Автор Тема: Казус - ОНОК, БОГОК, WUSV, FCI  (Прочетена 5189 пъти)

Иван Панайотов - vano

 • BGDOGFORUM
 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 3697
  • www.bgdogs.net
Казус - ОНОК, БОГОК, WUSV, FCI
« -: 28.09.2009 09:37:39 »
Започвам с предисторията на казуса. Понеже повдигнатия въпрос във форума dog.bg някъде зачезна, а аз необичма да търся, та да създам темата тук, пък който иска да чете и да си казва мнението.

Всичко започна с поста на едно 13-годишно момиче, което е завело кучето си, порода НОК на изложбата в Стара Загора.
Да но кучето има родословие издадено от ОНОК. Питала във федерацията (по нейни думи) и от там и казали че може да участва на изложбата и момичето си записало кучето. Отишло на самата изложба и организаторите като видели родословието звъннали на "вся и вся"  в бг кинологията г-н. Камен Литов и познайте какъв е бил неговие отговор???
Върнали му парите на детето, ама то вече било участвало и на конкурса дете с куче, което спечелило. Какво следва - организаторите казали че не е трябвало да участва и че ще трябва да и вземат купата, а храната, която и дали като награда да задържи. В това време на изложбата се появил и "месията", който най-великодушно и казал че и подарява и купата.

Като оставим настрана как действат на психиката на едно 13 годишно дете, подобни простотии, ми е интересно да разбера следното:

- ОНОК, член ли е на WUSV;
- Родословията издадени от ОНОК признават ли се от WUSV;

И понеже видях в сайта на WUSV че ОНОК е техния член за България, най-вероятно отговора на горните два въпроса е да. Ако е така да си задам и последващите от този отговор въпроси:

- Родословията признавани от WUSV признават ли се от FCI.
- Могат ли кучета с такива родословия да участват на изложби, организирани от FCI.

И ако отговора на по-горните въпроси е също да - Какво дава право на г-н Литов еднолично да решава кое куче да участва или не участва на дадена изложба???. Както се казва "Царя дава, пъдара недава!"
Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

Николай Атанасов - cynology

 • BGDOGFORUM
 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 2509
 • I want to know
  • Center of Experimental Cynology
Re:Казус - ОНОК, БОГОК, WUSV, FCI
« Отговор #1 -: 30.09.2009 12:41:35 »
Иване, въпросите, които повдигаш тук са много по-трудни за отговор, отколкото вечното спорене по темата КК-БОК.

Би трябвало да могат да ти отговорят, а и е редно да отговорят тези, които оглавяват съответните организации. Въпросът е, че няма да го направят. Единият поради факта, че е приел позицията на никого и на нищо да не отговаря, а другият – поради факта, че всеки негов отговор, какъвто и да бъде, ще е в резултат на проведено от него интригантство.

Жалко за детето, че е останало разочаровано, но пък и то като е тръгнало по изложби би трябвало най-малкото да се допита до хора, които вече са вътре в нещата и са яли попарата и на едните, и на другите.

The More I See Of Men, The More I Admire Dogs !

Иван Темелакиев - highlander

 • BGDOGFORUM
 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 74
Re:Казус - ОНОК, БОГОК, WUSV, FCI
« Отговор #2 -: 01.10.2009 16:37:47 »
Камен Литов продължава с опитите си да провежда незаконни изложби за немска овчарка. Господин Литов съсипа както клуба за немска овчарка така и БРФК (българска федерация по кинология)

Днес Камен Литов изпраща това писмо до WUSV :

Von: BRFC . [mailto:[email protected]]
Gesendet: Mittwoch, 5. August 2009 09:51
An: SV-HG - B-Ausland
Betreff: judge
Dear Sirs,
We are in contact with Mr. Wilfried Scheld for our show in October. I would like to ask are we going to receive your approval for zuchtschau and koerung so to send you the application and to settle the date of the show with Mr. Scheld.
We hope you will reply soon, and we will be able to organize details on time, not like the approval with Mr. Oeser last month.

Best regards:
Kamen Litov,
President of BRFC


ПРЕВОД :

Уважаеми Господа,

Ние сме във връзка с г-н Вилфрид Шелд за нашата изложба през октомври. Бих искал да попитам дали ще получим вашето одобрение за развъдна изложба и кьорунг за да ви изпратя заявка и за да уточним дата за изложбата с г-н Шелд.
Надяваме се, че ще отговорите бързо и ще можем да организираме детайлите навреме, не като случая с г-н Oeser миналия месец.

Поздрави
Камен Литов,
Президент на БРФК

И отговорът не закъснява :

Dear Mr. Litov,

With reference to your eMail below we have to inform you that we won't give you the release for this event:
Application No: 14784 dated 22.04.2009
Event: Zucht show in Kostinbrod-Stadium (Bulgaria)
Date: Oct. 17.-18. 2009
Judge: Scheld Wilfried

As we have already wrote to Mrs. Dencheva with our eMail dated May. 29. 2009 you have informed us that this event will be a National Dog Show for all breeds. But this was not the truth... Mr. Wilfried Scheld has sent us his invitation from you dated Apr. 16. 2009. In this eMail you have invited him for a Siegershow for German Shepherd Dogs.

In this case according to the normal procedure the WUSV-member club in Bulgaria, the Bulgarischer Verein f?r Deutsche Sch?ferhunde (BSV), had to be asked for their approval. With e-mail from May 13. 2009 we were already informed about the disapproval for a pure German Shepherd Dog Show and breed survey (Korung).

Regards
Jennifer Wildmoser


ПРЕВОД :

Уважаеми г-н Литов,
Във връзка със споменатия ваш мейл, трябва да ви информирам, че няма да ви дадем разрешение за това събитие :

Заявка №: 14784 от 22. 04. 2009
Събитие: развъдна изложба в Костинброт – Стадион (България)
Дата: 17 – 18. 10. 2009
Съдия: Вилфрид Шелд

Както вече писахме на г-жа Денчева в нашия мейл от 29 май 2009, вие ни бяхте информирали, че това събитие ще бъде Национална изложба за кучета от всички породи. Но това не беше истина...г-н Вилфрид Шелд ни изпрати неговата покана от вас от 16 април 2009. В този мейл вие го каните на Изложба на победителите (Siegershow) за немски овчарски кучета.
В този случай, съгласно нормалната процедура, трябва да се потърси одобрението на члена на WUSV в България – ОНОК. С мейл от 13 май 2009 ние бяхме информирани за тяхното несъгласие относно специализирана изложба за немски овчарски кучета и кьорунг.

Посетете сайта на ОНОК - www.bsv.bg

Милен Димитров - randol

 • BGDOGFORUM
 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 3
Re:Казус - ОНОК, БОГОК, WUSV, FCI
« Отговор #3 -: 11.10.2009 01:11:06 »
Коментарите според мен са излишни, а отговорите ясни! Просто на някой му е угодно да има интрига между хората за може да постига своите жалки цели, но всичко е до време колкото и да не му вярва !