Автор Тема: "Екоравновесие" предлага да се евтанизират бездомни кучета под 6 месеца  (Прочетена 2959 пъти)

Иван Панайотов - vano

 • BGDOGFORUM
 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 3697
  • www.bgdogs.net
"Екоравновесие" предлага да се евтанизират бездомни кучета под 6 месеца

източник: www.dariknews.bg

Бездомни кучета, които не са навършили шест месеца, да бъдат евтанизирани. Такава промяна в Общинската програма за овладяване на популацията на безстопанствени кучета ще бъде предложена от директора на „Екоравновесие" Петър Петров. Пред Дарик той заяви, че това се налага поради невъзможността новородените кучета да бъдат издирвани след като навършат необходимата възраст за кастрация, която е именно шест месеца.

Подписка срещу „Екоравновесие" са започнали жители на столичния квартал „Белите брези". Тя е била инициирана след като от общинското предприятие взимат осем двумесечни кученца, за които са се грижили хората от района. Ваня Величкова, която е един от инициаторите на подписката, заяви, че веднага са потърсили директора на „Екоравновесие" Петър Петров: „Той каза, че майката на осемте кученца щели да я върнат кастрирана, но за съжаление за кученцата било късно, те били вече евтанизирани".

По думите на Петров кученцата са били евтанизирани, тъй като са се намирали в района на детска градина, а по Закона за защита на животните те няма как да бъдат върнати там. По закон обаче кучетата, които могат да бъдат евтанизирани, са тези, които са болни или агресивни, заяви Петров и допълни: „В наредбата на Столична община, която третира въпросите по намаляване на популацията и контрола върху нея, никъде не шише какво се прави с тези малки кучета".

По думите на Петров трябва да има промяна в програмата за овладяване на популацията на безстопанствени кучета: „Обсъждан е въпросът, работим с неправителствените организации за някакво решение, тъй като по този начин, ако те се оставят и са на улицата, популацията скоро няма да се намали, както е предвидено през 2011 г." На въпрос дали това означава, че ако има промени в наредбата, те ще са в посока малките кученца да се евтанизират, той отговори: „Това е моето виждане и това ще предложа".
Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

Иван Панайотов - vano

 • BGDOGFORUM
 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 3697
  • www.bgdogs.net
Сблъсък: смърт за уличните кучета под 6-месечна възраст. Да или не?

18.02.2010 - dnes.bg

Искането на "Екоравновесие" е в разрез със законите, алармират от "Четири лапи"


Предложението на софийското "Екоравновесие” всички бездомни животни под 6-месечна възраст да бъдат умъртвявани е в разрез с българските закони, твърди фондация "Четири лапи”.

Идеята беше споделена в понеделник пред медии от и.д. директора на общинското предприятие "Екоравновесие” г-н Петър Петров.

Умъртвяването на здрави и неагресивни животни е нарушение на Закона за защита на животните и Закона за ветеринарномедицинската дейност, заяви д-р Марина Иванова от "Четири лапи”.

"Предложения в тази насока са изключително притеснителни и учудващи, имайки предвид предизборните обещания на кмета г-жа Фандъкова за прилагане на хуманни методи за намаляване на броя на бездомните животни в София.

По официални данни в момента всяко четвърто заловено от "Екоравновесие” куче се умъртвява, а ако бъде прието предложението на г-н Петров, това би довело до евтаназия на поне 50% от заловените животни.

Интересно е въз основа на какво е определен критерият за 6-месечната възраст и как точно ще се преценява тя”, добави д-р Иванова.

Според фондацията предложението на и.д. директора на "Екоравновесие” цели единствено да прикрие неспособността на общинското предприятие да прилага ефективно общинската програма за контрол на популацията от безстопанствени животни.

"Ежедневно получаваме оплаквания от граждани за нередности в работата на "Екоравновесие” и за нарушения както на общинската програма, така и на Закона за защита на животните", коментира Явор Гечев от "Четири лапи”.

"По-голямата част от сегашния състав на "Екоравновесие”, включително и г-н Петров, работи там от 6-7 години, като всеки столичанин сам може да прецени доколко качествено са работели както според предишните, така и според сегашните законови изисквания.

Единственият начин да се подобри ефективността на общинското предприятие е смяна както на ръководството, така и на персонала, като бъдат наети хора с нужното отношение”, категоричен е Явор Гечев.
Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

Огнян Симеонов - Симбен

 • BGDOGFORUM
 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 511
Какви са европейските норми и препоръки, нали за всичко вече цитираме директивите от ЕС.
От "Екоравновесие" предлагат малоумно решение за XXI век.   >:(
"Най-същественото е невидимо за ОЧИТЕ.  Най-хубавото се вижда само със СЪРЦЕТО"
                                                (Екзюпери, Maлкият принц)
                                                              0888 408730

Петко Вълков - amar33

 • BGDOGFORUM
 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 383
 • alabai33
Това нее ли вид животински геноцид?????
Алабаи верни към стопанина кучета