Автор Тема: КУЧЕ С ЛИПСВАЩИ ЗЪБИ  (Прочетена 14564 пъти)

Светла Иванова

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • Публикации: 1648
  • Обичам ви, Прекрасни Животни!
КУЧЕ С ЛИПСВАЩИ ЗЪБИ
« -: 19.09.2010 07:17:44 »
Здравейте, дойдох в този форум без особен опит в отглеждането на кучета, но с много любов към тях, което мисля, че е по-важно. Молбата ми е професионалисти, обичащи тези невероятни наши приятели, да ми отговорят. Когато кучето се роди с липсващи зъби как е в природата; в естествения подбор? Какво става с тях?
„ХОРАТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ЧУДО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУЧЕТАТА”
                                                                                       Джек Лондон

Николай Атанасов - cynology

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • Публикации: 2509
  • I want to know
    • Center of Experimental Cynology
Re:КУЧЕ С ЛИПСВАЩИ ЗЪБИ
« Отговор #1 -: 19.09.2010 10:40:41 »
Здравейте, дойдох в този форум без особен опит в отглеждането на кучета, но с много любов към тях, което мисля, че е по-важно. Молбата ми е професионалисти, обичащи тези невероятни наши приятели, да ми отговорят. Когато кучето се роди с липсващи зъби как е в природата; в естествения подбор? Какво става с тях?

Ако се придържаме към теорията, че кучето е произлязло от вълка, това ще рече, че то трябва да има точно 42 постоянни зъба (от които 20 в горната челюст и 22 в долната челюст). Освен това, за да може да просъществува един индивид от Сем. Кучета (вълк, чакал, койот, куче) е необходимо и захапката да бъде ножицоподобна – това е най-функционалното захапване, когато индивида сам си търси храната и тя трябва да задоволи неговите жизнени потребности.

В резултат на селекцията при много породи се е достигнало до абслютни аномалии при създаването на всевъзможните породи кучета. Често, в резултат на различни форми на мутации или на абсолютно тенденциозен изкривен подбор, са се получили такива опорочавания и отдалечавания от пъвроизточника на домашното куче, че не напразно много учении са си задавали въпроса дали наистина всички породи произхождат от вълка. Както и да е. Това е друга тема.

По отношение на овчарските кучета (независимо дали са пастирски или пазачи) задължителната форма на захапката е ножицоподобна и задължителния набор от зъби е 42. Специално при кучетата пазачи, тъй като селекцията е водена в направление за създаване на едри, масивни и издържливи на битки кучета (и не само заради това), в резултат на първоначално примитивна, а в последствие и съвсем целенасочена селекция, се достига до изменение външните форми на кучето, в частност на черепа. Това довежда при много породи захапката с възрастта и според формата на черепа да се измени до клещоподобна. Но така или иначе зъбната формула от 42 зъба трябва да е налице.

Случва се при индивиди да липсват по няколко зъба, което се предполага че е продукт или на мутация, или на неконтролирано развъждане. Важното е тези липсващи зъби да не са от жизненно важно значение за нормалоно съществуване на индивида и за справянето му в различните ситуации.

Обикновено това са първите предкътници на долната или горната челюст. Те са малки, често почти недоразвити (говоря за домашното куче от групата на пазачите) и липсата им не се явява от особенно значение за индивида. Това може да ни действа успокоително дотолкова, че нашето куче е живо, жизненно и няма да има проблеми в рамките на своя живот.

Но ако ние решим да се включваме в селекционен процес с такова куче, трябва да се има предвид, че ако не още в първото поколение на неговите потомци, то в някое последващо, тази липса на зъби отново ще се прояви.

Има много изследвания за значението на липсващите зъби при дадени разплодни двойки и как те се отразяват на последващите им потомци в процесса на развъждането, но все още до единно становище не е достигнато. Не напразно повечето правилници по развъждане, за своеобразна застраховка, не допускат такива кучета до размножителния процесс или ако ги допускат, на тях не им се дава висока селекционна оценка.

П.П. Добре дошли в този форум !
The More I See Of Men, The More I Admire Dogs !

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • I want to know
« Отговор #2 -: 19.09.2010 10:50:55 »

Светла Иванова

• BGDOGFORUM
  • Потребител
« Отговор #3 -: 19.09.2010 15:32:13 »
Благодаря за отговора, благодаря особено за илюстрациите на захапките. Наистина информацията е много ценна за мен.

Благодаря и на създателите на този чудесен форум!

Винаги съм приветствала прогреса в науката, но и винаги съм била против грубата намеса в природата. Това тя не прощава... Никога!
                                                                                       Джек Лондон

Анна Медичи-Анютка

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • Публикации: 141
« Отговор #4 -: 19.09.2010 16:13:01 »
Много си права за природата,Добре дошла!

А относно подписа ти- цитата на Джек Лондон,стахотен е,писателят е подплатил твърдението си с един от невероятните си разкази-"Белязаният",горещо съветвам всички,които не са го чели да го прочетат. :)

Светла Иванова

• BGDOGFORUM
  • Потребител
« Отговор #5 -: 20.09.2010 11:48:53 »
Цитатът е от романа „Майкъл, братът на Джери”. Отклонявайки се от темата, която започнах,  ще спомена и други безсмъртни романи на безсмъртния Джек Лондон, посветени на тези изключителни и благородни  животни – кучетата: „Белият зъб” и „Дивото зове”.
От годините и опита, който съм натрупала през тях,  все повече  си мисля дали човекът е най-висшето създание в природата, щом противопоставя  понякога своите разрушителни сили на нейната симетрия и красота...
                                                                                       Джек Лондон

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • I want to know
« Отговор #6 -: 20.09.2010 12:00:18 »
Цитатът е от романа „Майкъл, братът на Джери”. Отклонявайки се от темата, която започнах,  ще спомена и други безсмъртни романи на безсмъртния Джек Лондон, посветени на тези изключителни и благородни  животни – кучетата: „Белият зъб” и „Дивото зове”.
От годините и опита, който съм натрупала през тях,  все повече  си мисля дали човекът е най-висшето създание в природата, щом противопоставя  понякога своите разрушителни сили на нейната симетрия и красота...

Привет,
В моите детско-юношески години Джек Лондон бе един от любимите ми автори (да не кажа и на-любимият ми). Неговите произведения възпитават в чест и достойнство, в любов и хуманизъм. Няма негово произведение, което да е излязло на български език и да не съм го чел.
А колкото до човека, аз обичам да цитирам думи, казани от един от любимите ми философи - Ницше (мисля, че беше от "Антихрист"): "И Бог има своя грях (грешка). Това е човекът" (възможно е да не цитирам точно, но смисълът е подобен)

П.П. Сетих се и за един куплет, който за жалост не помня от кого е написан:

"Възпитан, образован и обучен
и в нашия хуманен век,
човек живее по-лесно с куче,
отколкото с човек".

Светла Иванова

• BGDOGFORUM
  • Потребител
« Отговор #7 -: 20.09.2010 12:25:08 »
Не знам какво да кажа?!?!... Сещам се за един филм, „Осем герои”, създаден по истински случай. Филм за кучешката солидарност и човешкото бездушие. Той не трябва да се коментира, просто трябва да се гледа и преживее!!!
                                                                                       Джек Лондон

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • I want to know
« Отговор #8 -: 20.09.2010 16:06:05 »
Не знам какво да кажа?!?!... Сещам се за един филм, „Осем герои”, създаден по истински случай. Филм за кучешката солидарност и човешкото бездушие. Той не трябва да се коментира, просто трябва да се гледа и преживее!!!

Чел съм историята.
Преди години си бях купил една книга на руски език за разни случаи с кучета и там е описана.

Димитър Балчев-БАЛКАН

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • Публикации: 730
« Отговор #9 -: 03.01.2011 22:07:19 »
............този ви пост ,и в отговор  моя цитат  ;)
,,САМО СЛАБИТЕ СЕ СТРЕМЯТ КЪМ ПОРЯДЪК . СИЛНИТЕ ВЛАДЕЯТ И ХАОСА ......... ,,

Светла Иванова

• BGDOGFORUM
  • Потребител
« Отговор #10 -: 03.01.2011 22:14:26 »
............този ви пост ,и в отговор  моя цитат  ;)

Приех го съвсем добре. По скоро ме озадачи следващата реплика
.......не познавам човек който да е спечелил от кучета/да издържа семейство/ ,но познавам доста с бизнес за милиони ,които казват ,че работят на загуба.

пп. нека вано да изтрие този спам,не е по темата ;)

Всичко е на ред!  :)
                                                                                       Джек Лондон

Иван Панайотов - vano

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • Публикации: 3697
    • www.bgdogs.net
« Отговор #11 -: 11.01.2011 11:34:14 »
Чета сега и по другите форуми - ми то тея наши кучета май имат голям проблем с липсващи зъби. Що така?

Да не би да е щото муат само кчамак :)

Това последното в кръга на шегата, но явно проблема е сериозен.
Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

Иван Панайотов - vano

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • Публикации: 3697
    • www.bgdogs.net
« Отговор #12 -: 11.01.2011 11:56:04 »
Ей толкоз и така разпределени трябва да са зъбите на кучето

Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

Светла Иванова

• BGDOGFORUM
  • Потребител
« Отговор #13 -: 11.01.2011 12:01:36 »
Чета сега и по другите форуми - ми то тея наши кучета май имат голям проблем с липсващи зъби. Що така?

Да не би да е щото муат само кчамак :)

Това последното в кръга на шегата, но явно проблема е сериозен.

Според мен, причината е другаде.
Клцият, който кучето приема, се използва преди всичко за да увеличи то  височината си и той просто не достига за изграждането на зъбите.
И вероятно стандарта за Авчарката трябва да се промени. Зъбите от 42 трябва да станат 38. И колкото по-дребни, толкова по-добре! ;D

За разпределението им трябва да се помисли сериозно. :-[ :-[ :-[
                                                                                       Джек Лондон

Светла Иванова

• BGDOGFORUM
  • Потребител
« Отговор #14 -: 07.11.2015 19:22:24 »

Ако се придържаме към теорията, че кучето е произлязло от вълка, това ще рече, че то трябва да има точно 42 постоянни зъба (от които 20 в горната челюст и 22 в долната челюст). Освен това, за да може да просъществува един индивид от Сем. Кучета (вълк, чакал, койот, куче) е необходимо и захапката да бъде ножицоподобна – това е най-функционалното захапване, когато индивида сам си търси храната и тя трябва да задоволи неговите жизнени потребности.

В резултат на селекцията при много породи се е достигнало до абслютни аномалии при създаването на всевъзможните породи кучета. Често, в резултат на различни форми на мутации или на абсолютно тенденциозен изкривен подбор, са се получили такива опорочавания и отдалечавания от пъвроизточника на домашното куче, че не напразно много учении са си задавали въпроса дали наистина всички породи произхождат от вълка. Както и да е. Това е друга тема.

По отношение на овчарските кучета (независимо дали са пастирски или пазачи) задължителната форма на захапката е ножицоподобна и задължителния набор от зъби е 42. Специално при кучетата пазачи, тъй като селекцията е водена в направление за създаване на едри, масивни и издържливи на битки кучета (и не само заради това), в резултат на първоначално примитивна, а в последствие и съвсем целенасочена селекция, се достига до изменение външните форми на кучето, в частност на черепа. Това довежда при много породи захапката с възрастта и според формата на черепа да се измени до клещоподобна. Но така или иначе зъбната формула от 42 зъба трябва да е налице.

Случва се при индивиди да липсват по няколко зъба, което се предполага че е продукт или на мутация, или на неконтролирано развъждане. Важното е тези липсващи зъби да не са от жизненно важно значение за нормалоно съществуване на индивида и за справянето му в различните ситуации.

Обикновено това са първите предкътници на долната или горната челюст. Те са малки, често почти недоразвити (говоря за домашното куче от групата на пазачите) и липсата им не се явява от особенно значение за индивида. Това може да ни действа успокоително дотолкова, че нашето куче е живо, жизненно и няма да има проблеми в рамките на своя живот.

Но ако ние решим да се включваме в селекционен процес с такова куче, трябва да се има предвид, че ако не още в първото поколение на неговите потомци, то в някое последващо, тази липса на зъби отново ще се прояви.

Има много изследвания за значението на липсващите зъби при дадени разплодни двойки и как те се отразяват на последващите им потомци в процесса на развъждането, но все още до единно становище не е достигнато. Не напразно повечето правилници по развъждане, за своеобразна застраховка, не допускат такива кучета до размножителния процесс или ако ги допускат, на тях не им се дава висока селекционна оценка.

П.П. Добре дошли в този форум !

Бях забравила!
Благодаря ти, Николай!
Сигурно няма да прочетеш тези мои редове. Но ти много ми даде със съветите си за кучетата. И аз ще си ги припомням винаги, когато ми потрябват!
С благодарност!
                                                                                       Джек Лондон