Автор Тема: Стандарт на породата  (Прочетена 8218 пъти)

Иван Панайотов - vano

 • BGDOGFORUM
 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 3697
  • www.bgdogs.net
Стандарт на породата
« -: 30.06.2009 22:00:31 »
Булдог
(Bulldog)FCI номер на стандарта: 149 от 16.04.2004 г.
Произход: Великобритания
Дата на публикация на валидния оригинален стандарт: 24.03.2004 г.
Предназначение на породата:  Придружаващо куче.
Класификация по FCI:  
Група   2 - Пинчери и шнауцери, молосоидни породи, швейцарски планински и пастирски кучета, и други породи
Секция   2 - Молосоидни породи
Подсекция  1 - Тип мастифи

Без работни изпитания       

Общ вид
Гладкокосмест, тъжък, по-скоро нисък на ръст, широк, мощен и компактен. Главата е сравнително голяма в пропорция с размера на кучето, но не толкова че да се наруши цялостната хармония, или да направи кучето видимо деформирано, или да възпрепятства неговaта мощ при движение. Лицевата част е къса, муцуната е широка, тъпа и сплесната. Кучета показващи дихателни проблеми са силно нежелани. Тялото е широко, компактно, без тенденции на прекалена пълнота. Крайниците са здрави, добре замускулени и орелефени. Задните крайници са високи и здрави, но малко по-леки в сравнение с тежките предни крайници. Женските не са толкова големи или развити колкото мъжките.

Поведение и темперамент
Прави впечатление на решително, мощно и активно куче. Будно, самоуверено, лоялно, сигурно, смело, със свирепо изражение, но невероятно нежно по натура.

Глава:
Гледана отстрани, главата се явява много висока и къса от тила до върха на носа, цялостно със свободна и набръчкана кожа, без изпъкнала, нито вдлъбната муцуна. С идимо изпъкнали фронтални кости, широка, квадратна и висока. Широка и дълбока бразда от двете страни на стопа, стигаща до средата на черепа. Лицевата част от скулите до върха на носа е широка със сбръчкана кожа.
Разстоянието от крайщата на очите (или от центъра на стопа между очите), до върха на носа не надвишава това от върха на носа до ъгълите на долната устна.
Черепна област:
Череп: Черепът е с широка периферия. Гледан отпред се явява много висок, от ъглите на долната челюст до върха на черепа, също и много широк и квадратен.
Стоп: Дълбок, широк и набразден между очите.
Лицева област:
Гледана отпред, различните елементи на лицевата част трябва да са еднакво пропорционални от всяка страна на въображаемата линия през центъра и.
Носна гъба: Носната гъба и ноздрите са големи, широки и черни, при никакви обстоятелства червеникавокафеви, червени или кафеви на цвят. Върхът стои назад по посока на очите. Ноздрите са широко отворени с добре очертана вертикална права линия помежду им.
Муцуна: Муцуната е къса, широка, сплесната и много дълбока от ъглите на очите до устата. Обърнатия нос не трябва да променя наклонения профил на муцуната.
Устни: Отпуснати (отсечени), дебели, широки, висящи и много дълбоки, висящи от страни над долната челюст, но не и отпред, затворени с долната устна отпред и напълно покриващи зъбите.
Челюсти и зъби: Челюстите са широки, масивни и квадратни. Долната челюст е издадена напред от горната и е извъртяна нагоре. Челюстите са широки и квадратни с шест малки предни зъба между кучешките в права редица. Кучешките са широко в страни. Зъбите са големи и здрави, без да се виждат когато устата е затворена. Когато се гледа отпред долната челюст е точно под горната и е паралелна на нея.
Бузи: Бузите са доста сводести и се простират отвъд очите.
Очи: Гледани отпред, са разположени ниско в черепа, на голямо разстояние от ушите. Очите и стопа са на една права линия, на прав ъгъл с медиалната бразда. Широко настрани, но външните им краища са очертани от бузите. Кръгли по форма, с умерени размери, нито вдлъбнати, нито изпъкнали, много тъмни на цвят – по възможност черни, без да се вижда бяло, когато гледат право напред. Без явни очни проблеми.
Уши: Високо поставени, т.е. предните вътрешни ръбове на всяко ухо (когато се гледат отпред), са свързват с очертанията на черепа в горният му заден ъгъл, така че това мястото да е толкова широко разположено, толкова високо и толкова далече от очите, колкото е възможно. Малки и тънки. Правилният тип е "роза", т.е. ухото трябва да бъде завъртяно навътре в своя заден долен ръб, горният преден ръб е изложен навън и назад, при което се вижда частино вътрешността на ухото.

Шия:
Умерено дълга, много дебела, дълбока и силна. Добре засводена, с много увиснала, дебела и набръчкана кожа по гърлото, формираща гердан от всяка страна, от долната челюст до гърдите.

Тяло:
Горна линия: Леко падащата назад, скрита от плешките (задната част), откъдето гръбнака трябва да се издига към поясницата (по-висока, от раменете), внезапно извита към опашката, формираща арка (термина "шаранов гръб") горна линия е отличителна характеристика на породата.
Гръб: Гърбът е къс, силен, широк при раменете, сравнително стеснен към поясницата.
Гърди: Гърдите са широки, странично закръглени, изпъкнали и дълбоки. Тялото е добре оребрено. Гърдите са обемисти, закръглени и много дълбоки от върха на раменете до долната част на свръзката на гръдния кош. Доста ниски между предните крайници. Големи по диаметър, закръглени зад предните крайници (без да са плоски отстрани, ребрата са добре закръглени).
Корем: Коремът е прибран и не е провесен.

Опашка:
Ниско поставена, изпъкнала навън, по-скоро права или завита надолу. Кръгла, с гладък и без ресни или груб косъм. Умерена дължина, по-скоро къса, отколкото дълга, дебела в основата, леко изтъняваща към върха. Носена надолу (без извивка нагоре в края) и никога носена над гърба.

Крайници:
Предни крайници:
Предните крайници са много набити и силни, добре развити, поставени широко настрани, дебели, мускулести и прави, представени по-скоро навън, но костите на крайниците са обемисти и прави, без да се подмятат, нито да са криви, къси в пропорция със задните крайници, но не толкова къси, че да правят задните да изглеждат дълги, или да снижават активността на кучето, или да го инвалидизират.
Плешки: Плешките са широки, наклонени и дълбоки, много мощни и мускулести, имащи вид на "прикачени" към тялото.
Лакти: Лактите са ниски и стоят доста далече от ребрата.
Метакарпузи: Къси, прави и силни.
Задни крайници:
Високи и мускулести, по-дълги в пропорция с предните крайници, толкова колкото задницата да е повдигната. Крайниците са дълги и мускулести от поясницата до скакателните стави, с къса, права и силна долна част.
Колене: Закръглени и завъртени леко навън, отдалечени от тялото.
Скакателни стави: Скакателните стави са умерено сближени една на друга и правят задните лапи завъртени навън.
Лапи:
Предните са прави и завъртени много леко навън, със средни размери и умерено кръгли. Задните са кръгли и компактни. Пръстите са компактни и дебели, добре разделени, фалангите са изпъкнали и високи.

Походка и движения:
Специфично тежка и сковано изглеждаща походка, с къси, бързи стъпки на върховете на пръстите, задните лапи не се вдигат високо, давайки вид че се плъзгат по земята, кучето бяга с едното или другото рамо по-скоро издадено напред. Правилните движения са от първостепенно значение.

Козина:
Косъм: Фин по структура, къс, плътно прилепнал и гладък (твърд поради факта че е прекалено къс и прилепнал, но не е остър).
Цвят: Едноцветни и едноцветни с черна маска или муцуна, (еднотонните цветове трябва да са ярки и чисти), тигрови, червени и техните нюанси, кафеви, светло кафеви и т.н, бели и пъстри (т.е. комбинация от бяло с някой от посочените цветове). Цвят на черен дроб, черен и черен с кафеви подпали са силно нежелани.

Размери:
Тегло:
Мъжки 25 кг;
Женски 23 кг.

Недостатъци:
Всяко отклонение от гореизложените параметри трябва да се разглежда като недостатьк, сериозността на който се оценява според неговата степен и въздействието му върху здравето и благосъстоянието на кучето.

Съдията трябва да изисква стриктно придържане към този стандарт и да взема предвид следните недостатъци при отсъждане:

Недостатъци:
- Надвиснал нос, или частично пигментиран нос;

Дисквалифициращи недостатъци:
- Агресия или прекомерна плахост;
- Кучета с дихателни проблеми;
- Врастнала опашка.

Всяко куче, ясно показващо физически или поведенчески аномалии ще бъде дисквалифицирано.

Забележка: Мъжките екземпляри трябва да имат два нормално развити тестиса, напълно спуснати в скротума.
Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

Иван Панайотов - vano

 • BGDOGFORUM
 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 3697
  • www.bgdogs.net
Re:Стандарт на породата
« Отговор #1 -: 08.11.2009 10:43:20 »
Ще сложа стандарта, по който работи AKC. Незнам дали в него са посочени и последните промени. На английски е - ако на някой му се занимава нека го преведа, ако ли не като ми остане време ще се опитам да го преведа.

Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

Иван Панайотов - vano

 • BGDOGFORUM
 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 3697
  • www.bgdogs.net
Re:Стандарт на породата
« Отговор #2 -: 08.11.2009 10:54:04 »
Bulldog - Official Breed Standard

General Appearance

The perfect Bulldog must be of medium size and smooth coat; with heavy, thickset, low-swung body, massive short-faced head, wide shoulders and sturdy limbs. The general appearance and attitude should suggest great stability, vigor and strength.


Sound sturdy limbs and the suggestion of great stability, vigor and strength are as important to the present day's Bulldog as they were to its ancestors.

The disposition should be equitable and kind, resolute and courageous (not vicious or aggressive), and demeanor should be pacific and dignified. These attributes should be countenanced by the expression and behavoir.

Size, Proportion, Symmetry

Size -- The size for mature dogs is about 50 pounds; for mature bitches about 40 pounds.

Proportion -- The circumference of the skull in front of the ears should measure at least the height of the dog at the shoulders.

Symmetry -- The "points" should be well distributed and bear good relation one to the other, no feature being in such prominence from either excess or lack of quality that the animal appears deformed or ill-proportioned.

Influence of Sex -- In comparison of specimens of different sex, due allowance should be made in favor of the bitches, which do not bear the characteristics of the breed to the same degree of perfection and grandeur as do the dogs.


The bitch should have equal qualities, but an allowance shall be made for the femininity that is characteristic of the bitch.

Head

Eyes and eyelids -- The eyes, seen from the front, should be situated low down in the skull, as far from the ears as possible, and their corners should be in a straight line at right angles with the stop. They should be quite in front of the head, as wide apart as possible, provided their outer corners are within the outline of the cheeks when viewed from the front. They should be quite round in form, of moderate size, neither sunken nor bulging and in color should be very dark. The lids should cover the white of the eyeball, when the dog is looking directly forward, and the lid should show no "haw".


An imaginary horizontal line passing through the four corners of the eyes should be at a right angle with the stop and just rest on top of the nose.  Though the shape of the eye is round, the eyelids give a more almond look to the eye.

Ears -- The ears should be set high in the head, the front inner edge of each ear joining the outline of the skull at the top back corner of skull, so as to place them as wide apart, and as high, and as far from the eyes as possible. In size they should be small and thin. The shape termed "rose ear" is the most desirable. The rose ear folds inward at its back lower edge, the upper front edge curving over, outward and backward, showing part of the inside of the burr. (The ears should not be carried erect or prick-eared or buttoned and should never be cropped).

ROSE EARS

When viewed from the front and side, top of ears should be level with
top outline of the skull with the burr partially exposed and the entire
edge of the ear visible.PROPER EARS


FAULTY EARS
Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

Иван Панайотов - vano

 • BGDOGFORUM
 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 3697
  • www.bgdogs.net
Re:Стандарт на породата
« Отговор #3 -: 08.11.2009 11:00:21 »
Skull -- The skull should be very large, and in circumference, in front of the ears, should measure at least the height of the dog at the shoulders. Viewed from the front, it should appear very high from the corner of the lower jaw to the apex of the skull, and also very broad and square.Viewed at the side, the head should appear very high, and very short from the point of the nose to occiput. The forehead should be flat (not rounded or domed), neither too prominent nor overhanging the face.


Head very high showing good layback.  An imaginary line should
touch the lower jaw, tip of nose and top of head.  LONG, FLAT
forehead.
Cheeks -- The cheeks should be well-rounded, protruding sideways and outward beyond the eyes.

Stop -- The temples or frontal bones should be very well defined, broad, square and high, causing a hollow or grove between the eyes. This indentation, or stop, should be both broad and deep and extend up the middle of the forehead, dividing the head vertically, being traceable to the top of the skull.

Indentation in skull, called "the furrow" extends from between the eyes to top of head. Not to be obscured by forehead wrinkles.Face and muzzle -- The face, measured from the front of the cheekbone to the tip of the nose, should be extremely short, the muzzle being very short, broad, turned upward and very deep from the corner of the eye to the corner of the mouth.Nose -- The nose should be large, broad and black, its tip set back deeply between the eyes. The distance from bottom of stop, between the eyes, to the tip of the nose should be as short as possible and not exceed the length from the tip of nose to the edge of underlip. The nostrils should be wide, large and black, with a well-defined line between them. Any nose other than black is objectionable and a brown or liver-colored nose shall disqualify.

Front of nose slants back closely following contour of head. Not perpendicular. Large, black, wide nostrils.  In the scale of points, the nose has 6, more than any other feature.

Lips -- The chops or "flews" should be thick, broad, pendant and very deep, completely overhanging the lower jaw at each side. They join the underlip in front and almost or quite cover the teeth, which should be scarcely noticeable when the mouth is closed.Bite-Jaws -- The jaws should be massive, very broad, square and "undershot", the lower jaw projecting considerably in front of the upper jaw and turning up.

http://media.snimka.bg/4788/015830562.jpg
Skull formation showing correct swing of jaw.

A wry or crooked jaw is a serious fault.The correct jaw, so eagerly sought after in the fancy, with the upward

FAULTY JAWSTeeth -- The teeth should be large and strong, with the canine teeth or tusks wide apart, and the six small teeth in front, between the canines, in an even, level row.thrust, retaining the curve throughout.
Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

Иван Панайотов - vano

 • BGDOGFORUM
 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 3697
  • www.bgdogs.net
Re:Стандарт на породата
« Отговор #4 -: 08.11.2009 11:06:08 »
Neck, Topline, Body

Neck -- The neck should be short, very thick, deep and strong and well arched at the back.


Neck short but EVIDENT and WELL-ARCHED. Too short a neck
gives an overall unbalanced appearance.


Topline -- There should be a slight fall in the back, close behind the shoulders (its lowest part), whence the spine should rise to the loins (the top of which should be higher than the top of the shoulders), thence curving again more suddenly to the tail, forming an arch (a very distinctive feature of the breed), termed "roach back" or, more correctly, "wheel back".

PROPER TOPLINE

Body -- The brisket and body should be very capacious, with full sides, well rounded ribs and very deep from the shoulders down to its lowest part, where it joins the chest. It should be well let down between the shoulders and forelegs, giving the dog a broad, low, short legged appearance.


Wide shoulders, barrel ribs and a narrow pelvic area give the
Bulldog a "pear-shaped" body.Brisket well let down between the forelegs.  Fullness of the brisket
can be observed in front of the forelegs from sideview.


Chest-- The chest should be very broad, deep and full.

Underline -- The body should be well-ribbed-up behind with the belly tucked up and not rotund.Back and Loin -- The back should be short and strong, very broad at the shoulders and comparatively narrow at the loins.


A back of correct length creates a balanced appearance and
facilitates correct Bulldog movement.
Bulldogs appear to be slightly longer in body than their height at the
shoulder.


Tail -- The tail may be either straight or "screwed" (but never curved or curly), and in any case must be short, hung low, with decided downward carriage, thick root and fine tip. If straight, the tail should be cylindrical and of uniform taper. If "screwed", the bends or kinks should be well-defined, and they may be abrupt and even knotty, but no portion of the member should be elevated above the base or root.


Two types of tail are desired in the Standard. Each are short, hung
low, heading down with thick root and fine tips.
Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

Иван Панайотов - vano

 • BGDOGFORUM
 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 3697
  • www.bgdogs.net
Re:Стандарт на породата
« Отговор #5 -: 08.11.2009 11:13:39 »
Forequarters

Shoulders -- Should be muscular, very heavy, widespread and slanting outward, giving stability and great power.

Forelegs -- The forelegs should be short, very stout, straight and muscular, set wide apart, with well-developed calves, presenting a bowed outline, but the bones of the legs should not be curved or bandy, nor the feet brought too close together.


Correct turn of shoulder with proper front legs showing straight
perpendicular inner forelegs will form a near square from the top of
the legs and across.Narrow-fronted showing a vertical rectangle between the front legs.
Undesirable.An obvious rectangle between the front legs, indicating legs that
are too short, of shoulders that are too wide or both.
Undesirable.


Elbows -- The elbows should be low and stand well out and loose from the body.


Well constructed Bulldogs from ground to elbow should be about 50%

FAULTY ELBOWS -- "Loose from the body" does NOT mean overly loose elbows.  It means that they should not be directed towards the ribs (tight elbows).  Neither should they be directed outward away from the ribs (overly loose elbows). Overly loose elbows is a VERY serious structural fault.Feet -- The feet should be moderate in size, compact and firmly set. Toes compact, well-split-up, with high knuckles and very short stubby nails. The front feet may be straight or slightly out-turned.Hindquarters

Legs --Hind legs should be strong and muscular and longer than forelegs, so as to elevate loins above shoulders. Hocks should be slightly bent and well-let-down, so as to give length and strength from loins to hock. Lower leg should be short, straight and strong, with stifles turned slightly outward and away from the body. Hocks are thereby made to approach each other, and the hind feet to turn outward.
of the distance from ground to height at the withers.Feet -- Should be moderate in size, compact and firmly set. Toes compact, well-split-up, with high nuckles and short stubby nails. Hind feet should be pointed well-outward.

Coat and Skin

Coat -- Should be straight, short, flat, close, of fine texture, smooth and glossy. (No fringe, feather or curl).

Skin -- The skin should be soft and loose, especially at the head, neck and shoulders.

Wrinkles and dewlap -- The head and face should be covered with heavy wrinkles, and at the throat, from jaw to chest, there should be two loose pendulous folds, forming the dewlap.


Forehead wrinkle should not obscure furrow in skull.
Wrinkle(s) over the nose to be of moderate size, neither extending
beyond the tip of the nose, obscuring vision in any way nor being too
large and out of proportion.


Color of Coat

The color of coat should be uniform, pure of its kind and brilliant. The various colors found in the breed are to be preferred in the following order: 1. red brindle; 2. all other brindles; 3. solid white; 4. solid red, fawn or fallow; 5. piebald; 6. inferior qualities of all the foregoing. Note: A perfect piebald is preferable to a muddy brindle or defective solid color. Solid black is very undesirable, but not so objectionable if occuring to a moderate degree in piebald patches. The brindles to be perfect should have a fine, even and equal distribution of the composite colors. In brindles and solid colors a small white patch on the chest is not considered detrimental. In piebalds the color patches should be well-defined, of pure color and symmetrically distributed.

Gait

The style and carriage are peculiar, his gait being a loose-jointed, shuffling, sidewise motion, giving the characteristic "roll". The action must be, however, be unrestrained, free and vigorous.

The proper Bulldog, with short wide set front legs and longer narrow set rear legs has a peculiar gait that results in a side to side motion or "roll". The roll can be observed by following the "sidewise" motion of the skin over the loin and the "sidewise" motion at the base of the tail. A Bulldog gait video, showing the peculiarities of gait, is available from the BCA Education Committee.

Temperment

The disposition should be equable and kind, resolute and courageous (not vicious or aggressive), and demeanor should be pacific and dignified. These attributes should be countenanced by the expression and behavior.


A friendly outgoing companionable breed which is readily observed
in its expression and demeanor.

Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

Иван Панайотов - vano

 • BGDOGFORUM
 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 3697
  • www.bgdogs.net
Re:Стандарт на породата
« Отговор #6 -: 08.11.2009 11:15:30 »
Scale of Points

GENERAL PROPERTIES       
Proportion and symmetry    5    
Attitude    3    
Expression    2    
Gait.    3    
Size    3    
Coat    2    
Color of coat    4    
max 22
      
HEAD       
Skull    5    
Cheeks    2    
Stop    4    
Eyes and eyelids    3    
Ears    5    
Wrinkle    5    
Nose    6    
Chops    2    
Jaws    5    
Teeth    2    
max 39
      
BODY, LEGS, ETC.       
Neck    3    
Dewlap    2    
Shoulders    5    
Chest    3    
Ribs    3    
Brisket    2    
Belly    2    
Back    5    
Forelegs and elbows    4    
Hind legs    3    
Feet    3    
Tail    4    
max 39
      
TOTAL       100

DISQUALIFICATION-- A brown or liver-colored nose.
Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

Иван Панайотов - vano

 • BGDOGFORUM
 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 3697
  • www.bgdogs.net
Re:Стандарт на породата
« Отговор #7 -: 08.11.2009 11:20:19 »
Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн