Автор Тема: Запалваш котка = преминаваш на червено  (Прочетена 2121 пъти)

Иван Панайотов - vano

  • BGDOGFORUM
  • Потребител
  • ***
  • Публикации: 3697
    • www.bgdogs.net
www.24chasa.bg

МЪРТЪВ: Каракачанското куче Мечо е душено с найлоново въже, бито с дъска, с метална тръба и накрая зверски умъртвено от собственика си с брадва пред очите на съседите в Горубляне.

ОЦЕЛЯЛ: Котарак е намерен на улица в Русе, пронизан от стрела.

ОЦЕЛЯЛ: Горяща котка тича като факла в нощта в столичния комплекс “Зона Б-5”. Тя е подпалена за забавление от деца на възраст между 15 и 17 г. Върху горящото тяло е имало и пластмаса, която да се разтопи.

МЪРТЪВ: Малък котарак е излекуван, след като е прострелян в главата. Веднага след като се връща на улицата, го прострелват и в гръбнака.

ОЦЕЛЯЛ: Питбул е залят със сярна киселина.

МЪРТВИ: Млад мъж, представящ се като Е. Аспидов, осиновява котета и кучета, на които състрадателни хора търсят дом. “Осиновените” отиват за “разнообразна” храна на змиите, които Аспидов отглежда в с. Горни Лозен - боа удушвач, тигров питон и чифт каскавели (вид силно отровни кротали - гърмящи змии).

Не е подведен под отговорност поради липса на нормативна уредба

МЪРТЪВ: Кучето Вихър умира, след като е блъснатo от кола и два пъти жестоко пребитo от различни хора.

МЪРТВИ: В разградско село 18 кучета са намерени убити, с отрязани скалпове и уши.

МЪРТЪВ: Човек убива с тояга коте защото животното се е катерило по терасата на апартамента му.

МЪРТВИ: Третокласник убива котка на улицата, като размазва главата й с камък. Други ученици хващат с примка котката на свой съученик и я убиват с камъни.

МЪРТЪВ: Немска овчарка е убита от удар с тухла по главата от стопанин на кучето, с което си е играла.

МЪРТЪВ: В частен двор на ул. “Цар Асен” в центъра на София убиват с нож куче заради това, че “разнася бацили”.

МЪРТЪВ: Мъж храни кучето си с жива котка на улицата. Тъпче главата й, докато любимецът му яде.

МЪРТЪВ: Мъж размазва главата на малко коте, след като го изтръгва от ръцете на опитващи се да го спасят минувачи.

ОЦЕЛЯЛ: Куче е простреляно с въздушна пушка.

МЪРТЪВ: Труп на обесено със сезал куче виси почти цял ден на пътния надлез край село Мало Конаре над автомагистрала “Тракия”.

Това е малка част от неофициалната статистика за проявена особена жестокост към животни само през последните 2 години. Но имаме и едно оцеляло, който с трагедията си предизвика шокираща по размерите си обществена реакция.

Кучето от Дряново, чиито крака бяха отсечени от неизвестен извършител, ще прекара живота си или по гръб, или с протези и колелца. Но понеже му липсват само краката, то - Мима, става лице на подновената кампания “Срещу насилието”. Тя е организирана от група хора, обединени чрез сайтовете www.dog.bg, www.park4pe ts.com, www.bezdom.info.

Миналата година гражданска група “Град за отговорни хора” (ГОХ) прави кампания за промени в Наказателния кодекс (НК). Евдокия Манева застава зад идеята и заедно с юристи и неправителствени организации извършват куп работа, докато готовите текстове бъдат допуснати за обсъждане в пленарната зала. Резултатът - организирането на боеве с животни влиза в НК като престъпление.

Въпреки че подкрепа на ГОХ оказват Българският хелзинкски комитет, Националната федерация по фелинология, “Сдружение приятели на котката”, “На ти с природата” и още организации, кампанията не успява да убеди нито обществото, нито депутатите, че да подпалиш котка, или да простреляш куче, не трябва да търпи едно и също наказание като пресичането на червено или изхвърлянето на боклук на улицата.

След трагедията с Мима обаче обществото реагира достатъчно остро, за да обяви министър Мирослав Найденов, че ще внесе предложение за промени в НК за инкриминиране на проявите на жестокост към животните.

За няколко дни групата във фейсбук, която иска затвор за човека, отсякъл краката на кучето от Дряново, събра над 203 хил. поддръжници, които не само осъждат жестокото деяние, но и споделят идеи, които заслужават вниманието на законодателите. Stan Dimov например предлага застрахователите да признават щета по автомобили след инцидент с животно само когато има протокол от КАТ и ветеринарно-медицинската служба, че се е получил сигнал за пострадалото животно, тоест - да си личи опит за спасяването му. Това е с цел да се намалят случаите, когато човекът не само не прави нищо, за да не прегази животното, ами и после поглежда първо бронята на колата си, а не агонизиращото същество на пътя.

На 10 април се организира мирно шествие в подкрепа на искането за инкриминация на проявите на особена жестокост към животни. Тогава министър Найденов може би ще даде и по-конкретна информация за това кога предложените за промяна на НК текстове ще влязат за обсъждане в пленарна зала.

И ако депутатите ни са готови за решаването на този проблем, както явно обществото е, може би съвсем скоро ще станем свидетели на една действаща нормативна база, която не наказва с 500 лева, ако отрежеш краката на куче, а вкарва в затвора за дълго. Ако това не стане, случаят с отрязаните крака на Мима заплашва да излезе извън границите на България.

Д-р Мила Бобадова: Никой не иска съд за заклано прасе или сгазено на пътя куче

Д-р Мила Бобадова е ветеринарен лекар с 10-годишна практика. Член е на “Град за отговорни хора”, чиято цел е пропагандиране на отговорно поведение, което ще доведе до по-добра среда за живот за животните и хората. Групата е инициирала кампанията “Чист град за децата и техните кучета” и протест срещу предложението в законопроекта за етажна собственост да се иска предварително съгласие на съседите при отглеждане на домашен любимец. Тези дни кучето Мима беше избрано за лице на подновената кампания “Срещу насилието”.

- Д-р Бобадова, защо случаят с кучето Мима предизвика шокиращ по размерите си обществен отзвук?

- Когато миналата година провеждахме кампанията "Срещу насилието", се опитвахме да вменим на обществото, че проблем с насилието над животни има. Тогава срещнахме доста сериозно неразбиране, но постигнахме определен успех, с който се гордеем - събрахме над 31 000 реални подписа. Но когато обяснявахме, че под “особена жестокот” разбираме точно подпалването на котето, стрелянето по кучета, заливането им с киселина, организиране на боеве с животни и т.н., хората решиха, че говорим врели-некипели. Ето обаче, че сега с трагедията си

Мима се превърна в икона. Случаят потресе обществото и въпреки че е малко "след дъжд - качулка", пролича, че хората са чувствителни на тази тема.

- Заради случая от Дряново ли подновявате кампанията "Срещу насилието"?

- Да, този случай показа, че обществото ни е узряло да приеме, че има насилие срещу животните, и че такова деяние следва да бъде наказуемо, а не просто административно нарушение. Хората категорично показват волята си за промяна.

- Законът за защита на животните в България не е ли достатъчен за уреждане на всички възникнали ситуации?

- Функциониращ Закон за защита на животните в България имаме от 2008 г. Той е сравнително добър, има претенции за модерно разглеждане на някои от проблемите. Контролът върху него обаче е недостатъчен. В правото нещата стоят така - законите квалифицират нарушенията като административни такива, а Наказателният кодекс ги квалифицира като престъпления. Тоест това да пресечеш на червено или да си изхвърлиш боклука на улицата е административно нарушение, равно на това да подпалиш котка. В момента глобата за човека, отрязал краката на Мима, би могла да стигне до 500 лв. и дотам.

- Какво ще предприемете?

- За да се вкара за обсъждане в парламента, един текст минава през Министерството на правосъдието и през правната комисия на НС. ГЕРБ е с претенции да бъде модерна партия и се надявам, че сега депутатите ще покажат по-голяма воля от тази на тройната коалиция. Промените, които искаме, са писани от юристи. Нямат претенции за пълна изчерпаемост, но е някаква стъпка за добра промяна.

- Промените, които искате, засягат ли приютите за бездомни животни?

- На тези институциии им е вменено, че трябва да вземат бездомни животни, да ги кастрират и да ги връщат по местата, откъдето са взети. Само доказано агресивни животни се евтаназират.

- Има мнения, че след като няма адекватни наказания за насилието над хора, безпредметно е да искаме такива за насилниците на животни.

- Това е нормална реакция, когато проблемът е болезнен. Насилието над хора обаче е квалифицирано като престъпление. Това, че системата е мудна и трудно се работи, е съвсем друго. В никой случай един НК няма да спре престъпленията - убийствата или продажбата на наркотици. Но съществуването на нормативна уредба е абсолютно необходимо. Според вас, ако аз съм болна от рак, но имам и настинка, означава ли, че не би следвало да лекувам настинката? Когато едно общество е болно, то трябва да търси решение на проблемите си от всички страни. И проблемът с особената жестокост върху животните е значим не защото животните са много сладички и милички, а защото криминологични институти и американски университети непрекъснато бълват данни, че когато някой прояви жестокост към животно, много лесно прекрачва границата и я проявява и към хора. Хора като човека, отсякъл краката на Мима със сатър, са съвсем обикновени. Те не са Квазимодо, не им пише на челата “Аз сека крака”. Но това е човек, който утре може да е до вас в трамвая и ако го настъпите, няма да знаете как би могъл да реагира. Тези хора търсят отговори на проблемите си чрез агресия поради ред причини - било слаба психика, слаба сексуалност, комплекси, трудно детство.

Криминализирането на насилието над животните е един вид превенция срещу насилието над хора. Дори в изготвени от психолози тестове за кандидатстване за работа има въпроси като "Имате ли спомен да сте мачкали с крака мравки или разрушавали мравуняк".

Човек, насилвал животни в миналото си, трябва да запали червена лампичка у вас, че агресията му може да се преекспонира към хората. Затова проблемът е много сериозен и дебатът не трябва да се ограничава до това, че хората са убивани, а ние за това ли куче ще се притесняваме.

- Защо у нас няма зоополиция?

- За да имаме зоополиция, трябва да имаме нормативна уредба, на която тя да стъпи. По света зоополицията не е държавен орган. Тя е функция на неправителствените организации, на които полицията съдейства. На този етап с неинкриминираната особена жестокост към животните контролът се осъществява от Националната ветеринарно-медицинска служба и нейните регионални клонове и инспекторите по общини. Ако в 9 вечерта имам нужда от помощ за пострадало на улицата животно, нямам към кого да се обърна, защото работното време е до 17 ч например. Единствено мога да пусна жалба до НВМС или до общината и да чакам разследването. Това е муден процес, при който няма как да докажа какво се е случило, а и няма експертни лица, които да направят проверка.

- Какви средства са нужни за кампанията “Срещу насилието”?

- Миналата година успяхме посредством дарения и лични средства да отпечатаме плакати и флаери, както и да осъществим подписката. Заради отзвука сега разчитаме, че рекламни агенции ще ни помогнат. Общината би могла да помогне с отдаване на пространства за разполагане на агитационни материали, както и такива, където да се събират хора с интерес към проблема. Най-много ми се иска сегашната енергия, дошла след извършената над Мима жестокост, да се канализира. Хората масово искат да помогнат, а не знаят как. Мобилните оператори също могат да помогнат, като организират кампании чрез есемеси за събиране на средства за помощ на пострадали животни. Преподавателите в училищата трябва да работят с децата в тази насока.

- След като организирането на боеве с животни стана престъпление, има ли вече подведени под отговорност хора?

- Нямаме такива данни. Дори има слухове, че такива мероприятия се охраняват от съответните служби. Въпреки това се гордея, че за първи път в НК такъв акт влиза като престъпление - това е прецедент за българското законодателство. Евдокия Манева буквално игра ва банк в миналия парламент, за да постигне промяна. Сегашните депутати трябва да узреят за това, че аргументи от рода на “Аз ако бутна котка с колата си, в затвора ли ще ме вкарате” или “Аз сега как ще си коля прасето” са недопустими. За клане на домашни животни има нормативни наредби и трябва строго да се следи за изпълнението им. Ако колите прасето с нож 4 часа, това е жестокост. Ако то бъде зашеметено и се спазят всички указания, не е престъпление ни най-малко. Ние искаме промяна за разкъсване на животни, за стрелба по тях, заливане с киселина, подпалване на котка, отрязване на крака на куче и т.н. По сигнал на гражданин гледахме в интернет клип, в който човек преби с прът кон до смърт, а зад кадър се чува кикот. Като гражданин на тази държава смятам хората, извършващи подобни зверства и забавляващи се с тях, за опасни и не желая да разговарям с тях, нито да се возя до тях в трамвая. Случайното убийство на животно или заколването на домашно е коренно различно деяние от проявата на особена жестокост. Терминът “особена жестокост” не е литературен термин и не е взет от книжка, в която драматично се представят трагични случки. Това е нормативен термин, ясно структуриран.

Има държави в ЕС, където ЗЗЖ не е толкова добър като нашия. Там е възможно човек, упражнил насилие над животно, да не търпи наказание за действията си, но той моментално бива отритнат от обществото, става враг. Сега тече онлайн петиция, която не е юридически приемлива, но е символ на това, че хората реагират и заявяват категорично позицията.

Евдокия Манева, зам.-министър на екологията: Надявам се парламентът да гласува промените

- Г-жо Манева, защо в предишния парламент не мина исканата тогава промяна в НК?

- Защото председателят на тогавашната правна комисия - Янаки Стоилов, твърдеше, че НК не се нуждае от толкова чести промени и че понятието “особена жестокост към животни” е разтегливо понятие. Янаки Стоилов успя да убеди своята парламентарна група и ДПС да не гласуват за промените в НК по повод инкриминирането на особената жестокост към животни.

- Смятате ли, че сега искането за промени ще бъде прието по-добре?

- Надявам се. Миналите години в медиите присъстваше донякъде изкривена информация за ухапани от домашни кучета хора, за което се набеждаваха бездомните. Не се обръщаше внимание на насилието над животни, което е прелюдия към насилието над хора. Радвам се, че сега нещата са други. Министър Найденов разполага с текстовете, по които работихме в миналия парламент и които са съгласувани с юристи и неправителствени организации и може да ги използва.

Днес режат краката на Мима, утре ще осакатят човек.

Свидетели сме на акт на жестокост и садизъм към едно животно. Обезпокоително е, че е нанесена тежка физическа увреда на живо същество, което с нищо не е предизвикало случката. От получената информация можем да предположим, че става въпрос за  предварително обмислено поведение, целящо символично нараняване и спрямо собствениците на кучето, както и на широк кръг от обществото.

Насилието, агресията, конфликтите са едни от най-сериозните проблеми на съвременния свят. Статистическите данни отбелязват не само нарастване на престъпността, убийствата, насилието, но и снижаване на възрастовата граница на извършителите. Според психолозите агресията се определя като “всяка форма на поведение, възнамеряваща да нарани някого физически или психически”. Агресията и/или жестокостта може да се проявяват под различни форми. В повечето от случаите един агресивен акт поражда не по-малко агресивен отговор и така проблемът се задълбочава.

Природата на човешката агресивност е задълбочено изследвана. Причините, провокиращи склонност и проява на насилие, са различни. Може да се коренят в детството, когато в семейството родителите са малтретирали детето, били са агресивни в общуването помежду си и на свой ред порасналите деца подражават този модел на поведение. Или пък е следствие на въздействие на средата извън семейството, влияние и въздействие на медиите; или следствие от форми на групово, субкултурално научаване на агресивно поведение; или невъзможност и/или нежелание за контрол върху проява на вродено агресивно поведение и пр.

Агресията е част от човешката природа, но тя може да бъде контролирана, овладяна и насочена в градивна посока. Има достатъчно надеждни изследвания, определящи и разпознаващи предразположеността на индивида към агресивност. Агресивното предразположение представлява съчетание от временни, но устойчиви нагласи като стил на поведение, отговори при стрес и афект, маниер на вземане на решения, афективни нагласи на личността, които имат различни диапазон и интензитет на проява.

Сравнявайки агресията между животинския и човешкия свят, за съжаление трябва да отбележим, че “разумният” човек е по-лош от животните. Агресията при животните е акт, гарантиращ оцеляването им. При животните не се наблюдава убийство или нараняване и осакатяване за отмъщение, а само за да набави храна или да се защити оцеляването. Свидетели сме как инстинктивната природа на човешката агресия за съжаление се изражда в жестокост, противоречаща на всички морални и етични стойности. Нарушават се всички социални норми и правила за поведение. Умишлено причиняване на болка и увреда оставя траен физически, но и психически отпечатък. Можем да предположим, че човекът, наранил Мима, демонстрира психични тенденции за агресивно поведение, измъчване, нараняване, които могат да бъдат насочени в по-следващ момент и към човек. Няма никаква гаранция за това по-късно към каква “мишена” ще бъде насочено неговото поведение и с каква сила и под каква форма.

Случилото се в Дряново с още по-голяма сила поставя необходимостта от приемането на закон за защита на животните, който ще възпрепятства умишлена жестокост и ще контролира поведението ни.

ЗАХАРИНА САВОВА, ПСИХОЛОГ

КАКВО ДА СЕ ИНКРИМИНИРА

В ЗЗЖ има ясна дефиниция на понятието "особена жестокост", чиято по-обща постановка гласи следното:

- умишленото причиняване на смърт на животни

- умишленото причиняване на тежко и трайно увреждане на животни

- организирането на боеве с животни

- стрелбата по безстопанствени животни, опитомени животни или животни в плен и диви животни

(Не се смятат за особена жестокост деяния, извършени в условия на крайна необходимост, лов, селскостопански животни за храна и др. особени и описани случаи)
Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн