Автор Тема: Брюкселски грифон  (Прочетена 3326 пъти)

Иван Панайотов - vano

  • BGDOGFORUM
  • Потребител
  • ***
  • Публикации: 3697
    • www.bgdogs.net
Брюкселски грифон
« -: 05.12.2009 21:28:28 »
Брюкселски грифон
(Brussels Griffon, Griffon bruxellois)FCI номер на стандарта:  80 от 05.05.2003 г.
Произход: Белгия
Дата на публикация на валидния оригинален стандарт: 25.03.2003 г.
Предназначение на породата: Малко куче за охрана и компания.
Класификация по FCI:  
Група   9 - Компаньони и игривки
Секция   3 - Малки белгийски кучета
Подсекция  1 - Грифони

Без работни изпитания       

Кратко историческо резюме:
И трите породи (брюкселски грифон, белгийски грифон и малък брабансон), произхождат от малките твърдокосмести кучета, наричани “Smousje”, които в продължение на векове се срещали в района на Брюксел. През XIX век по пътя на кръстосване на тези кучета с Руби Кинг Чарлз спаниели и мопсове е получен съвременния породен тип с къса черна козина. Тези малки кученца били много бдителни и са ги развъждали основно за охрана на файтоните, с цел предотвратяване на проникването в конюшните на гризачи.
През 1883 г., първите брюкселски грифони били регистрирани в L.O.S.H. (Белгийската племенна книга). Кучетата били с имена Топси (L.O.S.H. номер 163) и Фокси (L.O.S.H. номер 164). Около 1900 г. тази и другите породи станали много популярни, благодарение на интереса, който бил проявен към тях от белгийската кралица Мария Хенриета. Голямо количество кучета били изнесени зад граница, което способствало бързото разпространение на породата и нейното популяризиране.

Общо описание:
Малко куче за компания. Интелигентно, уравновесено, бдително, вярно, мощно, с практически квадратно тяло, със здрави кости, в същото време елегантно в конструкция и походка. Привлича внимание с почти човешкото си изражение. С твърда козина.

Важни пропорции:
Дължината на тялото от върха на рамото до есдалищния издатък трябва да е колкото е възможно по-близка (еднаква) с височината при холката.

Поведение и темперамент:
Уравновесено малко куче, жизнено, гордо, много привързано към стопаните си, много бдително. Никога плахо или агресивно.

Глава:
Това е най-характерната и най-забележителната част от тялото. Главата е доста голяма, в сравнение с тялото и има почти човешко изражение. Косъмът е твърд, стърчащ и рошав. Той е по-дълъг над очите, над муцуната, по бузите и брадичката.
Черепна област:
Широка и кръгла, с доста изпъкнала предна част.
Стоп: Добре подчертан.
Лицева област:
Носна гъба: Черна. Носната гъба се намира на същата височина като очите. Тя е широка, с широко отворени ноздри. Краят на носната гъба е повдигнат назад, което гледано в профил, разполага брадичката, носа и челото на една линия.
Муцуна: Профилът, обхващащ и носната гъба е много къс. Той не надминава 1,5 см дължина. Не повдигнат профил, както и носна гъба, чиито горни части се намират под долната линия на очите, придава лошо изражение и е сериозен недостатък.
Устни: Черни. Долната и горната устни са стегнати и в много тесен контакт. Горната устна не е увиснала и не покрива долната. При прекалена разхлабеност се нарушава желаното изражение.
Челюсти и зъби: Долната челюст е доста извита нагоре, широка, незаострена и издадена пред горната челюст. Породата се характеризира с изпъкналата долна челюст. Шестте резеца са разположени правилно, в права линия. Устата трябва добре да се затваря и да не се показват нито зъбите, нито езика. Ширината и изпъкналостта на брадичката са от голямо значение. Следи се да няма липсващи резци.
Очи: Доста раздалечени, големи и кръгли, никога изпъкнали. С кафяв цвят, възможно най-тъмен. Окото трябва да е оградено с черно и не трябва, за предпочитане, да се вижда бялото на очните ябълки. Малко, овално или със светъл цвят око е недостатък.
Уши: Малки, високо поставени, с достатъчно разстояние между тях. Некупираните уши се носят полуизправени, падащи напред. Прекалено големите уши са нежелани, както и уши падащи отстрани на главата. Купираните уши са остри и изправени. Приемат се както купираните, така и некупираните уши.

Шия:
Със средна дължина, вливаща се хармонично в раменете.

Тяло:
Дължината на тялото е почти равна на височината при холката. Като цяло кучето е леко квадратно и мощно.
Холка: Леко изпъкнала.
Гръб: Прав, къс и силен.
Поясница: Къса, мускулеста и леко клиновидна.
Гърди: Широки, спускащи се до лактите. Върхът на стернума е изразен, което придава леко изпъкнал вид на гърдите, гледани в профил. Доста извити ребра, но не бъчвовидни, нито прекалено плоски.
Долна линия: Коремът е леко прибран. Ясно изразени хълбоци.

Опашка:
Високо поставена и носена доста високо. Купираната опашка е скъсена до 2/3 от дължината и. Некупираната опашка се носи повдигната, с връх, насочен към гърба, без задължително да го достига и без да е навита. Естествено къса, пречупена или навита върху гърба опашка e сериозен недостатък.

Крайници:
Предни крайници:
Общ вид: Предните крайници са успоредни, със здрави кости и доста раздалечени.
Рамене: Добре заъглени.
Лакти: Прибрани до тялото.
Китки: Силни.
Лапи: Малки, кръгли, никога извити навън или навътре. Плътно разположени пръсти. Пръсти, сраснали помежду си са недостатък. Възглавничките са месести, колкото е възможно по-тъмни. Нокти, за предпочитане, черни и възможно по-пигментирани.
Задни крайници:
Общ изглед: Задните крайници са със здрави кости, паралелни, с ъгли хармонизиращи с предните крайници.
Колене: Достатъчно заъглени.
Скакателни стави: Ниско разположени. Никога затворени или отворени.
Лапи: Като предните. Пети пръст не се търси.

Походка и движения:
Мощнa, с успоредно движение на крайниците, с мощен тласък отзад. Високо подскачащи движения и раван са недостатъци.

Козина:
Косъм: Твърда козина и подкозина. Косъмът е естествено твърд, леко навит, но не къдрав и е стегнат. Косъмът трябва да е достатъчно дълъг, за да позволява оценяването на структурата му. Прекалено дългия косъм пречи на силуета и не се търси. Копринено или лененоподобен косъм е сериозен недостатък.
Окосменост на главата: Окосмеността на главата (брада и мустаци) започва под линията нос-око и стига от едното ухо до другото, покривайки добре муцуната и бузите с гъст косъм, по-дълъг спрямо косъма по тялото. Над очите косъмът трябва да е по-дълъг, отколкото по останалата част на черепа и гърдите.
Цвят: Червено, жълтеникаво-червено. Малко черно е допустимо по главата. Няколко бели косъма по гърдите се приемат, но не се търсят.

Размери:
Тегло:
Варира от 3,5 до 6 кг.

Недостатъци:
Всяко отклонение от гореизложените параметри трябва да се разглежда като недостатьк, сериозността на който се оценява според неговата степен.

Дисквалифициращи недостатъци:
- Всеки признак на агресия. Страхливо куче;
- Депигментирана носна гъба или друг цвят освен черна;
- Постоянно виждащ се език при затворена уста;
- Изкривена долната челюст;
- Горна челюст надминаваща долната;
- Други цветове, освен предвидените в стандарта, като например сиво, синьо и огнено, кафяво и огнено, кестеняво;
- Всякакви бели петна.

Всяко куче, ясно показващо физически или поведенчески аномалии ще бъде дисквалифицирано.

Забележка: Мъжките екземпляри трябва да имат два нормално развити тестиса, напълно спуснати в скротума.
Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн