Автор Тема: Стандарт на породата  (Прочетена 5210 пъти)

Иван Панайотов - vano

  • BGDOGFORUM
  • Потребител
  • ***
  • Публикации: 3697
    • www.bgdogs.net
Стандарт на породата
« -: 27.02.2010 12:22:25 »
Неаполитански мастиф
(Neapolitan Mastiff, Mastino Napoletano)FCI номер на стандарта: 197 от 10.09.1992 г.
Произход: Италия
Дата на публикация на валидния оригинален стандарт: 27.11.1989 г.
Предназначение на породата: Куче за защита и куче пазач.
Класификация по FCI:  
Група   2 - Пинчери и шнауцери, молосоидни породи, швейцарски планински и пастирски кучета, и други породи
Секция   2 - Молосоидни породи
Подсекция  1 - Тип мастифи

Без работни изпитания       
   
Кратко историческо резюме:
Неаполитанският мастиф е потомък на великия римски мастиф, описан от Columella през първи век от н.е. в книгата "De Re Rustica”. Широко разпространен из цяла Европа от римските легиони, с които е воювал, той е предшественик на множество породи кучета из другите европейски страни. Преживял много векове из селските райони в подножието на Везувий и като цяло в района на Неапол, той е реселектиран отново през 1947 г., благодарение на упоритостта и отдадеността на група любители на кучета.

Общ вид:
Голямо, тежко, масивно и обемисто куче, чиято дължина на тялото превишава височината при холката.

Важни пропорции:
Дължината на тялото превишава с 10% височината при холката. Съотношението череп – муцуна е 2 към 1.

Поведение и темперамент:
Устойчиво и лоялно, не проявява агресия или пък да хапе без причина, пазач на имота и неговите обитатели, винаги бдително, интелигентно, благородно и величествено.

Глава:
Къса и масивна, с широк череп на нивото на надочните дъги; неговата дължина е около 3/10 от височината при холката. Дебела кожа с бръчки и гънки от които най-типични и най-изразените са от външния ъгъл на клепачите надолу към ъгъла на устните.Горните надлъжни оси на черепа и муцуната са паралелни.
Черепна област:
Черепът е широк, плосък, особено между ушите, и гледан отпред, леко изпъкнал в предната си част. Междускулувата ширина е повече от половината от дължината на главата. Скуловите дъги са много изпъкнали, но с плоски мускули. Протуберансите на фронталните кости са добре развити; фронталната бразда е забележима; окципиталният гребен е едва забележим.
Стоп: Добре определен
Лицева област:
Носна гъба: Продължение на муцуната, не трябва да е издадена извън вертикалната линия на устните; трябва да е обемна с добре отворени ноздри. Нейният цвят е в съответствие с цвета на козината: черна при черните екземпляри, тъмно сивокафява при кучетата с друга окраска, и кестенява при кафява козина.
Муцуна: Тя е много широка и дълбока; нейната дължина съответства с тази на челото и трябва да бъде една трета от дължината на главата. Страните са паралелни (помежду си), така че, когато се гледа отпред, формата на муцуната е практически квадратна.
Устни: Месести, дебели и плътни; Горните устни, когато се гледат отпред, са с форма на обърнато “V” в своето съединение. Долният страничен профил на муцуната е оформен от горната устна; тяхната най-ниска част е ъгълът на устните, с видими лигавици, разположени на вертикалата от външния ъгъл на окото.
Челюсти: Мощни, със здрави челюстни кости и перфектно съединени венци. Долната челюст трябва да е добре развита, в своята ширина.
Зъби: Бели, добре развити, цялостно подравнени и в пълен брой. Ножична захапка, т.е. горните резци плътно припокриват долните и са поставени отвесно на челюста, или клещовидна захапка, т.е. горните резци се срещат един срещу друг с долните резци.
Очи: Поставени на едно ниво, добре раздалечени едно от друго; по-скоро кръгли, леко дълбоко поставени. В сравнение с цвета на козината, цветът на ириса е по-тъмен. Окото може все пак да е по-светло от козината в леко по-светъл нюянс.
Уши: Малки, в сравнение с размера на кучето, с триъгълна форма, поставени в близост до скулите, те са плоски и плътно по бузите. Когато са купирани, те са под формата на почти равностранен триъгълник.

Шия:
Профил: Горният профил е леко изпъкнал.
Дължина: По-скоро къса, на размер около 2.8/10 от височината при холката.
Форма: Конусовидна в сечение, добре замускулена. В средата, по дължина, периметъра и е около 8/10 от височината при холката.
Кожа: Долната част на шията е надарена с увиснала кожа, с форма на двойна, добре разделена гуша, но не прекомерна; започва на нивото на долната челюст и не преминава средата на шията.

Тяло:
Дължината на тялото надвишава с 10% височината при холката.
Горна линия: Горната линия на гърба е права; Холката е широка, дълга и не много видна.
Гръб: Широк и дълъг около 1/3 от височината при холката. Лумбалната област трябва хармонично да е обединена с гърба и мускулите, и да е добре развита на ширина.
Задница: Широка, силна и добре замускулена. Нейният наклон, спрямо мислената хоризонтала, върху бедрената кост (таза), е около 30 градуса. Нейната дължина е равна на 3/10 от височината при холката. Бедрените кости са видимо като продължение на върха на гръбначната линия.
Гърди: Широки и отворени с добре развити гръдни мускули. Тяхната ширина е в пряка зависимост с тази на гръдния кош и достига до 40-45% от височината при холката. Върхът на гръдната кост се намира на нивото на раменно-лопатъчната става.

Опашка:
Широка и дебела в основата и; силна, леко изтъняваща към върха. На дължина тя достига артикулацията на скакателната става, но обикновено е купирана на 2/3 от дължината и. При покой се носи висяща и извита в саблевидна форма, при движение е хоризонтална или леко по-високо от гръбната линия.

Крайници:
Предни крайници:
Като цяло, предните крайници, от земята до върха на лактите, когато се гледат в профили и отпред, са вертикални, със здрава костна структура, в пропорции с размера на кучето.
Плешки: Тяхната измерена дължина е около 3/10 от височината при холката, с наклон от 50-60 градуса от хоризонталата. Мускулите са добре развити, дълги и добре определени. Ъгълът на раменно-лопатъчната артикулация е 105-115 градуса.
Рамене: Измерени, около 30% от височината на холката. Техния наклон е 55-60 градуса , покрити със значителна мускулатура.
Лакти: Покрити с обилна, увиснала кожа, те са не много прибрани към тялото.
Подрамене: Тяхната дължина е същата като тази на раменете. Поставени в идеална вертикална позиция, със здрава костна струкрура, със сухи и добре развити мускули.
Китки: Широки, сухи и без възли, продължение на вертикалната линия от подраменете.
Метакарпуси: Плоски, продължение на вертикалната линия на подраменете. Наклона от хоризонталата напред е около 70-75 градуса. Тяхната дължина е равна на около 1/6 от дължината на крайниците, от земята до лактите.
Предни лапи: С кръгла форма, големи, пръстите са добре засводени и добре сложени. Възглавничките са сухи, твърди и добре пигментирани. Ноктите са здрави, извити и тъмни на цвят.
Задни крайници:
Като цяло, те трябва да бъдат мощни и здрави, пропорционални на размера на кучето и способни да осигурят задвижването при движение.
Бедра: На дължина са 1/3 от височината при холката и наклонени от хоризонталата на около 60 градуса. Те са широки с твърди, изпъкнали, но ясно различими мускули. Бедрената кост и костите на върха (бедрената кост и таза) формират ъгъл от 90 градуса.
Колене: Бедрено-тибиалния (бедрената кост – пищялната кост) ъгъл е около 110-115 градуса.
Подбедра: Дължината им е малко по-малка от тази на бедрата и са наклонени на 50-55 градуса, със здрави кости и добре видима мускулатура.
Скакателни стави: Много дълги по отношение на дължината на крайниците, тяхната дължина е около 2,5/10 от височината при холката. Тибиално-тарзалната става формира ъгъл от 140-145 градуса.
Мататарзуси: Силни и сухи, тяхната форма е почти цилиндрична, идеално прави и паралелни, тяхната дължина е 1/4 от височината при холката; евентуален пети пръст трябва да бъде премахнат.
Задни лапи: По-малки от предните, кръгли с добре сложени пръсти. Възглавничките са сухи, твърди и пигментирани. Ноктите са здрави, извити и тълно оцветени.

Походка и движения:
Движенията са типична характеристика на породата. На разходка, походката е котешки тип с лъвски стъпки, бавана и наподобяваща на походка на мечка. Тръсът се отличава със силни тласъци от задните крайници и добро изнасяне на предните крайници. Кучето рядко галопира; обичайна походка: разходка и тръс. Равана е приемлив.

Кожа:
Дебела, с изобилие от увисналости по цялото тяло, особено по главата, където формира количество бръчки и гънки, и по долната част на шията, където формира двойна гуша.

Козина:
Косъм: Къс, груб и твърд, гъст, с еднаква дължина по цялото тяло, еднакво гладък, фин и на размер максимум 1,5 см. Не трябва да се виждат никакви следи от ресни.
Цвят: Предпочитани цветове са: сиво, оловно сиво и черно, но също така кафяво, светлобежово и еленово, понягога с малки бели петна по гърдите и върха на пристите. Всички тези козини могат да бъдат тигрови; лешникови, гълъбово сиви и сивожълти нюанси са приемливи.

Размери:
Височина при холката:
Мъжки: 65-75 см;
Женски: 60-68 см.
Тегло:
Мъжки: 60-70 кг;
Женски: 50-60 кг.

Недостатъци:
Всяко отклонение от гореизложените параметри трябва да се разглежда като недостатьк, сериозността на който се оценява според неговата степен и въздействието му върху здравето и благосъстоянието на кучето.

Сериозни недостатъци:
- Ясно изразена прогения;
- Весела опашка (опашка, като тръба);
- Размери, по-големи или по-малки от позволените границите.

Дисквалифициращи недостатъци:
- Агресивни или прекалено плахи;
- Прогнатия;
- Засилена конвергенция или отклонения на лицево-черепните оси;
- Горна линия на муцуната, вдлъбната или изпъкнала, или много орлова (орлов нос);
- Обща депигментация на носа;
- Стъклено око; обща депигментация на двата клепача; кръстосани очи;
- Липса на бръчки, гънки и гуша;
- Липса на опашка, вродена или изкуствена;
- Обширна бели петна; бели петна по главата.

Всяко куче, ясно показващо физически или поведенчески аномалии ще бъде дисквалифицирано.

Забележка: Мъжките екземпляри трябва да имат два нормално развити тестиса, напълно спуснати в скротума.
Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн