Автор Тема: Стандарт на породата епаньол бретон  (Прочетена 5366 пъти)

Иван Панайотов - vano

 • BGDOGFORUM
 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 3697
  • www.bgdogs.net
Епаньол бретон
(Brittany, Epagneul Breton)а) Бяло и оранжево;

б) Други цветове.

FCI номер на стандарта:  95 от 05.05.2003 г.
Произход: Франция
Дата на публикация на валидния оригинален стандарт: 25.03.2003 г.
Предназначение на породата: Куче, работещо със стойка.
Класификация по FCI:  
Група   7 - Кучета, работещи със стойка
Секция   1 - Континентални кучета, работещи със стойка
Подсекция  2 - Тип спаниели

С работни изпитания       
   
Кратко историческо резюме:
С френски произход, по-точно от централната част на областта Бретан. Към момента е на първо място по численост измежду френските ловни породи. Вероятно, това е едно от най-старите кучета от тип епаньол, коeто в началото на ХХ век e билo подобренo чрез различни кръстоски и селекции.
Проект за стандарт на породата, изготвен в Nantes през 1907 година, е бил представен и одобрен на първата Генерална асамблея в Loudeac (бивш Cotes du Nord департамент, а сега Cotes d’Armor) на 07 юни 1908 година. Това е бил първият стандарт на "Клуб Епаньол бретон с естествено къса опашка" ("Club de l’Epagneul Breton a courte queue naturelle").

Общ изглед:
Най-дребната порода кучета, работещи със стойка. Епаньол бретонът е куче с глава от континентал спаниел тип (бракоид във Франция) и къса или несъществуваща опашка.
Развито в хармония със солидната, но необременена структура. Цялостно компактно и стройно, без прекомерна тежест, през цялото време стои достатъчно елегантно.
Кучето е енергично, с жив поглед и интелигентно изражение. В общи линии е "Cobby" (брахиморфик), изпълнено с енергия, качество което е било търсено и запазено в процеса на създаването на породата.

Важни пропорции:
- Черепът е по-дълъг от муцуната, като съотношението е 3:2;
- Главата е пропорционална на тялото;
- Дълбочината на гърдите, от холката до долната им част е леко по-малка от половината от височината на кучето;
- Лопатъчно-седалищната дължина (от върха на раменете до седалищния израстък) е равна на височината на кучето (куче във форма на квадрат).

Поведение и темперамент:
Куче, което може да се адаптира към всякаква обстановка, общително, с интелигентно и внимателно изражение, уравновесен характер. Многофункционално работещо със стойка куче, за всякакъв дивеч и всякакъв терен, от рано разкриващо своята ловна страст. Забележителни са неговите стойка при ловуване, походка, способност да надушва следа, лай на полето, спонтанност и устойчивост при стойка, апорт, предразположеност към обучение.

Глава:
Очертанията са финно изваяни. Кожата е подобаващо плътно прилепнала.
Черепна област:
Череп: Леко закръглен, когато се гледа отпред или отстрани. Гледани отгоре, литералните повърхности са леко изпъкнали. Горните линии на главата и муцуната са паралелни. Ширината на черепа премерена между слепоочните дъги е по-малка отколкото дължината му. Надочните дъги не са изпъкнали, но формират леко заоблена извивка. Челната бразда е толкова дълбока, колкото стреловидният гребен да е леко определен. Окципиталният гребен е толкова изразен, колкото веждите да са умерено определени.
Стоп: Умерен.
Лицева област:
Носна гъба: Голяма, с много широки, влажни и добре отворени ноздри, на цвят хармонизиращ с този на козината, такъв като на ръбовете на клепачите и устните.
Муцуна: Права, с практически паралелни литерални повърхности.
Устни: Не са висящи, нито много големи, относително тънки и плътно прилепнали. Долната е дискретно покрита от горната, чиито контур се извива прогресивно до достигане на свръзката, която не е толкова забележима и плътно прилепнала. Цялостно без липса на пигментация.
Челюсти и зъби: Зъбите са поставени отвесно на челюстите и оформят пълен и здрав постав. Ножична захапка.
Бузи: Не са тежки, кожата е плътно прилепнала.
Очи: Леко коси. С интелигентно, меко и открито изражение. До известна степен овални, без да са изпъкнали, с тънки, добре пигментирани и плътно прилепнали клепачи. Цветът на ириса е в хармония с цвета на козината, за предпочитане тъмен. Изражението на очите в съчетание с подвижните нагоре от основата уши дават началото на правилното "Бретонско изражение".
Уши: Поставени високо, триъгълни по форма, относително големи и доста къси (oпънати напред, върховете им достигат до стопа). Частично покрити с вълнисти косми, особено в горната част, краищата им са покрити с къси косми. Винаги доста подвижни когато кучето е нащрек или в действие.

Шия:
Със средна дължина и добре замускулена, формира лека извивка, никога засводена, пресечен конус. Поставена плавно на раменете и без гуша.

Тяло:
Горна линия: Равна до поясницата и началото на крупата.
Холка: Достатъчно подвижна и съвсем леко изпъкнала.
Гръб: Изправен, къс и твърд, правилно свързан.
Поясница: Къса, широка и замускулена.
Ханш: Много леко полегат, широк и замускулен.
Гърди: Падащи до нивото на лактите, широки с добре извити ребра, но без да са бъчвовидни. Стернумът е широк и леко повдиднат в задната си част. Най-задните ребра са дълги и гъвкави.
Корем: Леко повдигнат.
Хълбоци: Леко прибрани и къси.

Опашка:
Високо поставена, носи се хоризонтално (или леко надолу), често жизнена, когато кучето е нащрек или в действие. Епаньол бретонът може да се роди без опашка или с много къса такава. Когато опашката се купира, идеалната и дължина е от 3 до 6 см, купираната опашка не трябва да превишава 10 см.

Крайници:
Предни крайници:
Предните крайници са добре позиционирани. Ставите са гъвкави и здрави.
Плешки: Подвижни, дълги (30 % от височината на холката), прилегнали към тялото и с обемни мускули. Техният наклон е между 55 и 60 градуса спрямо хоризонталата. Върховете на лопатките са раздалечени на 5 см.
Мишници: Тежки, дебели и много замускулени. Те са леко по-дълги от лопатките. Ъгълът между лопатката и раменната кост е между 115 и 120 градуса.
Подрамене: Замускулени и добре оформени. Леко по-дълги от мишниците. Те трябва да са разположени почти перпендикулярно на земята.
Лакти: Плътно до тялото – нито навътре, нито навън.
Метакарпуси (Китки): Твърди, като запазват известна гъвкавост. Леко скосени (между 15 и 20 градуса спрямо вертикалата).
Лапи: По скоро кръгли, плътно прилепнали пръсти, твърди възглавнички, къси нокти.
Задни крайници:
Задните крайници са добре позиционирани и паралелни, когато се гледат отзад.
Бедра: Значителни с обемна и изпъкнала мускулатура. Те трябва да са наклонени между 70 и 75 градуса спрямо хоризонталата.
Подбедра: Много леко по-дълги от бедрата с добре оформени, изпъкнали мускули. Широчината на горната част намалява постепенно по посока на свръзката със скакателната става. Ъгълът между бедрото и подбедрото е 130 градуса.
Скакателни стави: Добре оформени, с видими сухожилия.
Метатарзуси: Твърди, почти вертикални когато се гледат отстрани.
Лапи: Малко по-дълги от предните, като запазват същите характеристики.

Походка:
Различните походки са леки но мощни, гладки и пъргави. Крайниците се движат правилно, без прекалена енергия от тялото и без клатушкане, горната линията остава равна. Лекият галоп е много разпространен на полето, крачките са бързи и със средна дължина, задните крайници са леко изтеглени назад (спокоен галоп).

Кожа:
Фина, прилепнала и добре пигментирана.

Козина:
Косъм: Козината е фина, но не копринена, права по цялото тяло или със загатване на вълни. Никога къдрава. Къса по главата и предната част на крайниците. По задната страна косъмът е по-дълъг, като образува пищна украса, намаляща надолу по посока на китките и скакателните стави.
Цвят: Бяло и оранжево, бяло и черно, бяло и червеникавокафяво, с повече или по-малко неправилно разположени петна. Петънца или пръски понякога съсредоточени отгоре или отстрани на муцуната и крайниците. А така също, в случаите на трицветна с жълтокафеви петна (оранжеви до черни петна) козина, отгоре или отстрани по муцуната, над очите, по крайниците, по гърдите и около основата на опашката. Тясно светло петно на главата е желано при всички цветове на козината. Едноцветните окраски са недопустими.

Размери:
Височина в холката:
Мъжки:
минимална височина: 48 см с толеранс от 1 см;
максимална височина: 51 см с толеранс от 1 см.
Женски:
минимална височина: 47 см с толеранс от 1 см;
максимална височина: 50 см с толеранс от 1 см.
Идеална височина:
за мъжки – от 49 до 50 см;
за женски – от 48 до 49 см.

Недостатъци:
Всяко отклонение от гореизложените параметри трябва да се разглежда като недостатьк, сериозността на който се оценява според неговата степен.
- Характер: Плахост, блуждаещ поглед;
- Линии на главата: До известна степен дивергентни;
- Носна гъба: Много леко депигментирана. Вътрешността на ноздрите е депигментирана;
- Зъби: Клещовидна захапка. Зъби извън линията;
- Муцуна: Измършавяла или чипа;
- Устни: Тежки, увиснали устни, горната устна покрива долната недостатъчно или прекалено;
- Очи: Изпъкнали, кръгли или бадемови по форма;
- Уши: Поставени прекалено ниско или паднали много настрани;
- Гръб: Извит или седлест гръб;
- Крупа: Прекалено тясна или падаща много назад;
- Корем: Обемист или много повдигнат;
- Лапи: Скосени, много закръглени или много дълги;
- Шия: Тежка и недостатъчно дълга. Гърлестост;
- Поясница: Дълга, тясна, слаба.
- Хълбоци: Много вдлъбнати, често придружени със слаба поясница, недостатъчно широки;
- Крайници: Слаба костна структура. Извити навън лакти, гълъбови пръсти, обърнати лапи.
- Косъм: Недостатъчно окосмено тяло.

Сериозни недостатъци:
- Поведение: Ленивост;
- Череп: Прекалено изпъкнали слепоочни дъги, много изразен стоп, извивките на веждите са прекалено изпъкнали;
- Очи: Светли, слабо виждащи, изражение с трети клепач;
- Шия: Прекомерно дълга. Изразена гуша;
- Походка: Несигурна походка.

Дисквалифициращи недостатъци:
- Всички недостатъци в темперамента, такива като: хапещо, агресивно спрямо другите кучета или човека, прекалено страхливо куче;
- Липса на тип: Недостатъчни породни характеристики, които са от значение животното да не прилича на другите представители на породата;
- Височина: Извън границите определени в стандарта;
- Линии на главата: Изразена конвергенция;
- Анормални петна: Бели петна върху ушите или бяло около очите.
- Очи: Прекалено светли на цвят, хетерохромия (очи с различни цветове), кривогледство, ентропия, ектропия;
- Челюсти: Прогения или прогнатия;
- Зъби: Първите премолари и от двете челюсти и последните молари от долната челюст се разглеждат без особено значение. Може да се приеме само липса на 2 PM2 или 1 PM2 и 1 PM3. Отсъствие на съседни два зъба (PM2 и PM3) е дисквалифициращ недостатък. Липсата на всеки друг зъб е дисквалифициращ недостатък;
- Пигментация: Различими депигментирани области от носната гъба или клепачите.
- Присъствието на зачатък на пети пръст, дори и недоразвит;
- Сериозни морфологични аномалии.

Забележка: Мъжките екземпляри трябва да имат два нормално развити тестиса, напълно спуснати в скротума.
Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

Иван Панайотов - vano

 • BGDOGFORUM
 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 3697
  • www.bgdogs.net
Re:Стандарт на породата епаньол бретон
« Отговор #1 -: 13.04.2010 17:14:04 »
Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн