Автор Тема: Мирослав Найденов ще предложи инкриминиране на проявите на жестокост към животни  (Прочетена 1872 пъти)

Иван Панайотов - vano

  • BGDOGFORUM
  • Потребител
  • ***
  • Публикации: 3697
    • www.bgdogs.net
Мирослав Найденов ще предложи инкриминиране на проявите на жестокост към животни

www.focus-news.net

София.  Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов ще внесе предложение за промени в Наказателния кодекс за инкриминиране на проявите на жестокост към животните. Това стана ясно след срещата на министъра Найденов с организации за защита на животните, която е била по разпореждане на премиера Бойко Борисов по повод случая с кучето с отрязани крака в Дряново, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Обсъжда се вариант наказанието да бъде една до пет години лишаване от свобода, според европейската практика. При всички случаи ще държим да има ефективно наказание, каза министърът. „С последния случай на отрязаните крака на кучето в Дряново нещата стигнаха до точката, в която трябва като общество да реагираме като общество. В крайна сметка възпитаваме деца и даваме пример на следващите поколения. Това е поредната демонстрация на проява на жестокост към животните”, коментира министърът.
Промените в НК ще бъдат подготвени от работна група, в която ще участват с неправителствните организации и НВМС, юристи от МЗХ, депутати.
Ежемесечно в България има сигнали за садистични сигнали с животни, обясниха от неправителствените организации. Често става дума за обесени кучета и котки. Иначе няма официална статистика колко са случаите на човешката жестокост към животните, казаха от земеделското министерство.
Министър Найденов повдигна и темата за бездомните животни. Има кметове в страната, които не работят изобщо по този проблем, смята той. „Затова ще разпоредя на директора на НВМС след празниците да започнат проверки и да санкционират кметове, които не изпълняват закона за защита на животните”, каза министърът. Общините нямат адекватни програми за справяне с проблема за бездомните кучета, каза още той.
Галина ДИМОВА
Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн