Автор Тема: Родезийски риджбек  (Прочетена 45009 пъти)

Иван Панайотов - vano

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • Публикации: 3697
    • www.bgdogs.net
Родезийски риджбек
« -: 28.12.2009 14:55:01 »
Родезийският риджбек понастоящем е единствената регистрирана порода, произхождаща от Южна Африка. Нейните предци могат да бъдат проследени до колонията Кейп (провинция на Нос Добра Надежда) в Южна Африка, където са кръстосани с кучетата на ранните пионери и полуопитомените хотентотски ловни кучета с гребен на гърба. Като ловец главно в групи от две или три кучета, първоначалната функция на родезийския риджбек или лъвското куче е била да преследва диви животни, особено лъвове, и с голяма ловкост да ги удържа до пристигането на ловеца.
Първият стандарт, създаден от Ф. Р. Барнс в Булавайо, Родезия, през 1922 г., е базиран върху стандарта на Далматина и е одобрен от SAKU (Южно Африкански Киноложки Съюз) през 1926 г.

Върнън Брисли, Викинг Кенъл, 1935 г.

Франк Барнс
Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

Иван Панайотов - vano

• BGDOGFORUM
  • Потребител
    • www.bgdogs.net
Re:Родезийски риджбек
« Отговор #1 -: 03.01.2010 23:06:22 »

Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

Иван Панайотов - vano

• BGDOGFORUM
  • Потребител
    • www.bgdogs.net
« Отговор #2 -: 03.01.2010 23:07:15 »

Алберт Айнщайн

Иван Панайотов - vano

• BGDOGFORUM
  • Потребител
    • www.bgdogs.net
« Отговор #3 -: 03.01.2010 23:08:14 »

Алберт Айнщайн

Иван Панайотов - vano

• BGDOGFORUM
  • Потребител
    • www.bgdogs.net
« Отговор #4 -: 03.01.2010 23:08:24 »

Алберт Айнщайн

Еждан Ремзиоглу - Remzi

• Потребител с право на четене
  • Потребител
  • *
  • Публикации: 745
    • http://www.kangalbg.com/
« Отговор #5 -: 13.01.2010 10:33:30 »

няколко години и с риджбеци се занимавах,супер ловна порода на едър дивеч
на последната снимка едно от малките които държат децата ми,като по глемичко при новия собственик в софия

Иван Панайотов - vano

• BGDOGFORUM
  • Потребител
    • www.bgdogs.net
« Отговор #6 -: 13.01.2010 10:45:39 »
Абре човек,  има ли порода която да не си гледал  ;D
Алберт Айнщайн

Еждан Ремзиоглу - Remzi

• Потребител
  • *
« Отговор #7 -: 13.01.2010 11:07:32 »

да ти кажа най малко 50 породи са минали,но които съм кучил поне два пъти
за тях мога да говоря,преди нямах навика да ги сминам а и с фотоапарат да се разкарваш преди десетина години
от интересните и редките породи имах ризеншнауцер, бостън териер, елдер териер също и уелски териер,а от птичарите почти всички съм ги развъждал имах и една гордън сетерка, но неможах да намеря мъжкар да я заплодя
на които намеря снимките ще ги кача по темите ;)

д-р Илия Илиев

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • Публикации: 18
« Отговор #8 -: 17.01.2010 09:22:33 »

за тях мога да говоря,преди нямах навика да ги сминам а и с фотоапарат да се разкарваш преди десетина години
от интересните и редките породи имах ризеншнауцер, бостън териер, елдер териер също и уелски териер,а от птичарите почти всички съм ги развъждал имах и една гордън сетерка, но неможах да намеря мъжкар да я заплодя
Вие от продажба на кучета ли хранете семейството си ???
Явно недържите на дадена порода,а на тази,която най-добре се продава на пазара.
Истината ще ви направи свободни.

Еждан Ремзиоглу - Remzi

• Потребител
  • *
« Отговор #9 -: 17.01.2010 10:50:21 »

Вие от продажба на кучета ли хранете семейството си ???
Явно недържите на дадена порода,а на тази,която най-добре се продава на пазара.

нещо срамно ли има да се развъждат и продават кучета,ако е така първо би трябвало зоомагазините и ветеринарните доктори да се засрамят,
собственост на домашен любимец потдържа вашия бизнес кучешки храни, ваксини, лекарства, аксесоари
много глупав въпрос, все едно да питате собственик на храни за домашни любимци вие от "кучешки храни ли се препитавате"   

Иван Панайотов - vano

• BGDOGFORUM
  • Потребител
    • www.bgdogs.net
« Отговор #10 -: 26.04.2010 22:59:11 »
Shirikiana Corfu of Meranga

Алберт Айнщайн

Десислава Давидова - DessyD

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • Публикации: 52
« Отговор #11 -: 27.04.2010 09:38:07 »
Много благодаря за снимките ! Аз също наснимах Корфу многократно и съм много доволна, че дойде в БГ. Въпреки калпавата история с българските съдии, защото простотията не беше само в неделя, се радвам, че хората видяха какво трябва да бъде родезийския риджбек. Така все по-рядко хора като Еждан Ремзиоглу ще нанасят вреди на породата.  ;)

Иван Панайотов - vano

• BGDOGFORUM
  • Потребител
    • www.bgdogs.net
« Отговор #12 -: 27.04.2010 09:44:50 »
Много благодаря за снимките ! Аз също наснимах Корфу многократно и съм много доволна, че дойде в БГ. Въпреки калпавата история с българските съдии, защото простотията не беше само в неделя, се радвам, че хората видяха какво трябва да бъде родезийския риджбек. Така все по-рядко хора като Еждан Ремзиоглу ще нанасят вреди на породата.  ;)

И на мен много ми хареса, но още като видях каталога и казах на съпругата ми, че днес BOG-a в нашата група ще го вземе далматина :)
Сигурно имам ясновидски способности ;)
Алберт Айнщайн

Десислава Давидова - DessyD

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • Публикации: 52
« Отговор #13 -: 27.04.2010 10:43:54 »
Ами аз не мога да определя защо още се връзвам на тази глупост. Преди изложбата в неделя лично споделих с г-н Марек, собственика на Корфу, да не се учудва, че днес групата ще я вземе далматина, дори знам кой от далматините и въпреки всичко така се пищисах, че не можах да скрия гнева си. То нали крушката си има опашка, та нещата започнаха още в събота. За втори път ми се случва едно и също нещо при това от едни и същи съдии. Преди 3 години същата съдийка даде ВОВ-а на породата на едно определено агресивно куче, въпреки че то с опита да я ухапе в ринга. Знаеш как се наказва това ако си някъде навън. Можеш да водиш световния шампион, ако си позволи да  прояви агресия -директно си отиваш от ринга. ОК, тогава беше все още "млад" съдия, но вече около 6 години е съдия бива да се е научила кога се правят компромиси и заради какво. Изобщо не мога да се съглася, че далматина, победител в групата - първо е отличен представител на породата, второ, че има някаква ринг-дресура изобщо. Това за мен е безпомощност да обосновеш преценката си.
Преди малко повече от година, в София, на САСІВ съдия от Украйна (мисля, че от там беше) изкарва риджбека победител в групата. Кучето, за което говорим е баща на Корфу и е два пъти европейски шампион. Съдията не е нужно да знае къде е победило кучето, но е нужно да може да вижда класата на екземпляра. Христозов пак съдеше ВІS-шоуто и пак направи същата простотия - направо игнорира 6-та група. Недоумявам как човек, който претендира, че се занимава с ловни кучета може да пренебрегне една цяла ловна група. Единият вариант е - изобщо да не разбира от тази група, втория да го прави умишлено. А може и двете.

Иван Панайотов - vano

• BGDOGFORUM
  • Потребител
    • www.bgdogs.net
« Отговор #14 -: 27.04.2010 11:28:05 »
Ами аз не мога да определя защо още се връзвам на тази глупост. Преди изложбата в неделя лично споделих с г-н Марек, собственика на Корфу, да не се учудва, че днес групата ще я вземе далматина, дори знам кой от далматините и въпреки всичко така се пищисах, че не можах да скрия гнева си. То нали крушката си има опашка, та нещата започнаха още в събота. За втори път ми се случва едно и също нещо при това от едни и същи съдии. Преди 3 години същата съдийка даде ВОВ-а на породата на едно определено агресивно куче, въпреки че то с опита да я ухапе в ринга. Знаеш как се наказва това ако си някъде навън. Можеш да водиш световния шампион, ако си позволи да  прояви агресия -директно си отиваш от ринга. ОК, тогава беше все още "млад" съдия, но вече около 6 години е съдия бива да се е научила кога се правят компромиси и заради какво. Изобщо не мога да се съглася, че далматина, победител в групата - първо е отличен представител на породата, второ, че има някаква ринг-дресура изобщо. Това за мен е безпомощност да обосновеш преценката си.
Преди малко повече от година, в София, на САСІВ съдия от Украйна (мисля, че от там беше) изкарва риджбека победител в групата. Кучето, за което говорим е баща на Корфу и е два пъти европейски шампион. Съдията не е нужно да знае къде е победило кучето, но е нужно да може да вижда класата на екземпляра. Христозов пак съдеше ВІS-шоуто и пак направи същата простотия - направо игнорира 6-та група. Недоумявам как човек, който претендира, че се занимава с ловни кучета може да пренебрегне една цяла ловна група. Единият вариант е - изобщо да не разбира от тази група, втория да го прави умишлено. А може и двете.

Няма какво да се заблуждаваме - по принцип ловните породи се игнорират по тези изложби, ако някое ловно куче все пак спечели нещо, то ще е птичар - БИС-а в събота на Ваймаранера го доказа. 6-та група почти винаги е в 10-та глуха. Да не говорим, че съдиите на 6-та група според мен отбират само от Далматини и донякъде бигли, басети и риджбеци. А там има толкова много кучета. Но това е положението, няма какво да се прави.
Преди време прочетох, нещо за бигъла - "Той ще участва почти винаги на бисовете, но едва ли някога ще спечели" :) :) :)
Но докато за нашите късокрачковци е нормално, не ми е ясно защо и ричбеците се игнорират. А един добре развит и хубав ричбек си е много красива гледка.
Алберт Айнщайн