Автор Тема: Американски кокер спаниел  (Прочетена 8126 пъти)

Иван Панайотов - vano

 • BGDOGFORUM
 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 3697
  • www.bgdogs.net
Американски кокерспаниел
(American Cocker Spaniel)a) Черни;b) Всякакви други едноцветни, без черни;c) Шарени.

FCI номер на стандарта: 167 от 22.01.1999 г.
Произход: САЩ
Дата на публикация на валидния оригинален стандарт: 17.05.1993 г.
Предназначение на породата: Претърсващо куче и компаньон.
Класификация по FCI:  
Група   8 - Апортиращи, претърсващи и водни кучета
Секция   2 - Претърсващи кучета

Без работни изпитания       
   
Общ вид:
Американският кокерспаниел е най-малкия член на групата "Спортни кучета". Притежава здраво, компактно тяло и фино изваяна глава, хармонично вписваща се в общия баланс и идеалните размери на кучето. Стои с добре изправени плешки на предните си крака, с горна линия, леко наклонена към силната, умерено наклонена и мускулеста крупа. Куче, притежаващо значителна скорост, в комбинация с голяма издръжливост. На всичкото отгоре, то трябва да е подвижно и жизнерадостно, здраво, уравновесено във всяко отношение и показващо голяма предразположеност за работа. Куче, уравновесено във всяко отношение е по-предпочитано пред такова със силно контрастиращи положителни и отрицателни качестева.

Важни пропорции:
Измерено от гръдната кост до седалищния издатък е леко по-дълго, отколкото измерено от върха на холката до земята. Тялото трябва да бъде достатъчно дълго, за да обезпечава правилна и свободна походка. Кучето никога не трябва да изглежда дълго и ниско.

Поведение и темперамент:
Уравновесен темперамент, без показване на плахост.

Глава:
За постигане на правилни пропорции, главата, която трябва да е в хармония с останалите части на кучето, въплащава интелигентен, буден, мек и привлекателен израз.
Черепна област:
Череп: Окръглен, но не прекомерно, без тенденции на сплеснатост. Веждите са ясно определени. Костната структура под очите е доста изразена.
Стоп: Ясно изразен.
Лицева област:
Носна гъба: Със задоволителен размер, в хармония с муцуната и лицевата област, с добре развити ноздри, характерни за спортните кучета. Тя е черна на цвят при черните, черните с жълтокафяво и чернобелите кучета. При останалите окраски може да бъде кафява, червеникавокафява или черна. Колкото по-тъмна, толкова по-добре. Цветът на носната гъба трябва да съответства на цвета на ръбовете на клепачите.
Муцуна: Широка и дълбока. За да е в подходяща хармония, разстоянието от стопа до върха на носа e една втора от разстоянието от стопа през тила, до основата на черепа.
Устни: Горнaта устна е месеста и достатъчно дълбока, за да покрие долната челюст.
Челюсти и зъби: Челюстите са квадратни и симетрично развити. Зъбите са здрави и нормални, не много малки и се срещат в ножична захапка.
Бузи: Не са изпъкнали.
Очи: Очните ябълки са кръгли и изпълнени, и гледащи право напред. Формата на клепачите изглежда леко бадемовидна. Очите не са вдлъбнати или изпъкнали. Цветът на ириса е тъмно кафяв, като по-тъмното е за предпочитане.
Уши: Дълги, с фина кожа, добре окосмени и поставени не по-високо от линията на долната част на очите.

Шия:
Шията е достатъчно дълга, така че кучето без усилие да достига земната повърхност с носа си, мускулеста, без увиснала гуша "гердан". Тя се издига енергично от раменете и е леко сводеста, като изтънява плавно по посока на свръзката с главата.

Тяло:
Горна линия: Леко наклонена по посока на мускулестата крупа.
Гръб: Здрав, прав и леко наклонен от плешките към основата на купираната опашката.
Гръден кош: Дълбок, като долната му част не е по-висока от нивото на лактите. Отпред е достатъчно широк, за да осигури място за сърцето и белия дроб, но не прекалено, че да пречи на свободното движение на предните крайници. Ребрата са дълбоки и добре извити.

Опашка:
Купираната опашка е високо поставена и се носи на нивото на горната линия на гърба или леко по-високо; никога изправена, както при териерите, и никога толкова ниско че да показва страх. Когато кучето се движи я размахва весело.

Крайници:
Предни крайници:
Предните крайници са паралелни, прави, със здрави кости, мускулести и прибрани към тялото под лопатките.
Плешки: Добре разлети назад, образуват ъгъл с мишниците приблизително 90 градуса, позволяващ кучето да движи предните си крайници свободно напред. Плешките са ясно оформени и наклонени без изпъкналости, и са така поставени, че връхната точка на холката е на ъгъл позволяващ широка извивка на ребрата.
Лакти: Когато се гледат отстрани на отвесните предни крайници, лактите са право надолу от връхната точка на лопатките.
Метакарпуси: Къси и силни. Зачатъка на пети пръст на предните крайници можа да се отстрани.
Задни крайници:
Когато се гледат отзад, задните крайници са паралелни, и при движение и при покой. Те са със здрави кости и замускулени.
Задница: Широка с добре засводени и мускулести крайници.
Бедра: Мощни и ясно изразени.
Колене: Коленни стави с умерени ъгли. Мощни, без приплъзване при движение или покой.
Скакателни стави: Здрави и доста ниско поставени. Зачатъците на пети пръст на задните крайници могат да бъдат отстранени.
Лапи:
Компактни, големи, кръгли и твърди, с мазолести възглавнички. Не са извити нито навътре, нито навън.

Походка и движения:
Американският кокерспаниел, макар и дребно "спортно" куче, притежава характерната за "спортните" кучета походка. Предпоставка за добро движение е хармонията между предната и задната конструкция на тялото. Движенията се осъществяват чрез мощни тласъци от задните крайници, и правилно съчетани с лопатките предни крайници, така че да да се изнасят напред без каквото и да е усилие, като се получава широк разкрач. На всичкото отгоре, походката е координирана, равномерна и свободна. Кучето трябва да покрива пространство при своето движение. Прекомерната двигателна активност не би трябвало да пречи на походката.

Козина:
Косъм: По главата, къс и фин. По тялото, средно дълъг, с достатъчно подкосъм, осигуряващ защита. Ушите, гърдите, корема и краката са добре окосмени, но не прекалено, че да прикриват движението на кокерспаниела или въздействат на неговата външност и функции на "спортно" куче. Структурата е от първостепенно значение. Козината е коприноподобна, права или леко вълниста и позволява лесно разресване. Прекомерната космена покривка, къдравата или със структура на памук козина се наказва строго. Подстригването на гърба е нежелано. Триминг, за подчертаване на правилните линии на кучето, се явява толкова естествен, колкото е позволено.
Цвят и петна:
- Черни: Изцяло черни на цвят, включително черни с жълтокафеви петна. Черното трябва да е блестящо. Кафеви или червеникавокафеви отенъци по козината са нежелани. Малко по размер бяло петно на гърдите и/или гърлото е позволено. Бяло на всяко друго място ще бъде дисквалифицирано;
- Всякакви едноцветни, различни от черни (ASCOB - Any Solid Colour Other Than Black): Всякакви едноцветни, различни от черни, обхващащи от светло кремави до тъмно червени, включително кафеви и кафеви с жълтокафеви петна. Цветът трябва да е в еднакъв нюанс, но по-светъл цвят на повърхностния косъм е допустим. Малко по размер бяло на гърдите и/или гърлото е позволено. Бяло на всяко друго място ще бъде дисквалифицирано;
- Многоцветни: Два или повече, отчетливо видими цвята, единия от които трябва да е бял; Черно с бяло, червено с бяло (червеното може да обхваща от светъл крем до тъмно червено), кафяво с бяло, и шарено, включително някой подобен цвят комбиниран с жълтокафеви петна. Предпочита се тези жълтокафеви петна да са разположени по същия начин, като жълтокафевите петна при черните и другите едноцветни. Основен цвят, който е 90% или повече ще се дисквалифицира.
Жълтокафеви петна: Жълтокафевия цвят може да бъде от светло кремаво до тъмно червено и е ограничен до 10% или по-малко, от цвета на образеца. По-големи жълтокафеви петна ще бъдат дисквалифицирани. В случаите на жълтокафеви петна при черна или едноцветна окраска, те трябва да са разположени както следва:
1) Ясно жълтокафяво петно около всяко око;
2) Отстрани на муцуната и по бузите;
3) По вътрешната страна на ушите;
4) По лапите и/или краката;
5) Под опашката;
6) По гърдите - Опционално: присъствие или отсъствие не се наказва.
Жълтокафеви петна които не са отчетливо видими или които са незначителни ще се наказват. Жълтокафевите петна по муцуната които се простират нагоре и се свързват ще бъдат наказани. Отсъствието на жълтокафеви петна при черната или едноцветна окраска, по специфичните места, когато кучето е с жълтокафеви петна ще дисквалифицира кучето.

Размери:
Идеалната височина при холката за възрастно мъжко куче е 38 см, а за възрастно женско 35,5 см.
Височината може да варира с 1,5 см нагоре или надолу от идеалната. Мъжки, чиято височина надвишава 39,5 см или женски по-високи от 37 см ще бъдат дисквалифицирани. Възрастни мъжки, чиято височина е по-малка от 37 см и възрастни женски, чиято височина е по-малка от 34 см ще бъдат наказвани. Височината се определя по линия перпендикулярна на земята от върха на холката, когато кучето стои естествено с предни крака успоредни на линията на измерването.

Недостатъци:
Всяко отклонение от гореизложените параметри трябва да се разглежда като недостатьк, сериозността на който се оценява според неговата степен.

Дисквалифициращи недостатъци:
- Цвят и петна: Гореспоменатите цветове не са единствено основните или комбинациите от цветове. Някои други цветове или комбинации от цветове, които се дисквалифицират;
- Черно оцветени: Бели петна извън гърдите и гърлото;
- Други едноцветно оцветени, без черни: Бели петна извън гърдите и гърлото;
- Шарени: Основен цвят 90% или повече;
- Жълтокафeви петна:
1) Жълтокафeви петна превишаващи 10% от основния цвят.
2) Отсъствие на жълтокафeви петна при черните или едноцветните кучета на специфичните места, когато кучето е с жълтокафeви петна
Височина:
Мъжки, по-високи от 39,5 см;
Женски, по-високи от 37 см.

Забележка: Мъжките екземпляри трябва да имат два нормално развити тестиса, напълно спуснати в скротума.
Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

Иван Панайотов - vano

 • BGDOGFORUM
 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 3697
  • www.bgdogs.net
Re:Американски кокер спаниел
« Отговор #1 -: 17.11.2010 17:57:34 »
SAVANNAH OF HUNGARO - DREAMLAND
Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн