Автор Тема: Брако италиано  (Прочетена 9281 пъти)

Иван Панайотов - vano

 • BGDOGFORUM
 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 3697
  • www.bgdogs.net
Брако италиано
« -: 07.02.2010 21:36:06 »
Италиански птичар
(Italian Pointing Dog, Bracco Italiano)a) Бяло-оранжев;

b) Кестеняво пъстър.

FCI номер на стандарта:  202 от 07.08.1998 г.
Произход: Италия
Дата на публикация на валидния оригинален стандарт: 27.11.1989 г.
Предназначение на породата: Куче, работещо със стйка.
Класификация по FCI:  
Група   7 - Кучета, работещи със стойка
Секция   1 - Континентални кучета, работещи със стойка
Подсекция  1 - Тип континентални птичари

С работни изпитания       
   
Кратко историческо резюме:
Това куче, с древен италиански произход, е използвано за лов на птици и се е моделирало и развило през вековете; - от лова с мрежи през недалечното минало, то се е адаптирало към съвременния лов с огнестрелно оръжие. Стенописи от XIV-ти век са безпорно доказателство за неуспоримото безвремие на италианския птичар през вековете, дали по отношение на неговата морфология или ловните му способности на куче работещо със стойка.

Общ вид:
Със силна и хармонична конструкция, мощно на външен вид. Предпочитаните екземпляри са тези със сухи крайници, добре развита мускулатура, добре определени линии, с подчертано изваяна глава и очевидно паднали орбити на клепачите - всички елементи, които характеризират спецификата на породата.

Важни пропорции:
Дължината на тялото е равна или малко по-голяма от височината при холката. Дължината на главата е равна на 4/10 от височината при холката; неговата ширина, измерена на нивото на надочните дъги, е по-малка от половината от дължината на главата. Черепът и муцуната са с еднаква дължина.

Поведение и темперамент:
Здраво и приспособимо към всички типове лов, надеждно, надарено с уникални умствени способности, схватливо и лесно за обучение.

Глава:
Ъгловата и тясна на нивото на надочните дъги; дължината и съответства на 4/10 от височината при холката; Средата на дължината и е на нивото на линията, съединяваща вътрешните ъгли на очите. Горните надлъжни оси на черепа и муцуната са дивергентни, т.е ако продължим горната линия на муцуната, в един момент трябва да прободе черепа пред окципиталната издатина, в идеалния случай, в средата на неговата дължина.
Черепна област:
Череп: Погледнат в профил, черепът е във форма на много отворена арка. Погледнат отгоре, той формира надълъжно удължена елипса. Ширина на черепа, измерена на нивото на надочните дъги, не трябва да надвишава половината от дължината на главата. Изпъкналостта на челото и надочните дъги са доловими. Фронталната бразда е видима и завършва в средата на дължината на черепа. Надлъжният гребен е кратък и не много видим. Задтилната изпъкналост е ясно изразена.
Стоп: Неизразен.
Лицева област:
Носна гъба: Обемна, с големи, добре отворени ноздри, подаваща се малко над устните, с които тя формира ъгъл. Цвят: Повече или по-малко розов до телесен цвят или кафяв, в зависимост от цвета на козината.
Муцуна: Муцуната е или леко извита, или права. Нейната дължина е равна на половината от дължината на главата, а нейната дълбочина е около 4/5 от дължината и. Погледнати отпред, литералните страни на муцуната са леко сближени, но все пак тя остава с добра ширина. Брадичката не е много явна.
Устни: Горната устна е добре развита, тънка и увиснала, без да е отпусната, покривайки челюстта; погледнато в профил, тя препокрива леко долната челюст. Гледано отпред, те образуват обърнато "V" под носната гъба; ъглите на устните трябва да бъдат обозначени, без да са провиснали.
Челюсти и зъби: Добре адаптирани със зъбите венци в площа на челюстите; ножична захапка - клещовидната захапка също е приемлива.
Бузи: Сухи.
Очи: В полустранична позиция, с меко и покорно изражение, нито дълбоко поставени, нито изпъкнали. Очите са сравнително големи, клепачите с овална форма и плътно прилепнали (без ентропия или ектропия). Ирисът е повече или по-малко тъмна охра или кафяв, в зависимост от цвета на козината.
Уши: Добре развити, на дължина те трябва, без опъване, да достигнат върха на носа. Тяхната ширина е равна най-малко на половината от дължината им; повдигнати само много леко; в основата по-скоро тесни, поставени доста назад от нивото на надочните дъги; гъвкаво ухо с преден ръб добре завъртян навътре и реално прилепен по бузата се цени; долният край на ухото завършва с леко заоблен връх.

Шия:
Мощна, пресечен конус в сечение, с дължина не по-малка от 2/3 от дължината на главата, добре отделена от тила. Мека двойна гуша на гърлото.

Тяло:
Горна линия: Горният профил на гърба се състои от две линии: едната, почти права, леко наклонена и достига до 11-ия гръбначен прешлен; другата леко засводена, свързваща с линията на задницата.
Холка: Добре определена, с добре разделени върхове на лопатките.
Поясница: Широка лумбална област, замускулена, къса и леко изпъкнала.
Крупа: Дълга (около 1/3 от височината при холката), широка и добре замускулена; идеалният тазов ъгъл (ъгъл, формиран от таза и хоризонталата) е 30 градуса. Тазът е широк.
Гърди: Широки, дълбоки и ниски, на нивото на лактите, без да формират кил, с добре извити ребра, особено в тяхната долна част, и скосени.
Долна линия: Долният профил е почти хоризонтален в областта на ребрата, леко издигнат в областта на корема.

Опашка:
Дебела в основата, права, с лека тенденция към изтъняване; с къс косъм; когато кучето се движи и особено когато претърсва, се носи хоризонтално или почти така. трябва да се купира на 15-25 см от основата.

Крайници:
Предни крайници:
Плешки: Силни, добре замускулени, дълги и полегати, много свободни при движение.
Рамене: Наклонени, плътни към гръдния кош.
Лакти: Върховете на лактите трябва да стоят на перпендикулярните линии от задните върхове на лопатките към земята.
Подрамене: Силни, прави, със силни и добре определени сухожилия.
Метакарпуси: С добри пропорции, сухи, с добра дължина и леко наклонени.
Предни лапи: Силни, леко овални по форма; добре засводени и стегнати пръсти, със здрави нокти, добре извити към земята. Цветът на ноктите е бял, жълт или кафяв, с повече или по-малко тъмни отенъци в зависимост от цвета на козината; възглавничките са еластични и сухи.
Задни крайници:
Бедра: Дълги, паралелни, замускулени, с почти изправен заден край.
Подбедра: Силни.
Скакателни стави: Широки.
Мататарзуси: Сравнително къси и сухи.
Задни лапи: С типичните характеристики на предните лапи; те имат рудиментарен пръст, липсата на който не е недостатък. Двойни рудиментарни пръсти се толерират.

Походка и движения:
Широк и бърз тръс, с мощен тласък от задните крайници; главата се носи така, че носа, когато кучето ловува, се държи по-високо от грбната линия

Кожа:
Тежка, но еластична; фина по главата, гърлото, под мишниците и по долната част на тялото. Видимите лигавици трябва да са с цвят в съответствие със цвета на козината, но никога с видими черни петна. Лигавицата на устата е розова; При пъстри или бяло с кестеняво оцветени кучета, тази лигавица може да е кафяво или бледокестеняво опетнена.

Козина:
Косъм: Къс, гъст и лъскав, по-фин и по-къс по главата, ушите, предната част на крайницире и лапите.
Цвят:
- Бял;
- Бял, с петна с различен размер от оранжев или повече, или по-малко тъмно кехлибарен цвят;
- Бял с повече или по-малко големи кестеняви петна;
- Бял напръскан с бледо оранжево (melato);
- Бял напръскан с кестеняво (roano-marrone). При тази последна комбинация, метален блясък се цени, както се предпочитат и топлите сенки на кестенявото, наподобяващи расо на монах.
Симетричната лицева маска се предпочита, но липсата на маска е допустима.

Размери и тегло:
Височина при холката: Между 55 и 67 см.
Предпочан размер за мъжките: 58 - 67 см.
Предпочан размер за женските: 55 - 62 см.
Тегло: Между 25 и 40 кг в зависимост от размера.

Недостатъци:
Всяко отклонение от гореизложените параметри трябва да се разглежда като недостатьк, сериозността на който се оценява според неговата степен и въздействието му върху здравето и благосъстоянието на кучето.

Дисквалифициращи недостатъци:
- Агресия или прекомерна плахост;
- Сближаване на черепно-челщюстните оси;
- Сцепен нос;
- Силна прогения или прогнатия;
- "Стъклено" око;
- Черна козина, бяла с черно, трицветна, светлобежова, лешникова, с червенокафеви подпали;
- Липса на пигментация (албинизъм);
- Лигавици и кожа с наличие на следи от черен цвят;
- Размер с 2 см над или под границите, посочени в стандарта.

Всяко куче, ясно показващо физически или поведенчески аномалии ще бъде дисквалифицирано.

Забележка: Мъжките екземпляри трябва да имат два нормално развити тестиса, напълно спуснати в скротума.
Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

Иван Панайотов - vano

 • BGDOGFORUM
 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 3697
  • www.bgdogs.net
Re:Брако италиано
« Отговор #1 -: 07.02.2010 21:42:34 »


Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн