В България има много малко развъдчици, които са развъдчици, а не производители. На пръстите на ръцете се броят развъдчиците, които разбират от селекция, генетика, развъждане, които плануват връзките и анализаират резултатите. Хора които милеят за кученцата произведени от тях дори след като ги дадат на новите си собственици, хора, които се интересуват от развитието на кученцата.
За съжаление много от нашите "развъдчици" се опитват да печелят от кученцата. Най-лесно ще познаете търговците по това, че продават кученцата си ненавършили дори и 45 дни. За мен всеки, който продаде кученце под 75-90 дена е просто търговец. Аз не приемам оправдания от рода трудно е да ги гледа финансово и затова ги дава малки - ако нямаш пари да изгледаш 7-10 кученца до 3 месечна възраст по-добре не се захващай с развъждане.
Да не говорим, че при хората, занимаващи се с бг породите нещата са още по-зле.
Относно темата, аз също съм на мнение, че щом природата е създала кучето с уши и опашка, значи те имат своето значение. Мога да приема донякъде купирането на опашките при ловните породи, защото при постонното мятане на ляво надясно, често се нараняват. Спорен е въпроса за овчарските кучета, поне в днешно време, защото много малко от тях влизат в схватка с хищник и много повече в схватка със себеподобни. А относно купирането за красота, това не мога да го приема под никаква форма, колкото и някой да се опитва да ме убеждава. Няма как да ме убедят, че добермана с уши и опашка или ротвайлер с опашка, не може да си върши задълженията на служебно куче. Да не говорим за разните там декоративни кученца.