Автор Тема: Стандарт на породата  (Прочетена 2505 пъти)

Иван Панайотов - vano

  • BGDOGFORUM
  • Потребител
  • ***
  • Публикации: 3697
    • www.bgdogs.net
Стандарт на породата
« -: 30.06.2009 22:55:05 »
Дакел
(Teckel, Dachshund)

а) Стандартен:


- Гладкокосмест;


- Tвърдокосмест;


- Дългокосмест.

б) Миниатюрен:

- Гладкокосмест;

- Tвърдокосмест;

- Дългокосмест.

б) Заешки:

- Гладкокосмест;

- Tвърдокосмест;

- Дългокосмест.

FCI номер на стандарта:  148 от 13.03.2001 г.
Произход: Германия
Дата на публикация на валидния оригинален стандарт: 13.03.2001 г.
Класификация по FCI:  
Група   4 - Дакели
Секция   1 - Дакели

С работни изпитания          
   
Кратко историческо резюме:
Дакелът е известен от времето на Средните векове. Сред гончетата постоянно се появявали кучета, особено подходящи за лов под земята. От тези късокраки кучета се появяват дакелите, признати за една от най-всестранните и полезни породи ловни кучета. Те превъзходно работят на повърхноста на земята, лаейки силно, претърсвайки и преследвайки дивеча. Най-старият клуб занимаващ се с развъждането на дакела е "Deutsche Teckelklub" e.V. създаден 1888 г.
Деситилетия наред дакела се развъжда в три размера (дакел, миниатюрен дакел и заешки дакел) и в три разновидности в зависимост от козината (късокосмест, острокосмест и дългокосмест).

Общо описание:
Ниско, късокрако, издължено, но компактно развито, много мускулесто, с дръзко, предизвикателно носена глава и будно лицево изражение. Чертите му са характерни за пола. Въпреки късите крайници спрямо дългото тялото, то е много подвижно и гъвкаво.

Важни пропорции:
Разстоянието от стернума до земята съответства на около една трета от височината при холката. Дължината на тялото трябва да се отнася към височината на холката около 1,7–1,8 към 1.

Поведение и темперамент:
Приятелски настроено по природа, без да е нервно, нито агресивно, с много уравновесен темперамент. Страстно, упорито и енергично ловно куче, с отлично обоняние.

Глава:
Издължена когато се гледа в профил и отгоре. Изострена равномерно към носната гъба, но без да става остра. Надочните дъги са ясно изразени. Хрущялите на носа и горната линя на муцуната са дълги и тесни.
Черепна област:
Череп: По-скоро плосък, постепенно съединяващ се с леко сводестата горна линия на муцуната.
Стоп: Само загатнат.
Лицева област:
Носна гъба: Добре развита.
Муцуна: Дълга, достатъчно широка и силна. Трябва да може да се отваря широко, до нивото на очите.
Устни: Добре изпънати, покриващи напълно долната челюст.
Челюсти и зъби: Горната и долната челюсти са добре развити. Ножична захапка, равна и плътно затворена. Идеален, пълен постав от 42 зъба в хармония с изискванията за устата на кучето, със здрави резци точно прилепени един към друг.
Очи: Средно големи, овални, поставени доста раздалечени, едно от друго, с ясно, енергично и приятелско изражение. Не са пронизителни. Цветът е светло, тъмно червеникавокафяво до кафяво-черно при всички цветове на козината. Разноцветни, рибни или бисерни очи при пъстрите кучета са допустими, но нежелани.
Уши: Високо поставени, не много напред. Достатъчно дълги, но не прекалено. Заоблени, без да са тесни, остри или прегънати. Подвижни, с вътрешен ръб прилепнал по бузите.

Шия:
Достатъчно дълга, мускулеста, без увиснала кожа по гушата. Леко сводеста задна част на шията. Носи се свободна и повдигната.

Тяло:
Горна линия: Хармонично съчетание от тила до леко наклонената крупа.
Холака: Ясно изразена.
Гръб: Зад високата холка, горната линия прелива от гръдните прешлени на гръбнака право или леко наклонено в задницата. Твърд и добре замускулен.
Поясница: Силно замускулена. Достатъчно дълга.
Крупа: Широка и достатъчно дълга. Леко наклонена.
Гърди: Стернумът е добре развит и толкова изпъкнал, че оформя от двете старни леки вдлъбнатини. Гръдният кош, когато се гледа отпред е овален. Гледан отгоре и отстрани, той е широк, осигурявaйки достатъчно място за развитие на сърцето и белия дроб. Ребрата се простират доста назад. При правилни дължини и ъгли на лопатките и мишниците, предните крайници покриват най-ниската точка на стерналната линия в профил.
Долна линия: Леко повдигната.

Опашка:
Поставена не много високо, носи се като продължение на горната линия. Приема се лека кривина в последната третина на опашката.

Крайници:
Предни крайници:
Общ вид: Силно замускулени, с правилни ъгли. Когато се гледат отпред, предните крайници са сухи, стоящи изправени, с много здрави кости. Лапите са насочени право напред.
Плешки: С гъвкави мускули. Дълги, скосени лопатки, плътно прилепнали към гърдите.
Мишници: Със същата дължина като лопатките, те трябва да образуват почти прав ъгъл с тях. Здрави кости, добре замускулени, плътно прилепнали до ребрата, но свободни при движение.
Лакти: Не са обърнати, нито навън, нито навътре.
Подрамене: Къси, с такава дължина, че разстоянието от стернума до земята е една трета от височината при холката. Възможно най-прави.
Китки: Малко по-сближени една към друга, в сравнение с раменните стави.
Метакарпуси: Гледани отстрани, метакарпусите не трябва да са нито стръмни, нито много наклонени напред.
Предни лапи: Пръстите са плътно прилепнали, добре засводени, със здрави, солидни възглавнички и къси, здрави нокти. Петият пръст няма никаква функция, но не трябва да бъде отстраняван.
Задни крайници:
Общ вид: Силно замускулени, пропорционални на предните крайници. Добре заъглени в коленете и скакателните стави. Задните крайници са паралелни, нито близко, нито широко стоящи.
Бедра: Трябва да са с добра дължина и добре замускулени.
Колене: Широки и силни, с ясно изразен ъгъл.
Подбедра: Къси, почти под прав ъгъл, спрямо бедрата. Добре замускулени.
Скакателни стави: Сухи, със здрави сухожилия.
Метатаезуси: Относително дълги, много подвижни спрямо подбедрата. Леко наклонени напред.
Задни лапи: Четири плътно прилепнали пръста, доста засводени. Стоят здраво, върху твърдите визглавнички.

Походка и движения:
Движенията трябва да са мощни, плавни и енергични, с добър разкрач напред, без голямо повдигане, и мощни тласъци идващи отзад, пораждащи лека еластичност на гръбната линия. Опашката трябва да се носи като хармонично продължение на гръбната линия, леко наклонена. Предните и задните крайници трябва да са паралелни при движение.

Кожа:
Подобаващо опъната.

Козина:
Късокосмест дакел:
Косъм: Къс, гъст, лъскав, подобаващо гладък, твърд и стегнат. Нито една част от тялото не трябва да е лишена от козина.
Опашка: С фини косми, цялостно, не толкова обилно окосмена. Малко по-дълги покривни косми по долната част не са недостатък.
Цвят:
а) Едноцветни: Червено, жълточервено, жълто, всички тези цветове със или без разпръснати черни косми. Чистият цвят е предпочитан, както и червения цвят е по-ценен от жълтото и жълточервеното. Кучетата, силно пигментирани в черно, също влизат в тази категория, а не при кучетата с други цветове. Бялото е нежелано, но единични малки петънца не се дисквалифицират. Носната гъба и ноктите са черни. Кафявочервеникавите са също приемливи, но нежелани.
б) Двуцветни: Черен или кафяв, всеки със жълтокафеви или жълти петна ("Бранд") над очите, по страните на муцуната и долната устна, по вътрешността на ушите, по предната част на гърдите, по вътрешната и задната част на крайниците, а също така по лапите, около ануса, по една трета или половината от долната част на опашката. Носната гъба и ноктите са черни, при черните кучета и кафеви при кафевите кучета. Бялото е нежелано, но единични малки петънца не се дисквалифицират. Прекалено разпростиращи се жълточервени или жълти петна са нежелани.
в) Пъстроцветни (арлекин, тигрови): Основният цвят е винаги тъмен (черно, червено или сиво). Желателни са неправилни сиви или бежови петънца (големи петна са нежелани). Нито тъмния, нито светлия цвят трябва да преобладават. Тигровият дакел е червен или жълт с по-тъмни ивици. Носната гъба и ноктите са същите, като при едноцветните и двуцветните.
Твърдокосмест дакел:
Косъм: С изключение на муцуната, веждите и ушите, съвършено равен, плътно прилепнал, гъст, твърд повърхностен косъм и подкосъм. Муцуната е с ясно оформена брадичка. Веждите са буйни. Ушите са покрити с по-къса козина от тялото, почти гладка.
Опашка: Добре и равномерно покрита с плътно прилепнала козина.
Цвят: Преобладава светло до тъмно, като на глиган оцветяване, такова като на изсъхнало листо. Иначе всеки цвят описан при късокосместия дакел е валиден.
Дългокосмест дакел:
Косъм:Гладка лъскава козина, с подкозина, плътно прилепнала по тялото, по-дълга по гушата и по долната част на тялото. По ушите косъмът може да надминава краищата им. По-дълъг украсяващ косъм по задната страна на крайниците. Достига максимална дължина по долната страна на опашката и формира форма на флаг.
Цвят: Също като при късокосместия дакел.

Размери и тегло / Важни измервания:
Стандартен:
Oбиколката на гърдите надминава 35 см.
Максималното тегло е около 9 кг.
Миниатюрен:
Обиколката на гърдите е над 30 см, но до 35 см (размерите се взимат при възраст най-малко 15 месеца).
Заешки тип:
Обиколката на гърдите е 30 см (размерите се взимат при възраст най-малко 15 месеца).
Тегло: Стандартен дакел около 9 кг.

Недостатъци:
Всяко отклонение от гореизложените параметри трябва да се разглежда като недостатьк, сериозността на който се оценява според неговата степен.
- Молари М3, не се взимат под внимание при отсъждане. Липсата на 2 предни PM1, не се определя като недостатък. Липсата на PM2 се определя като недостатък, когато липсват заедно с М3, дори и нито един друг зъб да не липсва. Така също всяко отклонение от плътната ножична захапка, като например клещовидна захапка е недостатък.

Сериозни недостатъци:
- Хилаво куче, високо върху лапите или със структура, много близка до земята;
- Недостатъци, свързани със зъбната формула, различни от посочените в разделите "Недостатъци" и "Дисквалифициращи недостатъци";
- Разноцветно (пъстро) око с изключение при дакел арлекин;
- Остри уши, силно прегънати;
- Тяло, поставено прекалено ниско между раменете;
- Гръб, извит в долната част на гръбнака, "седлест" или "шаранов" гръб;
- Слаба поясница;
- Куче, с много висока задница (т.е. крупа, по-висока от холката);
- Недостатъчно развити гърди;
- Издължени хълбоци;
- Неправилни ъгли на предните и задните крайници;
- Задна част на крайниците – широка и недостатъчно мускулеста;
- "Бъчвовидна" или "кравешка" скакателна става;
- Лапи, извити навътре или прекалено извити навън;
- Раздалечени пръсти;
- Тежка, неестествена походка или лисича походка.

Недостатъци, отнасящи се до космената покривка:
Късокосмест дакел:
- Прекалено фин косъм, просветлял, обезкосмени участъци по ушите или обезкосмени участъци по други места;
- Прекалено дебел или дълъг косъм;
- Опашка, като четка;
- Опашка, лишена от козина, частично или по цялата си дължина.
Твърдокосмест дакел:
- Мека козина, било то къса или дълга;
- Дълга козина, разрошена във всички посоки;
- Навит, чуплив или къдрав косъм;
- Мек косъм по главата;
- Опашка с козина, образуваща "четка от косми";
- Липса на брада;
- Липса на подкосъм;
- Къс косъм.
Дългокосмест дакел:
- Косъм, с еднаква дължина по цялото тяло;
- Навита или заплетена козина;
- Липса на "китка от косми" по опашката;
- Косъм, който не надминава края на ухото;
- Къс косъм;
- Косми, образуващи ясни райета по гърба;
- Прекалено дълъг косъм между пръстите.

Дисквалифициращи недостатъци:
- Много страхливо или агресивно куче;
- Издадена горна или долна челюсти, изкривени извивки на резците;
- Неправилно разположение на кучешките зъби по долната челюст;
- Липса на един или повече кучешки зъби и на един или повече резци;
- Липса на други молари или премолари.
Изключение: Двата PM1, един PM2 без да се вземат под внимание M3, споменати като недостатъци;
- Смалени гърди;
- Всякакви аномалии на опашката;
- "Разкрачени" рамене;
- Топчеста кост на китката;
- Черен цвят, без петна, бяла козина с или без петна;
- Други цветове, освен описаните в подсекцията "Цвят".

Забележка: Мъжките екземпляри трябва да имат два нормално развити тестиса, напълно спуснати в скротума.
Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн