BG Dog Forum.com - Форум за кучета. Породи Кучета - Какво трябва да знаем за кучето - Произход, анатомия, физиология, поведение и др
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
25.04.2018 20:22:59

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
РЕКЛАМА :
25902 Публикации в 833 Теми от 1235 Членове
Последен член: bo4kataBG
* Начало Помощ Търси Вход Регистрация
+  BG Dog Forum.com - Форум за кучета. Породи Кучета - Какво трябва да знаем за кучето - Произход, анатомия, физиология, поведение и др
|-+  Породите кучета по света
| |-+  Още породи от II-ра FCI група
| | |-+  Дого Канарио
« назад напред »
Страници: [1] Изпечатай
Автор Тема: Дого Канарио  (Прочетена 11325 пъти)
Иван Панайотов - vano
BGDOGFORUM
Потребител
***
Публикации: 3697WWW
« -: 17.11.2010 13:25:28 »

Канарски дог
(Canary Islands Mastiff, Dogo Canario)FCI номер на стандарта:  346 * от 03.10.2007 г.
Произход: Испания
Дата на публикация на валидния оригинален стандарт: 04.06.2001 г.
Класификация по FCI:
Група   2 - Пинчери и шнауцери, молосоидни породи, швейцарски планински и пастирски кучета, и други породи
Секция   2 - Молосоидни породи
Подсекция  1 - Тип мастифи

Без работни изпитания

Кратко историческо резюме:
Куче от молосоиден тип, с произход от Тенерифе и Гран Канария (Канарските острови). Смята се че е резултат от кръстосване между „майореро” праиспански кучета, характерни за тези острови и други молоси, внесени на Канарските острови. Тези кръстоски създават етническа група кучета от молосоиден тип, със среден размер, тигрови или светлобежови с бели петна, със специфичната за молосите морфология, но все още пъргави и мощни, притежаващи силен темперамент, здрави и жизнени, с лоялен характер.
През XVI и XVII век, броят на тези кучета се е увеличил драстично и множество референциии за тях в праисторически текстове, особено в „Cedularios del Cabildo” (общински регистри), обясняват задълженията им по същество като кучета-пазачи и защитници на едрия рогат добитък.

Общ вид:
Среден по размер молосоид, с праволинеен профил и черна маска. Здрав и с добри пропорции. Тялото е по-дълго, отколкото високо при холката; тази характеристика е много забележима при женските.

Поведение и темперамент:
Спокойно на външен вид; внимателно изражение. Особено подходящи за охрана и обичайно използвани при пасането на едрия рогат добитък. Умерен темперамент и много самоуверено. Сериозно и с дълбок лай. Послушно и схватливо от членовете на своето семейство, много отдадено на господаря си, но подозрително към непознати. Самоуверено, благородно и леко дистанцирано. Когато е нащрек, отношението му е много твърдо и бдително.

Глава:
Масивна, брахицефална и компактна на външен вид, покрита с еластична, отпусната кожа. Формата и има тенденция към леко издължен куб.
Пропорцията череп-муцуна е 60 на 40 %. Ширината на черепа е 3/5 от цялата дължина на главата.
Черепна област:
Череп: Леко изпъкнал в надлъжно и напречно сечение. Фронталната кост е с тенденция на плоскост. Ширината е почти идентична с дължината. Ясно изразени зигоматични дъги, с добре развити бузи и замускулени челюсти, но неизпъкнали. Окципиталната кост е само леко загатната.
Стоп: Стопът е изразен, но не рязък. Браздата между фронталните лобове е добре определена и е около две трети от размера на черепа. Черепно-лицевите линии са паралелни или леко сближаващи се.
Лицева област:
Носна гъба: Широка, черно пигментирана. В линия с муцуната. Горната част е поставена леко зад началото на устните. Ноздрите са големи, за да улеснят дишането.
Муцуна: По-къса от черепа, нормално 40% от цялата дължина на главата. Ширината и е 2/3 от тази на черепа. Много широка в основата, леко изтъняваща по посока на носната гъба. Горната костна част е плоска и права, без хребети.
Устни: Горната устна е увиснала, но не прекалено. Погледнати отпред, горните и долните устни се събират, като формират обърнато V. Устните са леко раздалечаващи се. Вътрешната повърхност на устните е много тъмна на цвят.
Челюсти и зъби: Ножична захапка. Клещовидната захапка се приема, но е нежелана поради произвеждането на стоматологична ерозия. Лека прогнатия е допустима. Денталната дъга е широка, при кучешките зъби. Зъбите са широки и солидно поставени. Големи молари, малки резци, добре развити кучешки зъби.
Очи: Леко с овална форма, от средни до големи на размер. Поставени доста раздалечени, но нито хлътнали, нито изпъкнали. Клепачите са черни и плътно прилепнали, никога увиснали. Цветът варира от тъмно до умерено кафяво, в зависимост от цвета на козината. Те никога не трябва да бъдат светли.
Уши: Умерено големи, поставени доста раздалечени, с къс и фин косъм. Те падат естествено от двете страни на главата. Ако са прегънати, те са във форма на роза. Разположени са малко над нивото на очите. Прекалено високо поставени и прекалено сближени уши се считат за нещо необичайно. В страните, в които купирането е позволено, те трябва да стоят изправени.

Шия:
По-къса от дължината на главата. Кожата по долната страна е увиснала, формирайки лека гуша. Солидна и права, с тенденция на цилиндричност и замускулена.

Тяло:
Дълго, широко и дълбоко, то е 18 до 20% по-дълго, отколкото високо при холката; този аспект е по-изразен при женските. Хълбоците са много слабо изразени.
Горна линия: Права, без деформации и се поддържа от добре развита, но едва видим амускулатура. Повдигаща се леко от холката към крупата. Седлест или шаранов гръб са неприемливи.
Крупа: Умерена, широка и заоблена. Не трябва да е дълга, тъй като това ще ограничи движенията. При женските е обикновено по-широка.
Гърди: С голям капацитет и ясно определени коремни мускули. Гледани отпред и отстрани, те трябва да са доста ниски, най-малко до лактите. Гръдната обиколка обикновено е равна на височината при холката плюс 45%. Добре извити ребра.
Долна линия: Леко прибрана, никога огъната.

Опашка:
Дебела основа, стесняваща се към върха, достигаща надолу до скакателните стави, но не по-дълга. Умерено високо поставена. При движение се издига като сабя, но без да е навита, нито насочена към гърба. В останалите случаи виси права, с лека извивка на върха.

Крайници:
Предни крайници:
Плешки: Добре разлети назад.
Рамене: Добре заъглени, коси с подраменете, добре балансирани, прави. Здрави кости и добра мускулатура.
Лакти: Трябва да са нито много прилегнали към ребрата, нито много стърчащи навън. Разстоянието от лактите до земната повърхност е 50% от височината при холката за мъжките и леко по-малка за женските.
Метакарпуси (предни глезени): Много солидни и леко наклонени.
Лапи: Котешки лапи със заоблени пръсти, не много плътни един към друг. Добре развити и черни възглавнички. Ноктите са тъмни, бели нокти трябва да се избягват, въпреки че може да се случат в зависимост от цвета на козината.
Задни крайници:
Силни и паралелни, без отклонения.
Бедра: Дълги и добре замускулени бедра. Ъглите не са много изразени, но не и недостатъчно.
Скакателни стави: Винаги доста ниски.
Задни лапи: Леко по-издължени от предните лапи, но идентични.

Походка и движения:
При движение дого канарио е пъргаво и гъвкаво, и покрива голямо пространство. Дълги крачки. Опашката се носи ниска, а главата се носи само леко нагоре над нивото на гърба.
Когато е възбудено, главата и опашката се носят високо.

Кожа:
Дебела и еластична. Отпусната по и около шията. Когато е възбудено, кожата на главата формира симетрични бръчки настрани от браздата между фронталните лобове.

Козина:
Косъм: Къс, груб, плосък, без подкосъм (може да се появи на шията и задната част на бедрата). По-скоро груб при докосване. Много къс и фин по ушите, леко по-дълъг по холката и на задната част на бедрата.
Цвят: Всички нюанси на тигрово, от топло тъмно кафяво до светло сиво или русо. Всички нюанси от сърнено до пясъчно. Бели петна са приемливи по гърдите, в основата на шията или гърлото, предните крайници и пръстите на задните крайници, но те трябва да бъдат сведени до минимум.
Маската е винаги черна, а и не трябва да е разпространена над нивото на очите.

Размери и тегло:
Височина при холката:
Мъжки: 60 до 65 см;
Женски: 56 до 61 см.
За много типични екземпляри, толеранс от 1 см над или под тези ограничения са допустими.
Тегло:
Минимум:
Мъжки: 50 кг;
Женски: 40 кг.

Недостатъци:
Всяко отклонение от гореизложените параметри трябва да се разглежда като недостатьк, сериозността на който се оценява според неговата степен и въздействието му върху здравето и благосъстоянието на кучето.
- Прекалено много бръчки по лицевата част, но незасягащи изражението;
- Клещовидна захапка.

Сериозни недостатъци:
- Некоректни пропорции глава-муцуна;
- Прекалено събрани лицево-черепни линии (над изразен стоп);
- Прекалено раздалечени лицево-черепни линии;
- Прекалена маска (над нивото на очите);
- Лапи и пръсти завъртени навън или навътре;
- Прекалено увиснали, малки или изразени устни;
- Поясница и холка на една и съща височина;
- Твърде голяма гуша;
- Хлътнали клепачи;
- Горна костна част на муцуната не плоска;
- Прекалени или лоши ъгли;
- Хлътнала долна линия;
- Недостатъчно дълбоки гърди;
- Некоректна позиция на крайниците;
- Тънка опашка. Поставена много високо;
- Недостатъчен размер на костите.

Много сериозни недостатъци:
- Квадратен профил;
- Триъгълна глава, тясна (не с форма на куб);
- Слаб вид;
- Навита опашка, много тънка, дебела по цялата си дължина; или деформирана;
- Размери извън рамките на стандарта;
- Седлест или шаранов гръб;
- Тесни гърди;
- Крехък вид, гледано отпред;
- Недостатъчно извити рабра;
- Липса на бръчки по лицево-черепната област (опъната, нееластична кожа);
- Светли очи (жълти), много сближени едно към друго или коси, потънали или изпъкнали;
- Много голяма прогнатия;
- Липса на зъб (с изключение на P1);
- Уши, поставени много високо;
- Заоблен или купловиден череп;
- Гладък и тънък косъм;
- Недостатъчна маска;
- Дълга шия, не достатъчно дебела.

Дисквалифициращи недостатъци:
- Агресия или прекомерна плахост;
- Неуравновесен темперамент;
- Депигментирани носна гъба или устни лигавици;
- Тотална липса на маска;
- Незадоволително бели петна;
- Прогения;
- Крупа по-ниска от холката. Наклонена горна линия;
- Сини очи или различни на цвят;
- Купирана опашка;
- Монорхизъм или крипторхизъм;
- Липса на гръден капацитет.

Всяко куче, ясно показващо физически или поведенчески аномалии ще бъде дисквалифицирано.

Забележка: Мъжките екземпляри трябва да имат два нормално развити тестиса, напълно спуснати в скротума.
Активен

Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн
Иван Михайлов
BGDOGFORUM
Потребител
***
Публикации: 28« Отговор #1 -: 18.11.2010 08:48:40 »Kingo - Ch. King Size de Presa Awangarda

Champion of Poland '06
Champion of Champions - Champions Show Winner '06
Slovaqia Winner'06
Lithuania Winner '06
Vilnus Cup Winner '06
v-ce. Junior Europe Winner '05
Junior Chmpion of Poland '05
Junior Club Winner '05
Best Junior of Molloser Club Speciality Show '05
one point missing to Champion of Lithania
one point missing to Champion of Slovakia
Multi Best of Breed
Best Puppy in Poland (Poznań '04)

First Presa Canario in history of the breed that competed for Courage Test IV of CDC CZ
First Presa Canario that passed all levels of Courage Tests of CDC CZ
Courage Test IV
Courage Test III
Courage Test II
Courage Test I
Passed Psychic Tests of Polish Kennel Club

father of:
- Aristo Megas Daimonin - Best Puppy of Courage Tests from CDC CZ, passed Courage Tests I and II at age of 11 months
- Champions of Poland: Rewolta Twierdza Samuraja
- Champion of Poland, CAC in open class Club Show: Robusto Temple of Presa
- Poland Winner: Rocco Temple of Presa
- Junior Champion of Poland: Tobatacaya de Rey Gladiador
Добавяне на заглавие
Kingo - Ch. King Size de Presa Awangarda

Champion of Poland '06
Champion of Champions - Champions Show Winner '06
Slovaqia Winner'06
Lithuania Winner '06
Vilnus Cup Winner '06
v-ce. Junior Europe Winner '05
Junior Chmpion of Poland '05
Junior Club Winner '05
Best Junior of Molloser Club Speciality Show '05
one point missing to Champion of Lithania
one point missing to Champion of Slovakia
Multi Best of Breed
Best Puppy in Poland (Poznań '04)

First Presa Canario in history of the breed that competed for Courage Test IV of CDC CZ
First Presa Canario that passed all levels of Courage Tests of CDC CZ
Courage Test IV
Courage Test III
Courage Test II
Courage Test I
Passed Psychic Tests of Polish Kennel Club

father of:
- Aristo Megas Daimonin - Best Puppy of Courage Tests from CDC CZ, passed Courage Tests I and II at age of 11 months
- Champions of Poland: Rewolta Twierdza Samuraja
- Champion of Poland, CAC in open class Club Show: Robusto Temple of Presa
- Poland Winner: Rocco Temple of Presa
- Junior Champion of Poland: Tobatacaya de Rey Gladiador
Активен
Иван Панайотов - vano
BGDOGFORUM
Потребител
***
Публикации: 3697WWW
« Отговор #2 -: 18.11.2010 11:40:23 »

Сериозно куче
Активен

Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн
Николай Атанасов - cynology
BGDOGFORUM
Потребител
***
Публикации: 2509


I want to know


WWW
« Отговор #3 -: 03.12.2010 15:48:11 »Kingo - Ch. King Size de Presa Awangarda

Champion of Poland '06
Champion of Champions - Champions Show Winner '06
Slovaqia Winner'06
Lithuania Winner '06
Vilnus Cup Winner '06
v-ce. Junior Europe Winner '05
Junior Chmpion of Poland '05
Junior Club Winner '05
Best Junior of Molloser Club Speciality Show '05
one point missing to Champion of Lithania
one point missing to Champion of Slovakia
Multi Best of Breed
Best Puppy in Poland (Poznań '04)

First Presa Canario in history of the breed that competed for Courage Test IV of CDC CZ
First Presa Canario that passed all levels of Courage Tests of CDC CZ
Courage Test IV
Courage Test III
Courage Test II
Courage Test I
Passed Psychic Tests of Polish Kennel Club

father of:
- Aristo Megas Daimonin - Best Puppy of Courage Tests from CDC CZ, passed Courage Tests I and II at age of 11 months
- Champions of Poland: Rewolta Twierdza Samuraja
- Champion of Poland, CAC in open class Club Show: Robusto Temple of Presa
- Poland Winner: Rocco Temple of Presa
- Junior Champion of Poland: Tobatacaya de Rey Gladiador
Добавяне на заглавие
Kingo - Ch. King Size de Presa Awangarda

Champion of Poland '06
Champion of Champions - Champions Show Winner '06
Slovaqia Winner'06
Lithuania Winner '06
Vilnus Cup Winner '06
v-ce. Junior Europe Winner '05
Junior Chmpion of Poland '05
Junior Club Winner '05
Best Junior of Molloser Club Speciality Show '05
one point missing to Champion of Lithania
one point missing to Champion of Slovakia
Multi Best of Breed
Best Puppy in Poland (Poznań '04)

First Presa Canario in history of the breed that competed for Courage Test IV of CDC CZ
First Presa Canario that passed all levels of Courage Tests of CDC CZ
Courage Test IV
Courage Test III
Courage Test II
Courage Test I
Passed Psychic Tests of Polish Kennel Club

father of:
- Aristo Megas Daimonin - Best Puppy of Courage Tests from CDC CZ, passed Courage Tests I and II at age of 11 months
- Champions of Poland: Rewolta Twierdza Samuraja
- Champion of Poland, CAC in open class Club Show: Robusto Temple of Presa
- Poland Winner: Rocco Temple of Presa
- Junior Champion of Poland: Tobatacaya de Rey Gladiador


Това куче е на моята позната Ева Земска от Полша.

Защо не е искано разрешението й снимката да бъде публикувана ?!
Активен

The More I See Of Men, The More I Admire Dogs !
Иван Михайлов
BGDOGFORUM
Потребител
***
Публикации: 28« Отговор #4 -: 09.12.2010 22:00:00 »

Историята на преса канарио (канарско куче) започва през 19 в., на Канарските острови. Представителите на породата са били отглеждани главно за участие в кучешки боеве. По време на Втората световна война породата е застрашена от изчезване, но благодарение на проведени селекционни програми през 70-те години, това не се случва.
  Преса канарио има силно, голямо тяло, покрито с къса и груба на допир козина. Окраската може да бъде едноцветна или комбинация от черно, бриндъл и кафяво, с възможна черна маска на лицето. Височината на представителите варира от 55 до 65 см, а теглото им – от 38 до 46 кг. Главата е голяма и квадратна, с широка муцуна, черен нос, овални очи и купирани, обикновено уши. Гръдният кош е дълбок, а опашката се носи на горе.
  Преса канарио е смело куче, което отличен пазач. Има доминиращ характер и не е подходяща компания, за хора които нямат опит в отглеждането на кучета. Представителите на породата могат да станат много агресивни, ако техният господар не е достатъчно решителен и не ги респектира. Трябва да се отглеждат в къща със средно голям двор, а когато се извеждат на публични места, трябва да имат намордник. Продължителността на живота им е около 10 – 11 години. Предразположени са към дисплазия на тазобедрената става и епилепсия. Поддръжката на козината им е елементарна
Активен
Иван Михайлов
BGDOGFORUM
Потребител
***
Публикации: 28« Отговор #5 -: 09.12.2010 22:07:54 »Kingo - Ch. King Size de Presa Awangarda

Champion of Poland '06
Champion of Champions - Champions Show Winner '06
Slovaqia Winner'06
Lithuania Winner '06
Vilnus Cup Winner '06
v-ce. Junior Europe Winner '05
Junior Chmpion of Poland '05
Junior Club Winner '05
Best Junior of Molloser Club Speciality Show '05
one point missing to Champion of Lithania
one point missing to Champion of Slovakia
Multi Best of Breed
Best Puppy in Poland (Poznań '04)

First Presa Canario in history of the breed that competed for Courage Test IV of CDC CZ
First Presa Canario that passed all levels of Courage Tests of CDC CZ
Courage Test IV
Courage Test III
Courage Test II
Courage Test I
Passed Psychic Tests of Polish Kennel Club

father of:
- Aristo Megas Daimonin - Best Puppy of Courage Tests from CDC CZ, passed Courage Tests I and II at age of 11 months
- Champions of Poland: Rewolta Twierdza Samuraja
- Champion of Poland, CAC in open class Club Show: Robusto Temple of Presa
- Poland Winner: Rocco Temple of Presa
- Junior Champion of Poland: Tobatacaya de Rey Gladiador
Добавяне на заглавие
Kingo - Ch. King Size de Presa Awangarda

Champion of Poland '06
Champion of Champions - Champions Show Winner '06
Slovaqia Winner'06
Lithuania Winner '06
Vilnus Cup Winner '06
v-ce. Junior Europe Winner '05
Junior Chmpion of Poland '05
Junior Club Winner '05
Best Junior of Molloser Club Speciality Show '05
one point missing to Champion of Lithania
one point missing to Champion of Slovakia
Multi Best of Breed
Best Puppy in Poland (Poznań '04)

First Presa Canario in history of the breed that competed for Courage Test IV of CDC CZ
First Presa Canario that passed all levels of Courage Tests of CDC CZ
Courage Test IV
Courage Test III
Courage Test II
Courage Test I
Passed Psychic Tests of Polish Kennel Club

father of:
- Aristo Megas Daimonin - Best Puppy of Courage Tests from CDC CZ, passed Courage Tests I and II at age of 11 months
- Champions of Poland: Rewolta Twierdza Samuraja
- Champion of Poland, CAC in open class Club Show: Robusto Temple of Presa
- Poland Winner: Rocco Temple of Presa
- Junior Champion of Poland: Tobatacaya de Rey Gladiador


Това куче е на моята позната Ева Земска от Полша.

Защо не е искано разрешението й снимката да бъде публикувана ?!

http://bgdogforum.com/index.php?topic=705.0 е тук съм публикувал още снимки на кучетата на твой приятели  Усмивчица  Усмивчица аре звънни им или иди при тях да ги питаш дали може да публикувам, а ако кажат , че не може искай им разрешение от мое име...
Активен
Николай Атанасов - cynology
BGDOGFORUM
Потребител
***
Публикации: 2509


I want to know


WWW
« Отговор #6 -: 09.12.2010 22:28:16 »Kingo - Ch. King Size de Presa Awangarda

Champion of Poland '06
Champion of Champions - Champions Show Winner '06
Slovaqia Winner'06
Lithuania Winner '06
Vilnus Cup Winner '06
v-ce. Junior Europe Winner '05
Junior Chmpion of Poland '05
Junior Club Winner '05
Best Junior of Molloser Club Speciality Show '05
one point missing to Champion of Lithania
one point missing to Champion of Slovakia
Multi Best of Breed
Best Puppy in Poland (Poznań '04)

First Presa Canario in history of the breed that competed for Courage Test IV of CDC CZ
First Presa Canario that passed all levels of Courage Tests of CDC CZ
Courage Test IV
Courage Test III
Courage Test II
Courage Test I
Passed Psychic Tests of Polish Kennel Club

father of:
- Aristo Megas Daimonin - Best Puppy of Courage Tests from CDC CZ, passed Courage Tests I and II at age of 11 months
- Champions of Poland: Rewolta Twierdza Samuraja
- Champion of Poland, CAC in open class Club Show: Robusto Temple of Presa
- Poland Winner: Rocco Temple of Presa
- Junior Champion of Poland: Tobatacaya de Rey Gladiador
Добавяне на заглавие
Kingo - Ch. King Size de Presa Awangarda

Champion of Poland '06
Champion of Champions - Champions Show Winner '06
Slovaqia Winner'06
Lithuania Winner '06
Vilnus Cup Winner '06
v-ce. Junior Europe Winner '05
Junior Chmpion of Poland '05
Junior Club Winner '05
Best Junior of Molloser Club Speciality Show '05
one point missing to Champion of Lithania
one point missing to Champion of Slovakia
Multi Best of Breed
Best Puppy in Poland (Poznań '04)

First Presa Canario in history of the breed that competed for Courage Test IV of CDC CZ
First Presa Canario that passed all levels of Courage Tests of CDC CZ
Courage Test IV
Courage Test III
Courage Test II
Courage Test I
Passed Psychic Tests of Polish Kennel Club

father of:
- Aristo Megas Daimonin - Best Puppy of Courage Tests from CDC CZ, passed Courage Tests I and II at age of 11 months
- Champions of Poland: Rewolta Twierdza Samuraja
- Champion of Poland, CAC in open class Club Show: Robusto Temple of Presa
- Poland Winner: Rocco Temple of Presa
- Junior Champion of Poland: Tobatacaya de Rey Gladiador


Това куче е на моята позната Ева Земска от Полша.

Защо не е искано разрешението й снимката да бъде публикувана ?!

http://bgdogforum.com/index.php?topic=705.0 е тук съм публикувал още снимки на кучетата на твой приятели  Усмивчица  Усмивчица аре звънни им или иди при тях да ги питаш дали може да публикувам, а ако кажат , че не може искай им разрешение от мое име...


То не е въпрос на посредничество, а въпрос на елементарна етика и самоуважение.
И може би на грамотност. Ако не знаете, да Ви кажа - не се пише "аре", а "хайде".
Активен

The More I See Of Men, The More I Admire Dogs !
Иван Михайлов
BGDOGFORUM
Потребител
***
Публикации: 28« Отговор #7 -: 10.12.2010 12:53:07 »

абе човече взе да ми ставаш забавен.. тук не е форум за правопис и етика. намери си някой друг, на който да се правиш на учител.. излишно е да пълним страницата с глупости.


p.s. а щях да забравя.. ти пита ли ''приятелите'' си тамплиери да сложиш тоя кръст на аватара си?
Активен
Иван Панайотов - vano
BGDOGFORUM
Потребител
***
Публикации: 3697WWW
« Отговор #8 -: 10.12.2010 13:21:53 »

Вие лични съобщения нямате ли си?
Активен

Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн
Страници: [1] Изпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

Аудиосказки | Детские поделки | Детски сайт | Резервоари за вода