Автор Тема: Анатомия и физиология на кучето  (Прочетена 50119 пъти)

А. Коджабашев - ablai

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • Публикации: 495
  • никога не пести сили за връщане
Re:Анатомия и физиология на кучето
« Отговор #60 -: 29.12.2010 21:46:56 »
замислям се ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, шок ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,ама не!
толкова топли отношения, че още малко  , .......................... ,    ще влезе в коридора да спи !

Николай Атанасов - cynology

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • Публикации: 2509
  • I want to know
    • Center of Experimental Cynology
« Отговор #61 -: 29.12.2010 22:13:20 »
замислям се ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, шок ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,ама не!
толкова топли отношения, че още малко  , .......................... ,    ще влезе в коридора да спи !

Аз не казвам, че е шок, а че е състояние подобно на това, което се наблюдава в някои случаи, когато кучето изпадне в шок. Това са неконтролирани и нерегулируеми действия и кучето няма никаква вина за това си поведение.
The More I See Of Men, The More I Admire Dogs !

Светла Иванова

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • Публикации: 1648
  • Обичам ви, Прекрасни Животни!
« Отговор #62 -: 29.12.2010 22:23:58 »
толкова топли отношения, че още малко  , .......................... ,    ще влезе в коридора да спи !

Аз не казвам, че е шок, а че е състояние подобно на това, което се наблюдава в някои случаи, когато кучето изпадне в шок. Това са неконтролирани и нерегулируеми действия и кучето няма никаква вина за това си поведение.

То и при човека може да се получи.

Сега, като чета, си мисля.
Понякога, вечер, влизам при кучетата ми в къщичката им, ей така от любопитство, да видя какво правят.
Дали е възможно в съня си да се нахвърлят върху мен. Досега с нищо, абсолютно с нищо, каквото и да се е случвало, нищо не е подсказвало за такава опасност.
„ХОРАТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ЧУДО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУЧЕТАТА”
                                                                                       Джек Лондон

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • I want to know
« Отговор #63 -: 29.12.2010 22:37:31 »

Понякога, вечер, влизам при кучетата ми в къщичката им, ей така от любопитство, да видя какво правят.
Дали е възможно в съня си да се нахвърлят върху мен. Досега с нищо, абсолютно с нищо, каквото и да се е случвало, нищо не е подсказвало за такава опасност.

В кръга на шегата, ако го направят, ще разберем.

Не зная наистина. Аз съм си правил друг експеримент с моите кучета:
Започвам да дразня някое от тях (естествено за игра) до положение то да започне да ръмжи, да оголва зъби и лекичко да ме хапе по ръцете. Точно в този момент си навирам лицето в муцуната му и то, вместо да захапе, моментално си извръща главата на страни.

Но както казват в някои рубрики "не ви съветваме да правите това в къщи."

Иван Панайотов - vano

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • Публикации: 3697
    • www.bgdogs.net
« Отговор #64 -: 29.12.2010 22:38:15 »

А кучетата не ви ли усещат предварително. До сега не ми се е случвало да сваря мое дворно куче да е заспало. Виж за тези в апартаментите е нормално да си хъркат и въобще да не реагират.
Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

Светла Иванова

• BGDOGFORUM
  • Потребител
« Отговор #65 -: 29.12.2010 23:10:53 »

А кучетата не ви ли усещат предварително. До сега не ми се е случвало да сваря мое дворно куче да е заспало. Виж за тези в апартаментите е нормално да си хъркат и въобще да не реагират.

Не знам. Понякога бурно изразяват радостта си, понякога сякаш не ме усещат.
Тази вечер се вмъкнах в къщичката им с парче месо. Протегнах слепешком ръката си в тъмното без да виждам и чувам нещо. Месцето съвсем деликатно беше взето, просто лизнато от ръката ми.
Много им вярвам. Спокойно мога да взема кокъла им докато ядат. Заставала съм се между тях докато играят и се борят, а те ме пазят. Познават дрехите, с които ги извеждам и в радостта си ги захапват, но без да ме докосват.
За в бъдеще не знам, но сега е така.
                                                                                       Джек Лондон

А. Коджабашев - ablai

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • Публикации: 495
  • никога не пести сили за връщане
« Отговор #66 -: 30.12.2010 06:02:49 »
относно анатомията,би следвало ,овчарските аборигенни породи(там кадето има минимална селекционна намеса)да имат уникална костна структура. нещо средно (може би ) м/у хрътка и мастив ,и това с оглед предназначението
Какво е хубаво да знаем,търсим и запазваме като характеристики.
задавам този въпрос ,защото с угорчение видях снимки,поместени от колеги в форума представящи кучетата си ,с ъгал на шията и гръден кош, като на впрегатен нюфаундлен , за съвсем друга порода .
а то си е ясно на всички че развъдчиците ги каращисват, ,,за да стават по големи хубави и опасни,,

Светла Иванова

• BGDOGFORUM
  • Потребител
« Отговор #67 -: 07.01.2011 11:41:15 »
Сигурно е изключително важно за изложби и за....не мога да се сетя какво друго, кучето да е с размери, отговарящи на стандарта и изобщо перфектен ВЪНШЕН вид.

Но да попитам аз, неграмотната, ако кучето е здраво и си върши работата, ако е верен пиятел на стопанина си, какво значение има другото?

Ако съпругата, приятелката, дъщерята не е с размери 90 – 60 – 90 и ръст 1.70 и нещо,
а съпругът, приятелят, синът не приличат на  Арнолд Шварценегер или Брат Пит, напр., това прави ли ги по-малко обичани и ценни като хора?

Задавам въпроса си, защото много често се дискутира:  на това куче извивката била такава, ушите не били поставени на точното място, опашката пък...и т.н.

Толкова ли е важно това, освен за ИЗЛОЖБИ?
Питам сериозно!
                                                                                       Джек Лондон

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • I want to know
« Отговор #68 -: 07.01.2011 11:54:55 »
Сигурно е изключително важно за изложби и за....не мога да се сетя какво друго, кучето да е с размери, отговарящи на стандарта и изобщо перфектен ВЪНШЕН вид.

Но да попитам аз, неграмотната, ако кучето е здраво и си върши работата, ако е верен пиятел на стопанина си, какво значение има другото?

Ако съпругата, приятелката, дъщерята не е с размери 90 – 60 – 90 и ръст 1.70 и нещо,
а съпругът, приятелят, синът не приличат на  Арнолд Шварценегер или Брат Пит, напр., това прави ли ги по-малко обичани и ценни като хора?

Задавам въпроса си, защото много често се дискутира:  на това куче извивката била такава, ушите не били поставени на точното място, опашката пък...и т.н.

Толкова ли е важно това, освен за ИЗЛОЖБИ?
Питам сериозно!

Много от тези екстериорни особености имат отношение към функционалността на кучето, затова от развъдна гледна точка имат значение.

Красимир Канев

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • Публикации: 120
« Отговор #69 -: 07.01.2011 20:03:08 »
 Светле за жената, каквато такава някак все се преглъща. За дъщерята, не подлежи на коментар. Ама за приятелката, е там, точно формите са важни! :D :D :D

Светла Иванова

• BGDOGFORUM
  • Потребител
« Отговор #70 -: 07.01.2011 20:40:58 »
Светле за жената, каквато такава някак все се преглъща. За дъщерята, не подлежи на коментар. Ама за приятелката, е там, точно формите са важни! :D :D :D

Този отговор ме разби!
Смея да твърдя, че като жена съм имала всичко /или почти всичко/, която една жена може да има – и щастливи моменти и звездни мигове.  
И питам – нали приятелката става съпруга и ражда син или дъщеря...за какво говорим? Какво преглъща мъжът, когато  избира съпругата.
Има една песен: „По лице съм те харесал, по сърце съм те избрал...”
А какво да кажем ние, жените? ???
Всичко това ме забавлява...но попитах все пак за перфектните, спрямо стандарта, размери на кучето, за неговия екстериор.

Джек Лондон

Валентин Арабов

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • Публикации: 754
  • "Бъдете като животните! Те имат невинност."
« Отговор #71 -: 07.01.2011 20:50:28 »
Ааааа не всяка приятелка става съпруга  ;D  ;D

А иначе Светле перфектността не е само за изложби........а някои "дреболии" подсказват доста ВАЖНИ неща.

Мисля,че Николай също имаше това в предвид и го каза с по-добрите и точни думи.
--- Колкото по-нависоко сме полетели, толкова по-малки изглеждаме на онези, които не са способни да летят ;) ---

Светла Иванова

• BGDOGFORUM
  • Потребител
« Отговор #72 -: 07.01.2011 21:21:05 »
Ааааа не всяка приятелка става съпруга  ;D  ;D

А иначе Светле перфектността не е само за изложби........а някои "дреболии" подсказват доста ВАЖНИ неща.

Мисля,че Николай също имаше това в предвид и го каза с по-добрите и точни думи.

Коментарът ми е за публикацията на Красимир.
Естествено, че съпругата е една? Но едва ли точно тя прилича на Венера Милоска? ;)
                                                                                       Джек Лондон

Иван Панайотов - vano

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • Публикации: 3697
    • www.bgdogs.net
« Отговор #73 -: 07.01.2011 22:15:17 »
Колкото и да изглежда, че е маловажен, екстериора на едно куче си е много важен.

1. Едни от екстериорните особености се отнасят до функционалността на кучето - това са най-вече ъгли и постановка на крайниците, дължина на гърба, дълбочина и ширина на гърдите, поясница, крупа, движения, космена покривка и т.н.

2. Другите са тези които допълват първите, но отличават една порода кучета от други. Ако искаме да имаме куче БОК, за да е такова, то трябва да има еди какви си очи, уши, опашка, постановка на ушите, постав на опашката, дължина на косъма, окраска и т.н. За да може куче от породата БОК да си върши работата на овчарско куче, то трябва да притежава определените в точка 1 екстериорни особености за тази работа.

За да обявим, че едно куче е от дадена порода, то трябва да комбинира в себе си определени екстериорни и работни качества + поведението и темперамента, характерни за тази порода кучета.

Освен това - куче с перфектен екстериор има само в описанието на стандарта - има такива, които се доближават и такива които се отклоняват от стандарта. В зависимост от големината на отклоненията някой животни се изключват от разплод, защото се предполага, че те ще влошат породата, а няма да я подобрят. Лошото е, че точно при БОК в разплод се вкарват всякакви кучета, голяма част от които са посредствени, като екстериор и затова на изложби се виждат толкова разнотипни кучета. Бройката се увеличава, а качеството спада.

Не знам защо някои хора остават с впечатление, че екстериора е само за изложби - екстериора е едно от 3-те основни неща, които определят породноста на дадено куче.
Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • I want to know
« Отговор #74 -: 07.01.2011 22:18:42 »

Не знам защо някои хора остават с впечатление, че екстериора е само за изложби - екстериора е едно от 3-те основни неща, които определят породноста на дадено куче.

Комплексната (пълната) преценка на кучето се извършва по 4 основни показателя:

1. Преценка по произход;
2. Преценка по екстериор;
3. Преценка по потомство;
4. Преценка по работни качества.