста от времето на Фройд и идеите, които той употребява наистина вече не са много актуални. Все пак има някои, които се запазват и се използват и до ден днешен.
Юнг също твори в психодинамичната сфера, но няма много последователи, които да развият това течение. При психоанализата обаче, това не е така като огормно влияние оказват последователи като Ана Фройд, Хартман, Ериксън, Мелани Клайн, Уникът, Кохут, Съливан, Кернберг, които доразгръщат тази парадигма променят и допълват теории и хипотези и съставят огромно количество изследвания.
Основния принос на невропсиханализата в психологията изобщо според мен е локализирането на определени места в мозъка с определени компоненти от психоанализата, които дават обективна представа каква е функцията на тези структури в мозъка.
Активен
Светла Иванова
BGDOGFORUM
Потребител
***
Публикации: 1649


Обичам ви, Прекрасни Животни!


« Отговор #38 -: 20.12.2010 13:44:26 »

Според моето най-скромно мнение, членовете на този форум са любители на кучета. Може да са с всякакви професии:  развъдчици, учители, лекари, инженери, овчари и какво ли още не.

Аз самата проявявам голям интерес към темата: „Поведение на кучето”, наистина много голям. И за това ще помоля /все пак, повтарям, това е форум/, да се пише на популярен език. Ако е възможно, да оставим специализираната терминология за друг вид комуникации. Усмивчица

Активен

„ХОРАТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ЧУДО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУЧЕТАТА”
                                                                                       Джек Лондон
Найден Иванов
BGDOGFORUM
Потребител
***
Публикации: 12


Ел. поща
« Отговор #39 -: 20.12.2010 14:00:58 »

Съгласен съм за по-популярния език, но не съм сигурен, че ще мога да обясня това, което искам да кажа по друг начин. Ще се опитам.
Активен
Найден Иванов
BGDOGFORUM
Потребител
***
Публикации: 12


Ел. поща
« Отговор #40 -: 20.12.2010 14:09:16 »

Като цяло бихейвиоризмът не противоречи на психодинамичните подходи. Просто са насочени към различни аспекти. Чрез бихейвиористични и когнитивини терапии се постига много по-бърз резултат и при хората. Само, че не се засягат нещата в дълбочина, няма обяснение например как се чувства индивида и защо се чувства така. Има само израз на поведение. Но ако целта е обучение или промяна на дадено поведение бихейвиоризмът би се справил по-бързо.
Активен
Николай Атанасов - cynology
BGDOGFORUM
Потребител
***
Публикации: 2509


I want to know


WWW
« Отговор #41 -: 20.12.2010 14:28:57 »

Като цяло бихейвиоризмът не противоречи на психодинамичните подходи. Просто са насочени към различни аспекти. Чрез бихейвиористични и когнитивини терапии се постига много по-бърз резултат и при хората. Само, че не се засягат нещата в дълбочина, няма обяснение например как се чувства индивида и защо се чувства така. Има само израз на поведение. Но ако целта е обучение или промяна на дадено поведение бихейвиоризмът би се справил по-бързо.

Именна затова аз използвам термини като "животно-машина" и "животно-душа".

Аз съм привърженик на етологичния модел на проучване на поведението, но в много случаи за домашното куче той е неприложим, по простата причина, че ние искаме да го приспособим към себе си и наши конкретни потребности.
Активен

The More I See Of Men, The More I Admire Dogs !
Найден Иванов
BGDOGFORUM
Потребител
***
Публикации: 12


Ел. поща
« Отговор #42 -: 20.12.2010 14:31:21 »

Конекционизъмът също допринася много за разчупване на мисленето ни спрямо психологията при животните. Това е подход в науката, който се занимава основно с изграждането на изкуствени невронни мрежи. Философията на този подход е, че всичко, което сме ние като психика, поведение, мисли, емоции и т.н произтича само и единствено от невроните в мозъка. Няма душа, няма енергии и т.н. Те започват да моделират невронни връзки. Това става по следния начин. Имаме вход, имаме изход, имаме тегло на връзката помежду им. Това тегло е олицетворение на сигнала, който протича между два неврона. Когато съставим цяла невронна мрежа, можем да симулираме различни процеси, които протичат в мозъка. Някои от тези разработки водят до извода, че мозъка не само като архитектура, но и като функции не се различава между хора и други животни. Само структурните разлики дават разликите между видовете. За да не влизам в подробности има една интересна статия на английски за хората, които проявяват интерес - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1692051/. Там моделът е на плъх, не на куче, но има стотици разработки по всякакви модели.
Активен
Светла Иванова
BGDOGFORUM
Потребител
***
Публикации: 1649


Обичам ви, Прекрасни Животни!


« Отговор #43 -: 20.12.2010 14:40:37 »

Съгласен съм за по-популярния език, но не съм сигурен, че ще мога да обясня това, което искам да кажа по друг начин. Ще се опитам.

Ако искам да разбера всичко, което пишете, вероятно ще трябва да помоля сестра ми, хуманен лекар - психиатър, за разяснения. Иначе проблемът си остава мой!!!
Активен

„ХОРАТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ЧУДО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУЧЕТАТА”
                                                                                       Джек Лондон
Найден Иванов
BGDOGFORUM
Потребител
***
Публикации: 12


Ел. поща
« Отговор #44 -: 20.12.2010 14:42:18 »

Много са трудностите свързани с използването на различен от бихейвиористичния подход метод. Но пък с промяната на погледа към животните като цяло, включително кучето, това става все по-реално. В един друг форум ме обвиниха, че съм очовечавал животното, а аз съвсем нямам желание да правя това. Ако човек прочете вашата статия в първите постове и вземе един учебник по когнитивно - поведенческа психология (за хора) ще види, че разлики почти няма. Това е доказателство за това, че разликите при различните видове животни се градят на разлики в структурата на мозъка, а не защото това е просто куче например. Кучето има голям фронтален лоб, което твърде вероятно може да означава и повече функции в социалната им система. Както ако се прочете по-долната статия например става ясно защо плъховете се ориентират толкова по-добре от хората, че ние дори не можем да си представим как за тях изглежда това.
Активен
Страници: 1 2 [3] 4 5 Изпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

Аудиосказки | Детские поделки | Детски сайт | Резервоари за вода