Автор Тема: Анатомия и физиология на кучето  (Прочетена 50099 пъти)

Иван Панайотов - vano

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • Публикации: 3697
    • www.bgdogs.net
Анатомия на кучето

Oсновни анатомични части на кучето:

1. носна гъба; 2. нос; 3. стоп; 4. чело; 5. тил; 6. шия; 7. холка; 8. гръб; 9. поясница; 10. крупа;
11 опашка; 12. задница; 13. скакателна става; 14. метатарзус; 15. подбедро; 16. коляно; 17. бедро;
18. слабини; 19. корем; 20. гърди; 21. метакарпус; 22. лапа; 23. подрамо; 24 лакът; 25 рамо;

Анатомичните части при различните породи са доста различни, поради което не могат да се опишат подробно и затова ще ги разгледаме най-общо.

Глава:
Главата е най-характерната за породите анатомична част. Може да бъде брахицефален, мезоцефален или долихоцефален тип, може да е груба (тежка), суха (лека), тясна, широка, дълга, къса или пропорционална на ръста и типа телосложение. Състои се от черепна и лицева области.
Черепната област обхваща челото и тилна част. На тила се намира окципиталната издатина (рогче), а на челото медиалната бразда.
Прехода между лицевата и черепната област се нарича стоп. Той може да бъде слабо забележим, с постепен преход или изразен.
Лицевата област обхваща носната гъба, муцуната със челюстите и зъбите, очите и ушите.
Носна гъба: Носната гъба почти не варира при различните породи кучета. Най-често тя е черна, кафява или сива при кучета с по-светла козина. Среща се и петниста при някой петнисти окраски. Розовата носна гъба е признак за липса на пигментация и се явява недостатък.
Муцуна: Муцуната може да бъде остра, заострена, тъпа, дълга, къса (в съотношение с черепната област), приповдигната на върха или насочена надолу.
Нормалната зъбна формула на кучето е 42 зъба (12 резци, 4 кучешки, 16 премолари (предкътници) и 10 молари (кътници)), разположени в ножична захапка, освен в случаите когато стандарта изисква друг вид захапка - булдогообразна или клещовидна. Прогенията (презахапка) и прогнатията (недохапка) са сериозни недостатъци.
Очи: Най-общо очите могат да бъдат косо или право разположени, близко или отдалечено, с кръгла (1), овална (2), бадемовидна (3) или триъгълна (4) форма.

За предпочитане е цветът им да е тъмен.
Уши: Ушите могат да са ниско или високо поставени, изправени, полуизправени, висящи, висящи на хрущял, тип "прилеп" или тип "роза". По размер могат да бъдат големи или малки. Ушите могат да са със здрав или с мек хрущял. При някой породи ушите се купират.

Шия (врат):
Шията е тази част, която свързва главата с тялото на кучето. Шията може да бъде ниско или високо поставена, дълга или къса, изпъкнала (арковидна) или вдлъбната (еленова). С или без увиснала кожа по гушата (провиснала шия). При повечето породи шията трябва да е суха и мускулеста.

Тяло:
Тялото се състои от следните анатомични части - холка, гръб, поясница, крупа, корем и гръден кош.
Холка: Холката е най-високата част на тялото, и височината от земята до върха на холката се приема за височина на кучето. Може да е ясно изразена или неизразена, висока или ниска.
Гръб: Гърбът трябва да е здрав, широк или тесен, дълъг или къс, провиснал (седлест) или изпъкнал (шаранов), мускулест или недостатъчно замускулен.
Поясница: Поясницата е подвижният преход от гърба към крупата. Тя може да е къса, дълга, тясна или широка и т.н.
Крупа: Крупата е най-задната част на тялото и обхващаща кръста и таза. Тя може да е хоризонтална или скосена, къса или дълга, тясна или широка.
Корем: Коремът може да е отпуснат или прибран, стегнат или обемист и т.н.
Гърди: Гръдният кош може да е дълъг, къс, дълбок, обемист, широк или тесен, добре замускулен или недостаъчно замускулен, овален, окръглен, кръгъл или плосък. Ребрата могат да са плоски, пресечено-овални или бъчвообразни.

Опашка:
Опашката може да е къса или дълга, ниско или високо поставена, носена ниско, високо или хоризонтално. Може да е права или навита - саблевидна, спираловидна, сърповидна и т.н. При някой породи опашката може да се купира.

Предни крайници:
Предните крайници се състоят от плешки, рамене, лакти, подрамене, китки, метакарпуси и лапи. Крайниците могат да са дълги, къси, сухи, мускулести и т.н. Постановката им може да е успоредна, x-образна, o-образна и т.н.

Задни крайници:
Задните крайници са съставени от бедра, подбедра, колене, скакателни стави, метатарзуси и лапи. Могат да са с най-различна постановка - успоредни, x-образни, о-образни, тесни и т.н.

Костна система на кучето:

1. череп; 2. шийни прешлени; 3. гръдни прешлени; 4. поясни прешлени; 5. кръстни прешлени;
6. опашни прешлени; 7. тазова кост; 8. гръдна кост; 9. ребра; 10. лопатка; 11 раменна кост;
12. радиус; 13. улна; 14. китка; 15. метакарпус; 16. пръсти; 17. бедрена кост; 18. фибула; 19. табия;
20. петна кост; 21. тарзус; 22. метатарзус; 23. пръсти;

Основни измервания за стандарта:

1-3 дължина на главата; 1-2 дължина на муцуната; 2-3 дължина на черепната част; 4-5 дължина на шията; 6-7-6 обиколка на гърдите; 7-8 височин на предните крайници; 9-10 ширина на гърдите; 11-12 дълбочина на гърдите; 11-13 височина при холката; 14-15 дължина на тялото;
16-17 височина на крупата; 18-19-18 обиколка на китката;
Съотношението 7-8 към 14-15 определя форматът на кучето
Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

Николай Атанасов - cynology

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • Публикации: 2509
  • I want to know
    • Center of Experimental Cynology
Re:Анатомия и физиология на кучето
« Отговор #1 -: 31.07.2009 21:53:21 »
Малка неточност:
Съотношението 11-13 : 14-15 определя форматът на кучето.
The More I See Of Men, The More I Admire Dogs !

Иван Панайотов - vano

• BGDOGFORUM
  • Потребител
    • www.bgdogs.net
« Отговор #2 -: 01.08.2009 18:22:14 »
Малка неточност:

Абсолютно точно. Благодаря за поправката.
Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • I want to know
« Отговор #3 -: 01.08.2009 18:53:28 »
Малка неточност:

Абсолютно точно. Благодаря за поправката.

Няма проблем. На среща съм, където мога и с каквото мога.

Светла Иванова

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • Публикации: 1648
  • Обичам ви, Прекрасни Животни!
« Отговор #4 -: 25.09.2010 19:33:39 »
Някъде съм чела, че колкото е по-голяма издатинката отзад,  на главата на кучето,/ дали това не е окципиталната издатина /, толкова е по-умно то. Има ли истина в това твърдение? Извинете ме за некомпетентността.
„ХОРАТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ЧУДО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУЧЕТАТА”
                                                                                       Джек Лондон

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • I want to know
« Отговор #5 -: 25.09.2010 19:35:26 »
Някъде съм чела, че колкото е по-голяма издатинката отзад,  на главата на кучето,/ дали това не е окципиталната издатина /, толкова е по-умно то. Има ли истина в това твърдение? Извинете ме за некомпетентността.

Не!
Това е анатомично различие в зависимост от формата на черепа. Общо взето е свързана с типа черепи, а не с "умствените" способности на кучето.

Светла Иванова

• BGDOGFORUM
  • Потребител
« Отговор #6 -: 25.09.2010 19:42:50 »
ок!
                                                                                       Джек Лондон

Светла Иванова

• BGDOGFORUM
  • Потребител
« Отговор #7 -: 15.11.2010 22:09:53 »
Не знам дали това е правилното място, но не намерих по-подходящо и ще попитам тук.

Чела съм, че купирането на ушите и опашката на кучетата  е забранено, а при описанията на някои породи това се допуска.

Защо?
                                                                                       Джек Лондон

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • I want to know
« Отговор #8 -: 15.11.2010 22:21:06 »
Не знам дали това е правилното място, но не намерих по-подходящо и ще попитам тук.

Чела съм, че купирането на ушите и опашката на кучетата  е забранено, а при описанията на някои породи това се допуска.

Защо?

При кои се допуска?

МФК забрани за всички породи.

Светла Иванова

• BGDOGFORUM
  • Потребител
« Отговор #9 -: 15.11.2010 22:29:40 »

Чела съм, че купирането на ушите и опашката на кучетата  е забранено, а при описанията на някои породи това се допуска.

Защо?

При кои се допуска?

МФК забрани за всички породи.

Четох за кучета, пазачи на стада.
Например кавказка овчарка

Уши: Висящи, високо поставени, късо купирани.

Опашка:
Високо поставена, ниско спусната, достигаща скакателните стави. Сърповидна, на кука или навита в кръг. Допуска се купиране на опашката.

Джек Лондон

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • I want to know
« Отговор #10 -: 15.11.2010 22:34:45 »
Не зная.
Не следя стандартите. Това, което зная като официална информация е, че именно официално рязането на уши и на опашки в рамките на МФК, а също и на другите международни организации е забранено и то вече от доста години.

Общо взето не обичам да се "разливам" по теми, които пряко не ме касаят.

Аз мога да коментирам наличието или липсата на уши и опашка от гледна точка на кинологията, на физиологията и екстериорната преценка на кучето. Всяка една "козметична", "снобска" или каквато и да е друга намеса срещу това, което природата е дала на кучето не ме интересува.

Иван Панайотов - vano

• BGDOGFORUM
  • Потребител
    • www.bgdogs.net
« Отговор #11 -: 15.11.2010 22:36:38 »
До колкото знам купирането е забранено, но просто има някакъв перид в който да се коригират породните стандарти. Мисля че след определен период на изложби няма да се допускат кучета с купирани уши и опашки, родени след определена дата. Но не съм сигурен дали за 2010 или 2011 ставаше дума. Отделно в много страни, между които и България,  е забранено купирането на уши и опашки, освен по медицинско предписание, но като всичко останало и това не се спазва. Просто в България няма механизъм, с който да се контролират законите.
Алберт Айнщайн

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • I want to know
« Отговор #12 -: 15.11.2010 22:38:29 »
До колкото знам купирането е забранено, но просто има някакъв перид в който да се коригират породните стандарти. Мисля че след определен период на изложби няма да се допускат кучета с купирани уши и опашки, родени след определена дата. Но не съм сигурен дали за 2010 или 2011 ставаше дума. Отделно в много страни, между които и България,  е забранено купирането на уши и опашки, освен по медицинско предписание, но като всичко останало и това не се спазва. Просто в България няма механизъм, с който да се контролират законите.

В нито една държава няма абсолютно ефикасен механизъм за контролиране лумпенизираната част на населението.

Светла Иванова

• BGDOGFORUM
  • Потребител
« Отговор #13 -: 15.11.2010 22:42:22 »
Не зная.
Не следя стандартите. Това, което зная като официална информация е, че именно официално рязането на уши и на опашки в рамките на МФК, а също и на другите международни организации е забранено и то вече от доста години.

Аз мога да коментирам наличието или липсата на уши и опашка от гледна точка на кинологията, на физиологията и екстериорната преценка на кучето. Всяка една "козметична", "снобска" или каквато и да е друга намеса срещу това, което природата е дала на кучето не ме интересува.

Мен ме интересува от хуманна гледна точка. И защото, без да съм компетентна влизам в спор с разни "кучкари" именно с мотивите, че щом природата ги е дала, значи така е трябвало, че срещу природата не се върви и т.н.
                                                                                       Джек Лондон

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • I want to know
« Отговор #14 -: 15.11.2010 22:46:00 »
Не зная.

Мен ме интересува от хуманна гледна точка. И защото, без да съм компетентна влизам в спор с разни "кучкари" именно с мотивите, че щом природата ги е дала, значи така е трябвало, че срещу природата не се върви и т.н.

Да, въпросът опира именно до хуманното отношение към кучетата. Макар че много породи са създадени от абсолютен снобизъм и буквално са вредни за себе си.