Автор Тема: Стандарт на породата Шелти  (Прочетена 3279 пъти)

Иван Панайотов - vano

  • BGDOGFORUM
  • Потребител
  • ***
  • Публикации: 3697
    • www.bgdogs.net
Шетландска овчарка - Шелти
(Shetland Sheepdog)FCI номер на стандарта:  88 от 03.06.2009 г.
Произход: Великобритания
Дата на публикация на валидния оригинален стандарт: 26.03.2009 г.
Предназначение на породата: Куче за компания и овчарско куче.
Класификация по FCI:  
Група   1 - Овчарски и пастирски кучета (с изключение на швейцарските пастирски кучета)
Секция   1 - Овчарски кучета

      

Общо описание:
Малко, дългокосместо работно куче, много красиво, лишено от недодяланост и грубост, подвижно и грациозно при движение. Очертанията са симетрични, поради което никоя част от тялото не се явява извън цялостните му пропорции.Изобилната козина, грива и жабо, добре оформените глава и приветливото изражение комбинират представата за идеал.

Важни пропорции:
Черепа и муцуната са с равна дължина, разделителната точка е вътрешния ръб на окото.
Леко по-дълго, гледано от върха на раменете до седалищния израстък, отколкото високо при холката.

Поведение и темперамент:
Будно, благородно, интелигентно, силно и енергично. Привързано и отзивчиво към своите стопани, резервирано към непознати, никога нервно.

Глава:
Главата е с благородна форма и елегантна, без агравация; гледана от горе или отстрани дълга, наподобява изтъпен клин, заострен от очите към носа. Ширината и дълбочината на черепа са пропорционални на дължината на муцуната. Тези размери трябва да се разглеждат в зависимост от размера на кучето.
Черепна област:
Череп: Плосък, умерено широк между ушите, с изпъкнала окципитална кост. Горната линия на черепа е паралелна на горната линия на муцуната.
Стоп: Незначителен, но определен.
Лицева област:
Характерното изражение се обуславя от съвършено пропорционалното съчетаните на черепната кутия и муцуната, формата, цвета и разположението на очите, коректния постав и носене на ушите.
Носна гъба Черна.
Устни Стегнати с черни ръбове.
Челюсти и зъби: Челюстите са пропорционални, добре оформени, мощни, с добре развита долна челюст. Зъбите са здрави, с перфектна, симетрична и пълна ножична захапка, т.е. горните резци плътно припокриват долните и са перпендикулярни на челюстите. Пълния комплект от 42 правилно разположени зъба е силно желан.
Бузи: Плоски, плавно се сливат с добре заоблената муцуна.
Очи: Средно големи, косо поставени, с бадемовидна форма. Тъмно кафеви на цвят, с изключение при мраморната окраска, където едното или и двете очи могат да бъдат сини или синьо пъстри.
Уши: Малки, умерено широки в основата, поставени сравнително тясно на черепа. При възбуда са насочени напред и се носят полуизправени, с върхове падащи напред.

Шия:
Мускулеста, добре засводена, достатъчно дълга, за да може главата да се носи гордо.

Тяло:
Гръб: Равен, с красива извивка в областа на поясницата.
Крупа: Спуска се плавно назад.
Гърди: Дълбоки, стигащи до лактите. Ребрата са добре изпъкнали, в долната част постепенно изтъняващи, създавайки свобода на движение на предните крайници и мишниците.

Опашка:
Ниско поставена. Изтънената кост достига до скакателните стави. Покрита с гъсти косми. По време на движение можа да е леко повдигната нагоре, но никога над нивото на гърба. Никога навита.

Крайници:
Предни крайници:
Предните крайници са прави, когато се гледат отпред, замускулени и сухи със здрави, но не тежки, кости.
Плешки: Много добре разлети назад. При холката се разделят единствено от гръбначния стълб, но лопатките са наклонени навън, за да обезпечат желаната изпъкналост на ребрата. Раменната става е добре заъглена.
Рамене: Приблизително еднакви на дължина с лопатките.
Лакти: Равноотдалечени от земната повърхност и холката.
Метакарпуси (Глезени): Здрави и гъвкави.
Задни крайници:
Бедра: Широки и мускулести, бедрената кост е поставена спрямо таза под прав ъгъл.
Колене: Коленните стави са с отчетлив ъгъл.
Скакателни стави: Стави са с правилни форма и добре заъглени, ниско поставени със здрави кости. Скакателните стави са изправени, когато се гледат отзад.
Лапи:
Овални, с добре подплатени възглавнички, със засводени и прилепнали един към друг пръсти.

Походка и движения:
Гъвкава, плавна и гразиозна, с тласъци от задните крайници, покриваща максимално пространство с минимални усилия. Раван, сплитане, прехвърляне или нееластични и сковани движения са силно нежелани.

Козина:
Космена покривка: Двуслойна; покривната козина е дълга, права и груба по структура. Подкозината е мека, къса и гъста. Много обилна грива и жабо, предните крайници са добре окосмени. Козината по задните крайници над скакателните стави е гъста, а под тях е сравнително къса и гладка. По муцуната е къса и гладка. Козината трябва да съответства на тялото и да не предоминира или отвлича вниманието от очертанията на кучето. Екземпляри с гладка козина са силно нежелани.
Цвят: Самурени: Чисти или с нюанси, всеки цвят от златно до тъмно махагонено, при което отенъците трябва да са ясно изразени.
Вълче самурено или сиво са нежелани.
Трицветни: Ослепително черно по тялото, съдържащо за предпочитане жълтокафеви петна.
Мраморни: Изцяло сребърно сини, с петна и пръски (като мармор) от черно. Наличието на жълтокафеви петна е за предпочитане, но отсъствието им не се наказва. Тежки черни петна, сива или ръждива окраска на покриващия косъм или подкосъма са силно нежелани. Основния ефект трябва да бъде син.
Черно-бяла и черна с жълтокафяво също са позволени окраски.
Бели петна може да има (с изключение при черните с жълтокафяво) на челото, яката и гърдите, крайниците и върха на опашката. Наличието на всичките или някой от тези петна (с изключение при черните с жълтокафяво) е за предпочитане, но отсъствието им не се наказва. Бели петна по тялото са силно нежелани.

Размери:
Идеална височина при холката:
Мъжки 37 см;
Женски 36 см.
Ръст с повече от 2,5 см нагоре или надолу от тези размери е силно нежелан.

Недостатъци:
Всяко отклонение от гореизложените параметри трябва да се разглежда като недостатьк, сериозността на който се оценява според неговата степен и въздействието му върху здравето и благосъстоянието на кучето.

Всяко куче, ясно показващо физически или поведенчески аномалии трябва да бъде дисквалифицирано.

Забележка: Мъжките екземпляри трябва да имат два нормално развити тестиса, напълно спуснати в скротума.
Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн