Автор Тема: Поведение на кучето  (Прочетена 31051 пъти)

Найден Иванов

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • Публикации: 12
Re:Поведение на кучето
« Отговор #45 -: 20.12.2010 15:03:18 »
Един друг интересен метод са сравнителните когнитивни модели. Ето линк на сайта на тяхното обществоhttp://www.comparativecognition.org/ През 2009 год. на лятната школа по когнитивна наука в НБУ дойде един изследовател - Roger Thompson от САЩ, работещ в тази сфера, който представи много интересни данни. Давам линк, за тези, които се интересуват от литература в тази сфера http://www.nbu.bg/cogs/events/2009/r_thompson_course.html. За съжаление от тази литература аз не успях да открия почти нищо тук в България.
Представиха се резултати от изследвания при кастрирани животни, човек, шимпанзе, плъх и вълк, при които всъщност това укротяване и уравновесяване всъщност е чувство на лека апатия. При модерната психоаналитична теория, кастрираният човек не се лишава от либидния си нагон, а просто насочването на нагона започва да става във вътрешни обекти, при което той влиза в едно състояние подобно на първичния нарцисизъм. Това състояние се свързва с леко апатично чувство. Съвпадението е меко казано неслучайно.

Николай Атанасов - cynology

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • Публикации: 2509
  • I want to know
    • Center of Experimental Cynology
« Отговор #46 -: 20.12.2010 15:12:03 »
Много са трудностите свързани с използването на различен от бихейвиористичния подход метод. Но пък с промяната на погледа към животните като цяло, включително кучето, това става все по-реално. В един друг форум ме обвиниха, че съм очовечавал животното, а аз съвсем нямам желание да правя това. Ако човек прочете вашата статия в първите постове и вземе един учебник по когнитивно - поведенческа психология (за хора) ще види, че разлики почти няма. Това е доказателство за това, че разликите при различните видове животни се градят на разлики в структурата на мозъка, а не защото това е просто куче например. Кучето има голям фронтален лоб, което твърде вероятно може да означава и повече функции в социалната им система. Както ако се прочете по-долната статия например става ясно защо плъховете се ориентират толкова по-добре от хората, че ние дори не можем да си представим как за тях изглежда това.

Изтеглих статията и ще я прочета довечера. Не обичам да чета от монитора, но в момента чакам да ми оправят принтера, че днес нещо се издъни. Надявам се до час-два всичко да е ОК, ще я разпечатам и довечера ще я прочета с най-голям интерес.

Аз имах възможността да прочета коментарите Ви в другия форум, защото ми ги изпратиха, за да ги видя.

Първо, проблемът Ви (то всъщност не е проблем, но това ми идва наум в момента), че се опитвате да обясните неща на хора, на които познанията за кучетата се градят върху научно-популярна литература, в която много от концепциите, които имат някакъв научен характер, отдавна са остарели.

Второ, тези хора са далеч от кинологията (именно от науката за кучета, а не от нивото на което са – кучкари любители), а да не говорим за такива сериозни и фундамуентални теми, покрити под обобщаващото „психология на кучето”.

Трето, ние не можем да разглеждаме поведението на кучето, откъснато само за себе си. Когато се навлиза в тази деликатна за мен тема (защото аз не съм професионалист психолог или зоопсихолог) задължително трябва да се започне от по-ниски нива, неминуемо да се направят аналогии и с човешкия мозък, ум и психика и тогава да се търси специфичното за вида Canis familiaris. След като се стигне до спецификите на вида, се преминава към спецификите на отделните породи, после на отделните индивиди и т.н.

Във Вашите коментари (в другия форум) аз не видях никъде антропоморфизиране. Просто Вие разглеждате въпросите в дълбочина, която на аудиторията е чужда, защото, както казах зоопсихологическата им познаваемост се гради на поняколко научно популярни книжлета и статии.

Да, разлики между човека и кучето почти няма, дори колкото и еретично да звучи, няма разлики дори между човека и плъха, но това за масовата аудитория наистина ще прозвучи като ерес и едва ли не, че развиващият подобни теории не е с всичкия си. Естествено тук малко се „изсилвам” но ако човек е запознат с поведенческите структури при плъховете, за развитието на агресивност до степен на канибализъм в резултат на пренаселеност на групата, до смесването на различни групи без да си пречат и т.н. и т.н. ще види, че нещата не са толкова повърхностни. Лично аз съм проявявал интерес към живота на плъховете в съобщества. Темата е много интересна, но тъй като една тема или трябва да я обхванеш всецяло, за да я разбереш, или не трябва да я подхващаш, ако нивото ти е на лаик, предпочетох да прекратя „разсейването” си.

Имам резерви към бихейвирозма именно поради голямата степен на механицизъм по отношение на поведението, но както писах някъде по-горе, в много отношение той е незаменим при различните форми на обучение на кучетата. Не съм дресьор и не се занимавам с обучение на кучета, но предпочитам системата на Positive Behavior Training (на български би трябвало да е обучение чрез прилагане на позитивни поведенчески реакции или нещо подобно).
The More I See Of Men, The More I Admire Dogs !

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • I want to know
« Отговор #47 -: 20.12.2010 15:17:37 »
Един друг интересен метод са сравнителните когнитивни модели. Ето линк на сайта на тяхното обществоhttp://www.comparativecognition.org/ През 2009 год. на лятната школа по когнитивна наука в НБУ дойде един изследовател - Roger Thompson от САЩ, работещ в тази сфера, който представи много интересни данни. Давам линк, за тези, които се интересуват от литература в тази сфера http://www.nbu.bg/cogs/events/2009/r_thompson_course.html. За съжаление от тази литература аз не успях да открия почти нищо тук в България.
Представиха се резултати от изследвания при кастрирани животни, човек, шимпанзе, плъх и вълк, при които всъщност това укротяване и уравновесяване всъщност е чувство на лека апатия. При модерната психоаналитична теория, кастрираният човек не се лишава от либидния си нагон, а просто насочването на нагона започва да става във вътрешни обекти, при което той влиза в едно състояние подобно на първичния нарцисизъм. Това състояние се свързва с леко апатично чувство. Съвпадението е меко казано неслучайно.

Виждам, че едно от заглавията е от сборник на Марк Бекоф, от когото имам изпратени доста материали, но вече изпитвам неудобство да искам нови и нови заглавия:

(Gallup, G. G., Jr., Anderson, J. R., & Shillito, D. J. (2002)). The mirror test. In Bekoff, M., Allen, C. & Burghardt, G. M. (eds.), The Cognitive Animal: Empirical and Theoretical Perspectives on Animal Cognition, (pp 325-333). Cambridge, MA: MIT Press, )

П. Петков - tigar6

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • Публикации: 1288
« Отговор #48 -: 20.12.2010 15:24:13 »
Ако смятате,че някой ви разбира писаниците много се лъжете ;Dимам чуството,че това с психологията е за друг форум ::)
Тигъра си пази кожата,а човек името.

С ЛОШ ЧОВЕК МОЖЕ ДА СЕ РАЗБЕРЕШ... С ПРОСТ - НИКОГА

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • I want to know
« Отговор #49 -: 20.12.2010 15:24:23 »
Последните две книги, които имам от М. Бекоф са:

"Хищническото правосъдие - Моралния живот на животните"
и
"Игровото поведение"

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • I want to know
« Отговор #50 -: 20.12.2010 15:25:17 »
Ако смятате,че някой ви разбира писаниците много се лъжете ;Dимам чуството,че това с психологията е за друг форум ::)

Що бе Тигре.

Поведението е елемент от психологията.

Найден Иванов

• BGDOGFORUM
  • Потребител
« Отговор #51 -: 20.12.2010 15:54:59 »
Все от някъде трябва да се започне. Аз също те първа навлизам в тези теми за психология при животните, но животът е пред мен.

Имам една конкретна тема, която ми е много интересна и ако имам възможност в бъдещете бих работил по нея. В психоанализата има един механизъм - защита наречен проективна идентификация. Това е термин вкаран от Мелани Клайн при нейната работа с деца и изследване на обектните отношения. Тя определя проективната идентификация като несъзнавана защита на егото, но не само аз мисля, че това е много по-сложен механизъм. Определението за проективна идентификация е следното: да проектираш свои чувства, усещания в друг човек, но за разлика от обикновената проекция, другият човек започва да изпитва това усещане. Например майката не е нахранила бебето си и то изпитва силен глад и гняв от нарушения му комфорт и се чувства заплашено и плаче. Всички сме били свидетели как понякога някоя майка в такава ситуация казва "ще те изхвърля през прозореца, ако не млъкнеш" Това е гняв, който детето е успяло да проектира в нея, иначе нормалната реакция би трябвало да е съжаление или съчувствие и опит да се успокои бебето. Случвало ми се е да гледам млади студенти психолози на стаж и когато общуват с пациента, той ги има за големи капацитети и проектира това в тях. Когато им зададе въпрос например какви лекарства да взема, те нямат компетенцията да отговорят на този въпрос. Чувстващи се обаче като капацитети, те започват да говорят абсолютни глупости вместо да пренасочат темата. След края на интервюто, когато пациентът излезе, се усещат и започват да съжаляват за това, което са казали. Проективната идентификация според мен се използва много често от нас при контактуването ни с домашния любимец. По мои наблюдения например, когато моето куче е на път да се сбие с друг мъжки, аз чувствам изключително силно напрежение. Така почти винаги мога да определя дали ще се сбие или просто ще се подушат. Когато искам да го накарам да дойде или нещо друго се получава най-добре, когато сякаш изкараш доминантност от себе си и предадеш на него това твое чувство. Аз смятам, че това също са някакъв вид проективни идентификации. Тоест от механизъм за защита, това може да се окаже механизъм за контакт. Не знам някой да е правил изследвания в тази област, но определено смятам, че има потенциал за изследване. Дано да имам възможност да работя в тази сфера.

Бих Ви бил благодарен ако споделите някои от материалите, които имате на Марк Бекоф.

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • I want to know
« Отговор #52 -: 20.12.2010 16:01:57 »
Бих Ви бил благодарен ако споделите някои от материалите, които имате на Марк Бекоф.

С удоволствие.
Дайте ми електронна поща.

Найден Иванов

• BGDOGFORUM
  • Потребител
« Отговор #53 -: 20.12.2010 16:07:04 »
Изпратих я на лично съобщение. Благодаря Ви.

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • I want to know
« Отговор #54 -: 20.12.2010 16:22:21 »
Изпратих я на лично съобщение. Благодаря Ви.

Вече ви изпратих, каквото можех. Потвърдете тук или на лични, че сте получил.

Светла Иванова

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • Публикации: 1648
  • Обичам ви, Прекрасни Животни!
« Отговор #55 -: 20.12.2010 16:33:27 »

Абсолютно съгласна съм!!!
Макар че, според Айнщайн всичко е относително. Но и теорията на Айнщайн е за друг форум. :)
„ХОРАТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ЧУДО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУЧЕТАТА”
                                                                                       Джек Лондон

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • I want to know
« Отговор #56 -: 20.12.2010 16:39:09 »

Абсолютно съгласна съм!!!
Макар че, според Айнщайн всичко е относително. Но и теорията на Айнщайн е за друг форум. :)

Срещнали се Айнщайн и Чарли Чаплин.
Айнщайн казал на Чаплин: "Вашите филми са толкова леки, толкова разбираеми. Цял свят Ви аплодира".
На което Чаплин отговорил: "Вашата теория за относителността никой не я разбира, а и Вас цял свят Ви аплодира"

Найден Иванов

• BGDOGFORUM
  • Потребител
« Отговор #57 -: 20.12.2010 19:13:44 »
Едно уточнение относно невропсихоанализата. Тя е предмет на ветеринарната (клинична) зоопсихология (Veterinary Psychology), застъпена е в доста трудове на известни ветеринарни специалисти по поведение на кучетата и не е предмет на широката практика в сферата на кинологията. Основно е свързана с корекции на поведението чрез медикаменти и тяхното влияние върху нервно-психологическите промени в мозъка, които от своя страна се отразяват върху поведенческите реакции.
Да не би да бъркате невропсихоанализата с някоя друга сфера? Малко съм изненадан понеже доколкото знам това е наука, която няма никакъв допир до медикаментите. Изобщо психоанализата има повече терапевтично приложение, отколкото медицинско. Може и аз да греша, но поне в литературата, която съм чел по въпроса никъде не става въпрос за медикаменти. Ето линк към сайта на обществотоhttp://www.neuro-psa.org.uk/npsa/.
Благодаря за изпратената литература. Вече я чета и ми и е много интересно.

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • I want to know
« Отговор #58 -: 20.12.2010 19:34:39 »
Едно уточнение относно невропсихоанализата. Тя е предмет на ветеринарната (клинична) зоопсихология (Veterinary Psychology), застъпена е в доста трудове на известни ветеринарни специалисти по поведение на кучетата и не е предмет на широката практика в сферата на кинологията. Основно е свързана с корекции на поведението чрез медикаменти и тяхното влияние върху нервно-психологическите промени в мозъка, които от своя страна се отразяват върху поведенческите реакции.
Да не би да бъркате невропсихоанализата с някоя друга сфера? Малко съм изненадан понеже доколкото знам това е наука, която няма никакъв допир до медикаментите. Изобщо психоанализата има повече терапевтично приложение, отколкото медицинско. Може и аз да греша, но поне в литературата, която съм чел по въпроса никъде не става въпрос за медикаменти. Ето линк към сайта на обществотоhttp://www.neuro-psa.org.uk/npsa/.
Благодаря за изпратената литература. Вече я чета и ми и е много интересно.

Не, не бъркам. Може би ползвам неправилен термин или по-точно неправилно тълкуване на термина.

Имам предвид, категория учени (Никълъс Додман, Карън Оверал и др.) които анализират поведението на кучето на база въздействие върху нервната система. Най-често такива изменения се наблюдават под влияние на редица медикаменти.

Интересна книга има Додмън – „Psychopharmacology of Animal Behavior Disorders” Цялата му дейност е върху влиянието на медикаментите върху и за корекции на поведението. Също така и научната работа на Карън Оверал. За съжаление няма как да ви изпратя техни трудове, защото ги имам на книжен ностел

И още веднъж да наблегна: аз съм далеч от психоанализата като наука и най-важното, аз имам резерви към нея.

Красимир Канев

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • Публикации: 120
« Отговор #59 -: 20.12.2010 21:10:53 »
 Аз пък много я разбирам ама за съжаление термините ги владея само на японски и на няколоко африкански наречия от екваториалната част на континента.