Автор Тема: Столичната община ще изгради информационна система за регистрация...  (Прочетена 8461 пъти)

Иван Панайотов - vano

 • BGDOGFORUM
 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 3697
  • www.bgdogs.net
Столичната община ще изгради информационна система за регистрация, идентификация и контрол на животните

Източник: www.sofia.bg

 Информационна система е необходима за изпълнение на задълженията на общината, съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност и Закона за защита на животните. Целта е институцията да упражнява ефективен контрол върху броя на регистрираните и ваксинирани безстопанствени и домашни кучета на територията на Столична община. Информационната система на Столична община ще бъде част от Интегрираната информационната система за регистрация, идентификация, проследяване на движенията и контрол на здравния статус на животните на Националната ветеринарномедицинска служба. Всички данни ще се събират по централизиран начин в една база данни. В системата ще могат да бъдат въвеждани данни по различни начини за собствениците на животни и за самите животни. Ще бъдат въвеждани данни за типа на идентификатора /напр. чип/, цифрите от номера на идентификатора, дата на поставяне, която може периодично да бъде актуализирана, като и лицето, поставило маркировката от регистъра на ветеринарните лекари. Ще бъдат посочвани специфичните особености на животното – име, пол, порода, цвят, дата на раждане, номер на паспорта и дата на издаване, както и пълен адрес.
Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

Светла Иванова

 • BGDOGFORUM
 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 1648
 • Обичам ви, Прекрасни Животни!
Статията, която цитирам тук ме потресе. Доколкото знам, чиповете са или скоро ще станат задължителни. И едновременно с това, при кражба на куче шанса то да се открие е минимален.
Мисля, че ще представлява интерес и за други, които не са попадали на нея да я прочетат.

Кучетата с имплантирани чипове заболяват от рак
30.03.2010 г.
Автор: Челси Шилинг (за WorldNetDaily)
Дали имплантираните микрочипове причиняват ракови заболявания сред кучетата и котките? Това е въпросът, който собственици си задават, след като зачестяват случаите, при които около микрочиповете на кучета скоротечно се развиват злокачествени тумори – едни от кучетата умират, други все още берат душа. Собствениците им предполагат връзка между чиповете и бързо развиващите се тумори – повод за това дават докладите на патолозите и тези от аутопсиите. Радиоводещата д-р Катрин Олбрехт, която е и авторка на бестселъри, наскоро ни разказа за петгодишния булмастиф на име Сиймъс, който миналия месец почина от саркома – злокачествена форма на рак, който убива дори хора в рамките на три до шест месеца. Д-р Олбрехт е отявлена противничка на чиповете за животни и често е търсена от собственици на болни животни заради чиповете.
...
Имплантиран микрочип в куче – бомба с часовник в тялото.
Според един доклад от патолог туморът на Сиймъс се е появил миналата година между двете раменни лопатки, като до септември е нараснал до „голяма буца“ с опасност за разпространение в белите дробове, черния дроб и далака. На Сиймъс е била направена спешна операция, при която лекарите са извадили от кучето тумор с тегло 1.95 кг. Използвани са четири дренажни тръбички, за да се отстрани течността в областта, където се е развил туморът. Ветеринарят е уведомил собственика на кучето – Хауърд Гилис – че в Сиймъс са били имплантирани два микрочипа. Първият от тях вероятно е бил поставен още в развъдника, докато Сиймъс е бил само на 9 месеца. Единият от чиповете е бил в извадения тумор, а другият – около него.
Само три месеца по-късно ракът се завърнал. Сиймъс, някога енергично и игриво куче, вече едва можело да ходи. „Сиймъс беше едно голямо сърце“ – разказва Хауърд Гилис, собственикът, в едно наскорошно интервю. – „Той искаше да живее.“ Гилис обяснява, че „имплантирахме микрочипа, защото не исках да откраднат кучето. Смятах, че постъпвам правилно. Тогава не бях запознат с предупрежденията какво може да причини един микрочип, а трябваше да го видя лично. Този рак беше нещо, което растеше пред очите ми всеки ден, докато отнемаше живота му. Просто го изяде отвътре.“ За да спести все по-непоносимите мъки на Сиймъс, собственикът го е приспал през февруари тази година.
...
Микрочипове, обвити в тумори
Д-р Олбрехт ни разказа и историята на друго куче – петгодишния йоркширски териер Скоти – което е било диагностицирано с рак в Мемфис, Тенеси. Скоти също е развил тумор между лопатките на гърба – там, където е бил имплантиран и микрочипът. Туморът, описан като злокачествена лимфома, е нараснал до размер на малък балон, а след това е бил опериран. Микрочипът на Скоти е бил в сърцевината на тумора. (Въпреки операцията) на кучето му остава едва година живот.
Собственичката Линда Хокинс споделя, че първоначално ветеринарят е бил скептичен, че чип може да причинява рак. В доклада за състоянието на Скоти лекарят пише: „В началото имах съмнения за по-ранна реакция към някоя инжекция. Все пак е възможно това възпаление да е било причинено от външен замърсител, вероятно от микрочипа.“ Лекарят пише още, че чипът е бил обвит от полупрозрачен материал, който пречи на микрочиповете да се движат из тялото. „Тази обвивка може да е материалът, предизвикал възпалителната реакция“, се казва още в доклада.
Г-жа Хокинс твърди, че компанията, осигуряваща микрочиповете и идентификационната база данни, е помолила друг ветеринар да прегледа доклада на първия. Във втория доклад от лекаря на компанията се казва, че чипът не е причината за тумора (Има си хас да се казва друго – бел. Стопанина). Но Хокинс е получила чек за $300, покриващ някои от медицинските разноски.
Собственичката коментира: „Трудно ми е да повярвам, че една компания ще даде $300 долара на всеки, който им се обади, освен ако там не става нещо нередно.“ От декември досега г-жа Хокинс е похарчила $4000 за лечението на Скоти. „Той е като бебе“ – казва тя. – „Няма да живее 15 години, както се очакваше… Направих нещо, което смятах, че трябва да направи всеки отговорен собственик. Сложих микрочип в кучето. Сега мисля, че това го уби… Сърцето ми се къса.“
...
Доктор Олбрехт цитира и други случаи на животни, при които са се появили вредни последствия от имплантирането на микрочипове. Други кучета също са развили злокачествени тумори. При френския булдог Леон се е появила бучка на мястото, където се намира и чипът – това е станало в рамките на 8 месеца след имплантирането. Направената биопсия показва, че Леон вече има фибросаркома, агресивна форма на рак. Източник.
Както писахме още миналата година, при чихуахуа на име Чарли Браун е имало друг тип последствия от поставянето на чипа. Кучето е кървяло до смърт. Собственичката Лори Гинсберг казва: „Не ми се искаше да слагаме чип на Чарли, но законът го изискваше.“ Една наредба гласи, че на кучетата, навършващи четиримесечна възраст в района на Лос Анджелис, трябва да им се постави чип. Стопаните, които откажат да се подчинят, са заплашвани с глоба от $250 за първо провинение и до шест месеца затвор и глоба от 1000 долара, ако продължават да не се подчиняват. Лори Гинсберг казва: „Предполага се, че тази технология е много добра, но не и когато ти умре кучето. Не мога да повярвам, че Чарли вече го няма.“
...

Д-р Катрин Олбрехт
Самата д-р Олбрехт е авторка на 52-странична публикация – “Тумори, причинени от чиповете в гризачи и кучета: преглед на насъбралата се литература”. Този материал е подкрепен и в рецензиите на други лекари, специализиращи в тази област. Д-р Олбрехт разглежда материалите, публикувани в списанията за онкология и токсикология за периода 1990-2006 г., като проследява влиянието на имплантираните радиочестотни микрочипове върху гризачите и домашните любимци. Тя е поканена да представи доклада си на конференция, която ще се проведе през юни в Institute for Electronic and Electrical Engineers, най-голямата професионална асоциация за нови технологии.
Д-р Олбрехт смята, че е важно хората да знаят за опасностите от имплантиране на микрочипове в кучета, тъй като някои правителства (включително българското – бел. пр.) правят тази процедура задължителна. Например британските власти наскоро обявиха плана си да налагат наказания на собствениците, които не се подчинят на изискванията за имплантиране на чип . Ирландия, Нова Зеландия, Малта, Норвегия, Швейцария, Австрия, Хърватска, Италия, Португалия и дори някои щати на САЩ изискват задължително “очипяване” на животните. Изданието USA Today писа, че в Колорадо ще бъдат поставяни чипове на всички кучета, които наранят някого. В Минесота има такъв закон от 2001 г., а във Вирджиния опасните кучета трябва да имат или микрочип, или идентифицираща татуировка от вътрешната страна на бедрото.
Запитана колко често срещан е проблемът, при който кучетата заболяват от рак след поставянето на чип, д-р Олбрехт казва: “Няма как да знаем. Това е причината просто да се надяваме, че ветеринарната общност поне ще има представа за този проблем и ще започне да съобщава за тези случаи. Смятам, че като цяло във ветеринарната общност масово си нямат представа за този проблем.”
* * *
Източник: WorldNetDaily
(Материалът е преведен без втората част)
* * *
„ХОРАТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ЧУДО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУЧЕТАТА”
                                                                                       Джек Лондон

Иван Панайотов - vano

 • BGDOGFORUM
 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 3697
  • www.bgdogs.net
Да, като четеш статията и те хваща страх за кучето ти. Но за мен е много по-важно да се покаже някаква статистика и тогава да се правят генерални изводи. В света има сигурно милиони кучета с чипове - колко от тях заболяват от рак, за колко е доказано научно че самия чип причинява заболяването. А колко кучета годишно се разболяват от рак, без микрочипове.
Така представена статията с 3 примера и с никакви научни доказателства е само излошно да всява паника.
Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

Светла Иванова

 • BGDOGFORUM
 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 1648
 • Обичам ви, Прекрасни Животни!
И все пак, ако има дори 0.01% вероятност от рак?!?!

Може би такава е и вероятността някой доброжелател евентуално да го намери, заведе във ветеринарен кабинет и чрез чипа да се докаже собствеността.

Тогава какъв е смисълът да се постави чип на кучето, ако не може да се проследи къде е при кражба или ако се загуби?

Регистрирала съм си кучетата, но чип не бих им сложила. Живеем в България...

   
„ХОРАТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ЧУДО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУЧЕТАТА”
                                                                                       Джек Лондон

П. Петков - tigar6

 • BGDOGFORUM
 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 1288
А каква е ползата от чиповете? Или определени фирми да се гушат :)
Тигъра си пази кожата,а човек името.

С ЛОШ ЧОВЕК МОЖЕ ДА СЕ РАЗБЕРЕШ... С ПРОСТ - НИКОГА

Иван Панайотов - vano

 • BGDOGFORUM
 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 3697
  • www.bgdogs.net
Ами ползата е че няма как по друг начин да се идентифицира едно куче. Чиповете не се слагат заради кражби. Чипът носи в себе си един номер, който е записан в родословието. По този номер се идентифицира че кучето е това, което е в родословието. Другия вариянт е татуировката - само дето много често тя или се заличва или умишлено се отстранява (например като му отрежат ухото на кучето) Не че е много хумаммо да се жигосва животното.

А че има фирми, които печелят от това спор няма. Един чип струва 7-10 лв, ветеринарите го продават за 14-28 лв. Жигосването също струва пари - мисля че беше 5 лв.

Относно 0.01 процент - според мен много по-голяма е верочтността да се зарази кучето чрез храните, които поема, отколкото от чип. Около нас е пълно с радио честотни и други сигнали, така че кучето в града например е изложено на много по-голям риск от облъчване, отколкото от микрочипа.

Не ме разбирайте погрешно - нямам никаква файда да защитавам микрочиповете, но много се дразня от излишно създаваните психози сред населението.
Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

Светла Иванова

 • BGDOGFORUM
 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 1648
 • Обичам ви, Прекрасни Животни!

Относно 0.01 процент - според мен много по-голяма е верочтността да се зарази кучето чрез храните, които поема, отколкото от чип. Около нас е пълно с радио честотни и други сигнали, така че кучето в града например е изложено на много по-голям риск от облъчване, отколкото от микрочипа.

Не ме разбирайте погрешно - нямам никаква файда да защитавам микрочиповете, но много се дразня от излишно създаваните психози сред населението.


Страшно е да го кажа, но хората са не по-малко подложени на вредните, понякога убийствено вредни влияния на резултатите от цивилизацията. Особено когато са замесени пари.

"Техническият прогрес е като секира в ръцете на патологичен престъпник" Айнщайн
„ХОРАТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ЧУДО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУЧЕТАТА”
                                                                                       Джек Лондон

Светла Иванова

 • BGDOGFORUM
 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 1648
 • Обичам ви, Прекрасни Животни!

Ами ползата е че няма как по друг начин да се идентифицира едно куче. Чиповете не се слагат заради кражби. Чипът носи в себе си един номер, който е записан в родословието. По този номер се идентифицира че кучето е това, което е в родословието.Възможно е аз да съм грешно информирана.

На мен ми бе обяснено, че номерът на чипа, който се слага на кучето се дава и на собственика му. И ако по щастливо стечение на обстоятелствата изчезналото и издирвано куче попадне във ветеринарен кабинет и добросъвестни лекари, чрез този номер доказваш собствеността си.

Но при положение, че едното ми куче е взето от овчарник и няма родословие, а купеното от развъдник  е без чип и не зная кой номер е записан в родословието, ако изобщо има такъв, какво правим?
„ХОРАТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ЧУДО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУЧЕТАТА”
                                                                                       Джек Лондон

П. Петков - tigar6

 • BGDOGFORUM
 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 1288
Ами ползата е че няма как по друг начин да се идентифицира едно куче. Чиповете не се слагат заради кражби. Чипът носи в себе си един номер, който е записан в родословието. По този номер се идентифицира че кучето е това, което е в родословието. Другия вариянт е татуировката - само дето много често тя или се заличва или умишлено се отстранява (например като му отрежат ухото на кучето) Не че е много хумаммо да се жигосва животното.

А че има фирми, които печелят от това спор няма. Един чип струва 7-10 лв, ветеринарите го продават за 14-28 лв. Жигосването също струва пари - мисля че беше 5 лв.

Относно 0.01 процент - според мен много по-голяма е верочтността да се зарази кучето чрез храните, които поема, отколкото от чип. Около нас е пълно с радио честотни и други сигнали, така че кучето в града например е изложено на много по-голям риск от облъчване, отколкото от микрочипа.

Не ме разбирайте погрешно - нямам никаква файда да защитавам микрочиповете, но много се дразня от излишно създаваните психози сред населението.
Аз мисля,че чипа няма да разреши проблемите.Начинът е самосъзнанието,което  ни липсва на нас българите
Тигъра си пази кожата,а човек името.

С ЛОШ ЧОВЕК МОЖЕ ДА СЕ РАЗБЕРЕШ... С ПРОСТ - НИКОГА

Иван Панайотов - vano

 • BGDOGFORUM
 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 3697
  • www.bgdogs.net

Ами ползата е че няма как по друг начин да се идентифицира едно куче. Чиповете не се слагат заради кражби. Чипът носи в себе си един номер, който е записан в родословието. По този номер се идентифицира че кучето е това, което е в родословието.Възможно е аз да съм грешно информирана.

На мен ми бе обяснено, че номерът на чипа, който се слага на кучето се дава и на собственика му. И ако по щастливо стечение на обстоятелствата изчезналото и издирвано куче попадне във ветеринарен кабинет и добросъвестни лекари, чрез този номер доказваш собствеността си.

Но при положение, че едното ми куче е взето от овчарник и няма родословие, а купеното от развъдник  е без чип и не зная кой номер е записан в родословието, ако изобщо има такъв, какво правим?


Това е в идеалния случай. Просто те ветеринарите нямат четци, какво остава за други. Освен това за да сработи това, трябва да има база данни в която да са въведени данните за кучета и онлайн достъп до тази база от ветеринари, община и полиция. Тези три институции трябва да имат и четци на чипове. И коато бъде намерено куче или полицията заподозре че дадено куче е крадено, да се прочете чипа, да се върже в базата данни и да открие собственика. Ама това на този етап е в сферата на фантазиите.
Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

П. Петков - tigar6

 • BGDOGFORUM
 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 1288

Ами ползата е че няма как по друг начин да се идентифицира едно куче. Чиповете не се слагат заради кражби. Чипът носи в себе си един номер, който е записан в родословието. По този номер се идентифицира че кучето е това, което е в родословието.Възможно е аз да съм грешно информирана.

На мен ми бе обяснено, че номерът на чипа, който се слага на кучето се дава и на собственика му. И ако по щастливо стечение на обстоятелствата изчезналото и издирвано куче попадне във ветеринарен кабинет и добросъвестни лекари, чрез този номер доказваш собствеността си.

Но при положение, че едното ми куче е взето от овчарник и няма родословие, а купеното от развъдник  е без чип и не зная кой номер е записан в родословието, ако изобщо има такъв, какво правим?


Това е в идеалния случай. Просто те ветеринарите нямат четци, какво остава за други. Освен това за да сработи това, трябва да има база данни в която да са въведени данните за кучета и онлайн достъп до тази база от ветеринари, община и полиция. Тези три институции трябва да имат и четци на чипове. И коато бъде намерено куче или полицичята заподозре че дадено куче е кадено, да се прочете чипа, да се върже в базата данни и да открие собственика. Ама това на този етап е в сферата на фантазиите.
Те данъчните и полицията не са вързани ;Dа какво остава за останалите институции и ветеринари.
Тигъра си пази кожата,а човек името.

С ЛОШ ЧОВЕК МОЖЕ ДА СЕ РАЗБЕРЕШ... С ПРОСТ - НИКОГА

П. Петков - tigar6

 • BGDOGFORUM
 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 1288
Когато всичко това е направено,което е описал Вано тогава има полза от чипирането.А сега само ти взимат ветеринарите паричките за чип.
Тигъра си пази кожата,а човек името.

С ЛОШ ЧОВЕК МОЖЕ ДА СЕ РАЗБЕРЕШ... С ПРОСТ - НИКОГА

Светла Иванова

 • BGDOGFORUM
 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 1648
 • Обичам ви, Прекрасни Животни!

Ами ползата е че няма как по друг начин да се идентифицира едно куче. Чиповете не се слагат заради кражби. Чипът носи в себе си един номер, който е записан в родословието. По този номер се идентифицира че кучето е това, което е в родословието.


 :(
....
Но при положение, че едното ми куче е взето от овчарник и няма родословие, а купеното от развъдник  е без чип и не зная кой номер е записан в родословието, ако изобщо има такъв, какво правим?

:( ???  При положение, че едното ми куче е взето от овчарник и няма родословие, а купеното от развъдник  е без чип и не зная кой номер е записан в родословието, ако изобщо има такъв, какво правим? ??? :(

Надявам се че не е задължително чипирането?!?!
„ХОРАТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ЧУДО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУЧЕТАТА”
                                                                                       Джек Лондон

Иван Панайотов - vano

 • BGDOGFORUM
 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 3697
  • www.bgdogs.net

Ами ползата е че няма как по друг начин да се идентифицира едно куче. Чиповете не се слагат заради кражби. Чипът носи в себе си един номер, който е записан в родословието. По този номер се идентифицира че кучето е това, което е в родословието.


 :(
....
Но при положение, че едното ми куче е взето от овчарник и няма родословие, а купеното от развъдник  е без чип и не зная кой номер е записан в родословието, ако изобщо има такъв, какво правим?

:( ???  При положение, че едното ми куче е взето от овчарник и няма родословие, а купеното от развъдник  е без чип и не зная кой номер е записан в родословието, ако изобщо има такъв, какво правим? ??? :(

Надявам се че не е задължително чипирането?!?!


По последно приетите наредби всички кучета, които не са чипирани, трябва да се чипират. Ако кучето ти няма чип, когато го заведеш за годишната ваксина, ветеринаря трябва да му постави чип и да го впише в общинския регистър на кучетата, а ти ще трябва да отидеш до общината и да си платиш данъка за кучето. За София е 24 лв. годишно.

Това е според наредбата, ама кой ли ти я спазва. В София има около 50000 домашни кучета, а само около 1000 регистрирани и с платен данък, въпреки проверките и показните акции :)
Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

Светла Иванова

 • BGDOGFORUM
 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 1648
 • Обичам ви, Прекрасни Животни!

Ами ползата е че няма как по друг начин да се идентифицира едно куче. Чиповете не се слагат заради кражби. Чипът носи в себе си един номер, който е записан в родословието. По този номер се идентифицира че кучето е това, което е в родословието.


 :(
....
Но при положение, че едното ми куче е взето от овчарник и няма родословие, а купеното от развъдник  е без чип и не зная кой номер е записан в родословието, ако изобщо има такъв, какво правим?

:( ???  При положение, че едното ми куче е взето от овчарник и няма родословие, а купеното от развъдник  е без чип и не зная кой номер е записан в родословието, ако изобщо има такъв, какво правим? ??? :(

Надявам се че не е задължително чипирането?!?!


По последно приетите наредби всички кучета, които не са чипирани, трябва да се чипират. Ако кучето ти няма чип, когато го заведеш за годишната ваксина, ветеринаря трябва да му постави чип и да го впише в общинския регистър на кучетата, а ти ще трябва да отидеш до общината и да си платиш данъка за кучето. За София е 24 лв. годишно.

Това е според наредбата, ама кой ли ти я спазва. В София има около 50000 домашни кучета, а само около 1000 регистрирани и с платен данък, въпреки проверките и показните акции :)

Кучетата си ваксинирам на точната дата и съм ги регистрирала  в съвета на гр. Елин Пелин, където живеем.

Любопитно ми е все пак какъв номер ще се сложи на чипа, като си нямаме родословие, ако успеят да ме задължат да ги чипирам. Въпросът ми е риторичен. :-X
„ХОРАТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ЧУДО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУЧЕТАТА”
                                                                                       Джек Лондон