Автор Тема: Анатомия и физиология на кучето  (Прочетена 50131 пъти)

Иван Панайотов - vano

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • Публикации: 3697
    • www.bgdogs.net
Re:Анатомия и физиология на кучето
« Отговор #75 -: 07.01.2011 22:37:21 »
Аз говоря за кучета, които документално вече са от дадена порода - ако темперамента им, екстериора или работните качества не отговарят на тези за породата едва ли някой ще извади потомство. За произхода се предполага, че е проследен, щом въпросното куче има родословия.
Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

Николай Атанасов - cynology

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • Публикации: 2509
  • I want to know
    • Center of Experimental Cynology
« Отговор #76 -: 07.01.2011 22:39:22 »
За произхода се предполага, че е проследен, щом въпросното куче има родословия.

То май в нашенската кинология е все на принципа, че е в сферата на предположенията.
The More I See Of Men, The More I Admire Dogs !

Иван Панайотов - vano

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • Публикации: 3697
    • www.bgdogs.net
« Отговор #77 -: 07.01.2011 22:45:29 »

То май в нашенската кинология е все на принципа, че е в сферата на предположенията.

За съжаление е така! Докато родословията са само в главите на хората, няма и как да е по друг начин. Ако порода се правеше с на бай Иван кучето и куче по Еди кои си, едва ли някои щеше да си играе да води регистър на кучета от 100 и повече години, както е с почти всички от установените породи.
Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • I want to know
« Отговор #78 -: 07.01.2011 22:47:21 »

За съжаление е така! Докато родословията са само в главите на хората, няма и как да е по друг начин. Ако порода се правеше с на бай Иван кучето и куче по Еди кои си, едва ли някои щеше да си играе да води регистър на кучета от 100 и повече години, както е с почти всички от установените породи.

Да, то е точно така. Въпросът е, че всички тия смешници "експерти" продължават по същия начин, вярват си и най-голямата трагедия, че тълпата също им вярва.

Светла Иванова

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • Публикации: 1648
  • Обичам ви, Прекрасни Животни!
« Отговор #79 -: 07.01.2011 23:57:24 »
Колкото и да изглежда, че е маловажен, екстериора на едно куче си е много важен.

1. Едни от екстериорните особености се отнасят до функционалността на кучето - това са най-вече ъгли и постановка на крайниците, дължина на гърба, дълбочина и ширина на гърдите, поясница, крупа, движения, космена покривка и т.н.

2. Другите са тези които допълват първите, но отличават една порода кучета от други. Ако искаме да имаме куче БОК, за да е такова, то трябва да има еди какви си очи, уши, опашка, постановка на ушите, постав на опашката, дължина на косъма, окраска и т.н. За да може куче от породата БОК да си върши работата на овчарско куче, то трябва да притежава определените в точка 1 екстериорни особености за тази работа.

За да обявим, че едно куче е от дадена порода, то трябва да комбинира в себе си определени екстериорни и работни качества + поведението и темперамента, характерни за тази порода кучета.

Освен това - куче с перфектен екстериор има само в описанието на стандарта - има такива, които се доближават и такива които се отклоняват от стандарта. В зависимост от големината на отклоненията някой животни се изключват от разплод, защото се предполага, че те ще влошат породата, а няма да я подобрят. Лошото е, че точно при БОК в разплод се вкарват всякакви кучета, голяма част от които са посредствени, като екстериор и затова на изложби се виждат толкова разнотипни кучета. Бройката се увеличава, а качеството спада.

Не знам защо някои хора остават с впечатление, че екстериора е само за изложби - екстериора е едно от 3-те основни неща, които определят породноста на дадено куче.

Аз говоря за кучета, които документално вече са от дадена порода - ако темперамента им, екстериора или работните качества не отговарят на тези за породата едва ли някой ще извади потомство. За произхода се предполага, че е проследен, щом въпросното куче има родословия.

За моята Лия едва ли има значение, че е с родословие до четвърто коляно /дано се изразявам правилно/. И едва ли родословието ще и помогне да си троши и хапва по-добре кокълчетата.
Всъщност, започнах този разговор най-вече за собствено успокоение, но не се получи. :(
„ХОРАТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ЧУДО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУЧЕТАТА”
                                                                                       Джек Лондон

А. Коджабашев - ablai

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • Публикации: 495
  • никога не пести сили за връщане
« Отговор #80 -: 08.01.2011 09:19:15 »
Колкото и да изглежда, че е маловажен, екстериора на едно куче си е много важен.

1. Едни от екстериорните особености се отнасят до функционалността на кучето - това са най-вече ъгли и постановка на крайниците, дължина на гърба, дълбочина и ширина на гърдите, поясница, крупа, движения, космена покривка и т.н.

2. Другите са тези които допълват първите, но отличават една порода кучета от други. Ако искаме да имаме куче БОК, за да е такова, то трябва да има еди какви си очи, уши, опашка, постановка на ушите, постав на опашката, дължина на косъма, окраска и т.н. За да може куче от породата БОК да си върши работата на овчарско куче, то трябва да притежава определените в точка 1 екстериорни особености за тази работа.

За да обявим, че едно куче е от дадена порода, то трябва да комбинира в себе си определени екстериорни и работни качества + поведението и темперамента, характерни за тази порода кучета.

Освен това - куче с перфектен екстериор има само в описанието на стандарта - има такива, които се доближават и такива които се отклоняват от стандарта. В зависимост от големината на отклоненията някой животни се изключват от разплод, защото се предполага, че те ще влошат породата, а няма да я подобрят. Лошото е, че точно при БОК в разплод се вкарват всякакви кучета, голяма част от които са посредствени, като екстериор и затова на изложби се виждат толкова разнотипни кучета. Бройката се увеличава, а качеството спада.

Не знам защо някои хора остават с впечатление, че екстериора е само за изложби - екстериора е едно от 3-те основни неща, които определят породноста на дадено куче.

За моята Лия едва ли има значение, че е с родословие до четвърто коляно /дано се изразявам правилно/. И едва ли родословието ще и помогне да си троши и хапва по-добре кокълчетата.
Всъщност, започнах този разговор най-вече за собствено успокоение, но не се получи. :(
нали като вземаме куче ,го правим, затуй че харесваме мъника .принадлежността кум определена порода е присантиман,който не е тема за разговор сега.а като става дума за струтура имах съвсем други ,,мисли,, . виж каквказка овчарка ! бактисах от вакханалийте на ардипитеците в нашата страна ,страната на НЕВЪЗМОЖНИТЕ ВЕРОЯТНОСТИ.
то освен да се джавкат за кг. и см. друго явно не могат.като им дадеш химикал се мръщят ,като им пуснеш камелия ,друсат тумбаци
позволих си да се държа с колеги от форума не до там добре и пак не успявам да увлека полу -умните , хеле някой от тях да беше се заинтерисовал,ама не .все едно хвурлен камък , преодоляващ гравитацията .невероятни вероятности.             

размисли ис трасъи

Светла Иванова

• BGDOGFORUM
  • Потребител
« Отговор #81 -: 15.01.2011 10:31:30 »
В момента Лия, женското ми куче, е на 18,5 месеца. Първото и разгонване беше в средата на месец март, а второто, в началото на септември миналата година.  Сега, четири месеца след второто има отново признаци на разгонване.
 Възможно ли е това?
Какво ще ме посъветвате да направя?
                                                                                       Джек Лондон

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • I want to know
« Отговор #82 -: 15.01.2011 10:43:36 »
В момента Лия, женското ми куче, е на 18,5 месеца. Първото и разгонване беше в средата на месец март, а второто, в началото на септември миналата година.  Сега, четири месеца след второто има отново признаци на разгонване.
 Възможно ли е това?

Нищо конкретно.
Ако се разгони, изчакайте да й мине.

По принцип при доста кучета се наблюдава изменения в цикъла на разгонвания. Най-често това се свързва с начина им на отглеждане и по-точно - нивото на хранене, което косвено оказва влияние на хормоналната система. Това е нормално. Разбира се, има и патологични състояния по отношение на преждевременна или закъсняла разгоненост, но за това може да се коментира само след повтаряне на състоянията и изследвания от ветеринар-специалист.

Светла Иванова

• BGDOGFORUM
  • Потребител
« Отговор #83 -: 15.01.2011 10:51:16 »
 Възможно ли е това?

Нищо конкретно.
Ако се разгони, изчакайте да й мине.

По принцип при доста кучета се наблюдава изменения в цикъла на разгонвания. Най-често това се свързва с начина им на отглеждане и по-точно - нивото на хранене, което косвено оказва влияние на хормоналната система. Това е нормално. Разбира се, има и патологични състояния по отношение на преждевременна или закъсняла разгоненост, но за това може да се коментира само след повтаряне на състоянията и изследвания от ветеринар-специалист.

Ами, ще чакам. Понеже не съм очаквала такъв малък период на разгонване и не съм я наблюдавала, може да съм изпуснала и любовта и със Зоро. Каквото стане...
Предполагам, че я храня и гледам добре, ако причината за състоянието и е начинът на отглеждане. :)
                                                                                       Джек Лондон

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • I want to know
« Отговор #84 -: 19.01.2011 19:38:40 »

А. Коджабашев - ablai

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • Публикации: 495
  • никога не пести сили за връщане
« Отговор #85 -: 22.01.2011 09:49:53 »
прочетох в Бултериер за формата на главата ,че  селекцията е целенасочена ,повлиана от модни а не физиологични нужди!
тези структрурни измемения водят ли ,до някаква качествнна промяна,и каква е тя ?
булдоците са пълна противоположност .що се отнася до палитрата на териерите -също
що за хибрид ?
действително ли е ,,бял кавалер,,?

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • I want to know
« Отговор #86 -: 22.01.2011 10:03:31 »
прочетох в Бултериер за формата на главата ,че  селекцията е целенасочена ,повлиана от модни а не физиологични нужди!
тези структрурни измемения водят ли ,до някаква качествнна промяна,и каква е тя ?
булдоците са пълна противоположност .що се отнася до палитрата на териерите -също
що за хибрид ?
действително ли е ,,бял кавалер,,?

За качествени изменения при бултериера не мога да говоря, защото не познавам породата в детайли. Но както съвременния бултериер, така и съвременния булдог нямат нищо общо във фенотипно отношение със своите предци. Тези промени са повлияни от глупостта на хората и стремежът им за "оригиналност".

Всички кучета с т.н. "булдоча" захапка имат проблем и то от физиологично естество - дефектна зъбна система, често липсват зъби, скъсен дихателен път и т.н. А при булдога (при други подобни на него не зная) се е стигнало до там, че има изменения и в тазовата област. При женските родилния път (по-точно тазовата част от родилния път) е стеснен и почти всички съвременни булдоци днес могат да родят само по оперативен път.

Светла Иванова

• BGDOGFORUM
  • Потребител
« Отговор #87 -: 25.01.2011 18:54:49 »
Цитатът е от друг форум.  Не че го вярвам, но ми прозвуча ми странно, затова моля специалистите за отговор....

.....
 А на кучетата живота им се удължава ако не раждат, така че вие решавате.  :)
                                                                                       Джек Лондон

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • I want to know
« Отговор #88 -: 25.01.2011 19:11:53 »
Цитатът е от друг форум.  Не че го вярвам, но ми прозвуча ми странно, затова моля специалистите за отговор....

.....
 А на кучетата живота им се удължава ако не раждат, така че вие решавате.  :)

Не съм акушер гинеколог, но подобно твърдение ми звучи глупаво и неиздържано. За да се направи такъв коментар, би трябвало да се каже поради какви причини, кучетата които раждат живеят по-малко.

Има различни теории относно това дали е вредно кучката да се запложда или не, какво би станало ако никога не е заплождана и т.н., но в повечето случаи това винаги са били твърдения без мотивиране.

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • I want to know
« Отговор #89 -: 02.02.2011 15:58:41 »
Не си спомням точно в коя тема Светла проявяваше някакви интереси към позите на кучето по време на уриниране.
Тогава обясних с няколко думи, сега качвам схемата. Специално за Светла!