Автор Тема: Чужденка: Зоомагазин във Велико Търново мъчи животните  (Прочетена 2216 пъти)

Иван Панайотов - vano

  • BGDOGFORUM
  • Потребител
  • ***
  • Публикации: 3697
    • www.bgdogs.net
www.vesti.bg

Те са изложени в малки стъклени клетки, където са държани без вода и храна и газят в изпражненията си, алармира румънска туристка

Зоомагазин във Велико Търново третира жестоко животните си и ги излага в малки стъклени клетки, където са държани без вода и храна, алармираха от "Германо-българска помощ за животните" в Русе.

Гледката е позната - мнозина от нас са минавали покрай магазини за животни и са се радвали на обърканите мъничета зад стъклото, които често за затворени по няколко и вършат нуждите си върху памперси.

Сигналът за нехуманното отношение е подаден от румънска туристка, дошла на почивка в старопрестолния град.

Според жалбата на Сорина Ханеа служителите на магазин "Zoo Planet" не се грижат подобаващо за малките любимци за продан, които са отглеждани в миниатюрни стъклени клетки и газят собствените си фекалии.

"Малки кученца, котки, различни видове птици, влечуги, зайци и др. се държат през целия ден в много малки кутии, без вода и храна и при висока температура. Миризмата вътре в магазина е ужасна!", жалва се Ханеа.

По думите й всички животни и птици от "Zoo Planet" са апатични и изтощени, а четири от обявените за продан пудели и хъски изглеждат болни.
още по темата
Спасиха 107 папагала на летището
Спасиха 107 папагала на летището
1 коментара към статията 1 | Статията е разгледана 3750 пъти3750
"Ройтерс": Животните в български зоопарк зъзнат без отопление
2 коментара към статията 2 | Статията е разгледана 5894 пъти5894
Чужденци: Ще кажем на света, че сте варвари
109 коментара към статията 109 | Статията е разгледана 57475 пъти57475


Ханеа, както и други румънските туристи, посетили Велико Търново, безрезултатно се опитвали да разговарят със собственика на зоомагазина и продавачите.

Едно от момичетата беше неучтиво и ни прикани да напуснем, щом не харесваме мястото, оплаква се румънката.

Жената сигнализирала русенския клон на организацията "Германо-българска помощ за животните", откъдето направили проверка, която потвърдила констатациите й.

Сдружението предало жалбата към министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов и съответните служби.

Според ветеринарен лекар от сдружението част от животните действително са твърде отпаднали и има реална опасност за живота им.

Хуманното отношение към животните в българските зоомагазини се регламентира с наредба 41 от 2009 г. и Закона за защита на животните.

Едно от нормативните изисквания е търговците да осигурят условия, съобразени с естествените нужди на различните видове.

Бруталните случаи на насилие над животни - като отрязаните крака на кучето Мима в Дряново и залятата с киселина овчарка в Берковица, се очаква да предизвикат и промени в закона, които ще завишат чувствително наказанията за нехуманно третиране на четириногите, напомнят от "Германо-българска помощ за животните".
Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн