Автор Тема: Стандарт на породата  (Прочетена 4093 пъти)

Иван Панайотов - vano

  • BGDOGFORUM
  • Потребител
  • ***
  • Публикации: 3697
    • www.bgdogs.net
Стандарт на породата
« -: 01.05.2011 14:29:04 »
Средноазиатска овчарка
(Central Asia Shepherd Dog, Среднеазиатская овчарка )FCI номер на стандарта:  335 от 23.05.2003 г.
Произход: Русия
Дата на публикация на валидния оригинален стандарт: 23.05.2003 г.
Предназначение на породата: Куче за охрана, караулно куче.
Класификация по FCI:  
Група   2 - Пинчери и шнауцери, молосоидни породи, швейцарски планински и пастирски кучета, и други породи
Секция   2 - Молосоидни породи
Подсекция  2 - Тип планински

Без работни изпитания       

Кратък исторически обзор:
Средноазиатска овчарка - една от старинните породи кучета - типичен молосоид. Тя се е формирала като порода чрез народна селекция в продължение на повече от четири хиляди години на огромна територия, простираща се днес от Каспийско море до Китай и от Южен Урал до Афганистан. В тази порода тече кръв от древните кучета от Тибет, пастирките кучета на различни чергарски племена и бойните кучета на Месопотамия, и е в тясно родство с монголската овчарка и тибетския мастив. За времето на своето съществуване средноазиатските овчарки са използвани, главно в качеството си на охранители на добитъка, керваните и жилищата на своите стопани, и са били подложени на строг естествн подбор.
Тежките условия при които съществували и постоянните битки с хищници сформирали външният облик и закалили характера на тези кучета, направили ги силни, безстрашни, умеещи да съхраняват своите сили. В исконно обитаваните територии, средноазитските овчарки били използвани предимно като караулни кучета, а така също и за охрана на стадата от хищници.
Целенасочената работа с породата е започнала в СССР през 30-те години на XX век.

Общ вид:
Средноазиатска овчарка (молос от азиатски произход) - куче с хармонично телосложение, едър ръст, умерено разтегнат формат.
Тип телосложение - груб, с добре развита, обемна, без да е релефна мускулатура, способстващ малка уязвимост на кучетата при схватка с хищници. Половият диморфизъм е изразен, мъжките са по-масивни и мъжествени от женските.
Окончателното формиране настъпва към 3 годишан възраст.

Важни пропорции:
Височина в холката при мъжките не по-малка от 70 см, а при женските не по-малка от 65 см. Дължината на тялото превишава височината при холката с 3-10%, при което мъжките са по-компактни от женските. Дължината на предните крайници до лактите представлява 50-52% от височината в холката. Предпочита се по-едър ръст при пропорционално телосложение.

Поведение:
Уверено, уравновесено-спокойно, гордо и независимо. Характерно недоверчиво, никога недружелюбно към стопанина си. Много смело куче, притежаващо висока работоспособност, издръжливост, вроден инстинкт за охрана на своите територия и стопанин. Характерно безстрашно в битките с големи хищници.

Глава:
Масивна, пропорционална на общото телосложение, дълбока в черепната област, по форма при поглед отгоре се приближава до правоъгълник.
Черепна област:
Плоско чело, черепната област е плоска, дълга, при поглед отгоре има форма на парвоъгълник. Задтилният издатък е добре развит, но малко забележим заради силно развититата, обемна мускулатура. Надочните дъги са развити.
Стоп: Прехода от челото към муцуната (стопа) е плавен, умерено изразен, но заради развитите надочни дъги създава впечатление на по-рязък.
Лицева област:
Муцуна: Муцуната не е дълга (по-малка от половината, но по-голяма от 1/3 от дължината на главата), тъпа, масивна и обемна, добре запълнена под очите, почти не се стеснява към носната гъба, при поглед отгоре, отпред и в профил почти правоъгълна. Горният профил на муцуната е широк, прав, среща се незначителна гърбоносост. Долната челюст е с масивна, добре изразена брада. Носната гъба е голяма, черна, неизлизаща от общия профил на муцуната. При бяла или бледожълта окраска се допуска по-светъла носна гъба.
Устни: Устните са дебели, горната устна при затворени челюсти покрива долната челюст.
Челюсти, зъби, захапка: Широки челюсти. Бели, големи, плътно прилепнали един към друг зъби, в пълен комплект (42 зъба). Допуска се сдвоени първи премолари. Резците в основата си са разположени на една линия. Захапката е ножична, клещовидна или лека прогения без отстъп (при много широка долна челюст). Кучешките зъби са големи, широко разположени. Наличието на счупени или избити резци и кучешки зъби, ненамесващи се в определянето на захапката, не влияят на оценката на кучето.
Скули: Скулувите дъги са дълги, скулите са с добра мускулатура, но ненарушаваща правоъгълната форма на главата.
Очи: Неголеми, широко раздалечени, право поставени, умерено дълбоко стоящи, закръглени по форма. Разреза на клепачите е овален. Цветът на очите е кафяв в различни отенъци - от тъмно кафяво до орехово. Клапачите са дебели, умерено сухи, характерно е наличие на трети клепач. Желателна е пълна пигментация на клепачите. Погледът е уверен, суров, изпълнен с достойнство.
Уши: Средни по размер, с триъгълна форма, висящи, ниско поставени, долният край на основата на ухото е на нивото или малко по-ниско от линията на очите. В първите дни след раждането на кученцето се купират късо. Допускат се некупирани уши, които не влияят на оценката на кучето.

Шия:
Средно дълга, масивна, закръглена в сечение, мускулеста в основата. Характерен подвис.

Тяло:
Цялостно уравновесено.
Горна линия: Линията на гърба и поясницата плавно се снишава от холката към крупата, образувйки устойчива горна линия.
Холка: Холката е много добре изразена, без да е дълга, мускулеста и висока.
Гръб: Гърбът е прав, широк, доволно дълъг, с добре развита мускулатура, с характерна вдлъбнатина между холката и гърба.
Поясница: Поясницата е къса, широка, мускулеста, леко изпъкнала.
Крупа: Крупата е със средна дължина, широка, мускулеста, с незначителен наклон към основата на опашката. Ширината на крупата не е по-голяма от разстоянието между лопатките. Височината в холаката превишава с 1-2 см височината в кръстеца, но незначително по-висока задница е допустима.
Гърди: Гърдите са дълбоки, широки, с изпъкнали, със закръглена форам ребра, с плавно разширяващи се заради лопатките в страни лъжливи ребра, стремящи се в тази част към цилиндрична форма. Лъжливите ребра са дълги. Предната част на гърдите незначително изпъква от линията на раменнолопатъчната става. Характерно предгръдие.
Долна линия и корем:
Долната линия на гърдите се спуска до нивото на лактите или малко по-ниско. Коремът е незначително прибран.

Опашка:
Дебела в основата, достатъчно високо поставена. В естествено състояние със сърповидна форма или завита на колело в последната си третина. Обичайно се купира в първите дни след раждането. Среща се вродено къса опашка. Допуска се некупирана опашка, която не влияе на оценката на кучето.

Предни крайници:
При поглед отпред прави и паралелни. Лопатките са дълги, плътно прилегнали към гръдния кош, разлети назад, разстоянието между върховете на лопатките е незначително.
Плешки: Лопатките са дълги, поставени с неголям наклон, с добре развита мускулатура. Ъгълът на раменнолопатъчната става е около 100 градуса.
Лакти: Лактите са насочени строго назад.
Подрамене: Подраменете са прави, масивни, дълги, кръгли в напречно сечение. Дължината на предните крайници до лактите е 50-52% от височината при холката.
Китки: Ставите на китките са много широки и дебели.
Метакарпуси: Метакарпусите са масивни, умерено дълги, поставени почти отвесно.
Предни лапи: Масивни, закръглени по форма, със засводени пръсти. Възглавничките за дебели, месести, със здрава, дебела кожа.
Задни крайници:
При поглед отзад широко и паралелно поставени.
Бедра: Бедрата са широки, със силна мускулатура. Бедрените кости са поставени с незначителен наклон.
Коленни стави Коленете в статика са слабо забележими. Коленните стави са умерено изразени.
Подбедра Подбедрата са с добра мускулатура, без да са дълги.
Скакателни стави: Скакателните стави са масивни, умерено изразени, с добра фикция. Петната кост е добре развита, дълга.
Метатарзуси: Метатарзусите са масивни, умерено дълги, отвесно поставени. Срещат се допълнителни палци, които не влияят на оценката на кучето.
Задни лапи:Масивни, закръглени по форма, със засводени пръсти. Възглавничките са дебели, месести, със здрава, дебела кожа.

Движения:
Добре балансирани, меки (котешки). Тръс със свободно изнасяне на предните и силни тласъци от задните крайници. Горната линия при движение трябва да остава устойчива. Ставите се разгъват свободно. По време на движение ъглите на задните крайници са по-отчетливо изразени, отколкото когато кучето е в стойка.

Кожа:
Кожата е дебела, достатъчно еластична, много подвижна спрямо мускулатурата. Характерен подвис на шията и предгърдието.

Космена покривка:
Козината е гъста, права, груба с добре развит подкосъм. По главата и предната страна на крайниците козината е къса, плътно прилепнала. В зависимост от дължината на космената покривка, се различават кучета с къс (3-5 см), плътно прилепнал по цялото тяло косъм и с по-дълъг (7-10 см), междинен тип козина, образуваща грива по шията, украса по ушите, задната част на крайниците и по опашката.
Окраска: Всякъква, с изключение на синя и кавяфа във всички отенъци.

Височина и тегло
Височина при холакат:
Мъжки: минимум 70 см.
Женски: Минимум 65 см.
Големият размер е желан, но пропорционалната конструкция трябва да се запази.
Тегло:
Мъжки: минимум 50кг.
Женски: Минимум 40 кг.

Недостатъци:
Незначителни отклонения от изискванията на стандарта, ненарушаващи общото впечатление и не влияещи на работните качества на кучетата.

Сериозни недостатъци (оценката не надвишава "добър")
- Значителни отклонения в типа телосложение и анатомията, занижени ползвателни качества на кучето (слабо телосложение, дългокракост, късокракост, изразено висока задница, тясна, къса, рязко скосена крупа, прекалено изправени скакателни стави);
- Лека, тясна глава, дълга муцуна; заоблен череп, рязък преход от челото към муцуната, вирната муцуна, силно изразени скули, високо поставени уши;
- Непълна зъбна формула (Липса на не повече от 2 молара или премолара във всякаква комбинация);
- Много светли или сини очи; изпъкнали, големи, близко поставени;
- Ръст по-нисък от стандартния с повече от 2 см;
- Опашка, лежаща на гърба или завита изцяло на колело.

Дисквалифициращи недостатъци:
- Страх, възбудимост, неуправляема злоба;
- Крипторхизъм едностранен или двустранен;
- Прогнатия;
- Прогения с отстъп;
- Непълна зъбна формула (Липса на повече от 2 зъба във всякаква комбинация);
- разноцветни очи;
- кафява (при кафеви носна гъба, клепачи и устни) или синя (при сиви носна гъба, клепачи и устни) окраска във всички нюанси;
- Къдръва мека козина;
- Слаба фиксация на ставите, небалансирани движения;
- Мъжки от женски тип;

Забележка: Мъжките екземпляри трябва да имат два нормално развити тестиса, напълно спуснати в скротума.
Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн