Автор Тема: Големи кучета - само с намордник в София  (Прочетена 1931 пъти)

Иван Панайотов - vano

  • BGDOGFORUM
  • Потребител
  • ***
  • Публикации: 3697
    • www.bgdogs.net
източник: www.trud.bg

Средните и големите породи кучета да могат да се разхождат в София само на повод и с намордник. Такива промени в общинската наредба за домашните любимци ще обсъжда работна група, сформирана със заповед на кметицата Йорданка Фандъкова.

“Целта е да се засили контролът върху правилата за отглеждане и да се въведе ред в регистрацията на животните”, обясни зам.-кметицата Мария Бояджийска. Комисията ще обмисли и как да бъде ограничено отглеждането на четириноги от опасни породи. Първо общинарите ще се допитат до ветеринарни лекари и кинолози кои са по-агресивните видове кучета (според експерти подобни породи са питбул, дого аржентино, бултериер, доберман и др.).

След това ще се реши дали да има пълна забрана за отглеждането на тези породи в рамките на града. Или за тях стопаните им да плащат по-високи такси. Сега за всички любимци се внасят 24 лв. на година.

Ще се обмисля и как общината да получи права да конфискува и евтанизира доказано агресивни домашни любимци. Сега животните се изземат от собствениците след намеса на прокуратурата.

Бояджийска обаче не бе сигурна, че ротвайлерът, който в края на април нахапа 10-месечно бебе в ж. к. “Надежда”, е отнет от собственика. А санкция за притежателя на агресивното животно е глоба от 20 до 200 лв. От общината обмислят глобата да скочи до 1500 лв. Започват и масови проверки за свободно разхождащи се кучета. Инспекторите щели да бъдат придружени от полицаи. Предстои кучешките алеи да бъдат маркирани подобно на велоалеите.
Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн