Автор Тема: Стандарт на породата йоркширтериер  (Прочетена 2985 пъти)

Иван Панайотов - vano

  • BGDOGFORUM
  • Потребител
  • ***
  • Публикации: 3697
    • www.bgdogs.net
Йоркширтериер
(Yorkshire Terrier)FCI номер на стандарта:  86 от 19.05.2009 г.
Произход: Великобритания
Дата на публикация на валидния оригинален стандарт: 26.03.2009 г.
Предназначение на породата: Териер игривка.
Класификация по FCI:  
Група   3 - Териери
Секция   4 - Тойтериери

Без работни изпитания       

Общ вид:
Дългокосместo, с висяща, напълно права и равномерно спускаща се от двете страни, от носната гъба до края на опашката, козина. Много компактно и добре оформено, стоящо добре изправено, с високомерна осанка при движение. Основните черти оставят впечатление за силно и много пропорционално тяло.

Поведение и темперамент:
Буден, интелигентен териер игривка. Енергичен, с уравновесен темперамент.

Глава:
Черепна област:
Череп: По-скоро малък и плосък, без да е много изпъкнал или заоблен.
Лицева област:
Нос: Черен.
Муцуна: Не много дълга.
Челюсти и зъби: Перфектна, симетрична и пълна ножична захапка, т.е. горните резци плътно припокриват долните и са поставени перпендикулярно на челюстите. Добре разположени зъби, с равни челюсти.
Очи: Средно големи, тъмни, блестящи, с остро, интелигентно изражение и поставени така, че да гледат право напред. Не са изпъкнали. Краищата на клепачите са тъмни.
Уши: Малки, "V"-образни, носени изправени, не много раздалечени, покрити с къса козина, оцветени в наситен жълтокафяв цвят.

Шия:
Доста изправена.

Тяло:
Компактно.
Гръб: Равен.
Поясница: Доста издължена.
Ребра: Умерено извити ребра.

Опашка:
Преди обичайно купирана.
Купирана: Средно дълга с обилна козина, по-тъмно синьо оцветена от тялото, особено в края. Носи се малко над нивото на гърба.
Некупирана: Обилно окосмена, по-тъмно синьо оцветена от тялото, особено в края. Носи се малко над нивото на гърба и е толкова права, колкото е възможно. Дължината и определя балансирания външен вид.

Крайници:
Предни крайници:
Крайниците са прави, обилно покрити с козина, в наситено златисто жълтокафяв цвят, леко по-светъл в края, отколкото в основата и не се простира под лактите.
Плешки: Добре разлети.
Задни крайници:
Краката са доста изправени, погледнати отзад, умерено извити в коленете. Обилно покрити с козина, в наситено златисто жълтокафяв цвят, леко по-светъл в края, отколкото в основата и не се простира под коленете.
Лапи:
Кръгли с черни нокти.

Походка и движения:
Със свободни движения. Изправено, когато се гледа отпред или отзад, запазващо равна горната линия.

Козина:
Косъм: По тялото е със средно дълъг, съвършено прав (не къдрав) и бляскав косъм, с фина коприноподобна, невълниста структура. С намалена дължина по главата, наситено златисто жълтокафява, по-тъмна на цвят от двете страни на главата, около основата на ушите и муцуната, където козината трябва да бъде много дълга. Жълтокафeвия цвят на главата не трябва да се простира по шията, нито трябва тъмни косми да се смесват със жълтокафявото.
Цвят: Тъмно стоманено синьо (но не сребристо), простиращо се от тила до основата на опашката, никога примесено със светлобежови, бронзови или много тъмни косми. Козината по гърдите е наситено светло жълтокафява. Всеки косъм в корена е тъмен, по средата по-светъл и към края изсветлява.

Размери:
Теглото не бива да е по-голямо от 3,1 кг.

Недостатъци:
Всяко отклонение от гореизложените параметри трябва да се разглежда като недостатьк, сериозността на който се оценява според неговата степен и въздействието му върху здравето и благосъстоянието на кучето.

Всяко куче, ясно показващо физически или поведенчески аномалии ще бъде дисквалифицирано.

Забележка: Мъжките екземпляри трябва да имат два нормално развити тестиса, напълно спуснати в скротума.
Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн