Автор Тема: Аляски маламут  (Прочетена 12544 пъти)

Иван Панайотов - vano

 • BGDOGFORUM
 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 3697
  • www.bgdogs.net
Аляски маламут
« -: 01.07.2009 21:04:59 »
Аляски маламут
(Alaskan Malamute)FCI номер на стандарта:  243 от 09.06.1999 г.
Произход: САЩ
Дата на публикация на валидния оригинален стандарт: 14.08.1996 г.
Предназначение на породата: Впрегатно куче.
Класификация по FCI:  
Група   5 - Шпицове и примитиви
Секция   1 - Северни впрегатни кучета

Без работни изпитания       

Общ вид:
Аляскският маламут, едно от най-старите арктически впрегатни кучета, е мощно и масивно построено куче с дълбок гръден кош и силно, добре замускулено тяло. Маламутът стои здраво на краката си и тази стойка му придава вид на много активно куче, с гордо носена, високо вдигната глава и жив поглед, издаващ интерес и любопитство. Главата е широка. Ушите, когато е нащрек, са триъгълни и изправени. Муцуната е обемна, съвсем леко стеснена на ширина от основата към носа. Муцуната не е заострена или дълга, но не е и къса. Козината е гъста с груб защитен косъм със задоволителна дължина, за да защитава вълнестия подкосъм. Маламутите са различно оцветени. Лицевите петна са отличителна черта. Състоят се от "шапка" на главата, като муцуната е или изцяло бяла, или белязана с ивица и/или петна. Опашката е добре окосмена, носи се над гърба и има вид на развяващ се плюмаж. Маламутът трябва да е куче с масивни кости, здрави крайници, здрави лапи, дълбоки гърди и мощни плешки, и има всички други физически качества, необходими за ефикасното изпълнение на своята работа. Походката му трябва да е устойчива, уравновесена, неуморна и напълно ефективна. Той не е куче предназначено за надбягвания с шейни, което се състезава на скоростни отсечки. Маламутът е със структура за сила и издържливост, и всяка характеристика на отделния екземпляр, включително характера, която е в противоречие с изпълнението на тази цел, трябва да се смята за много сериозен сред недостатъците.

Важни пропорции:
Дълбочината на гърдите е приблизително половината от височината на кучето при плешките, като най-дълбоката точка се намира точно зад предните крайници.
Дължината на тялото от върха на ременете до седалищният издатък е по-голяма от височината на тялото от земята до върха на холката.

Поведения / Характер:
Аляскският маламут е предано, приятелски настроено куче, не е куче "на един собственик". Той е верен, отдаден компаньон, игрив при покана, но цялостно впечатлява със своите достойнство и зрелост.

Глава:
Главата е широка и дълбока, без да е груба или тежка, но в пропорция с размера на кучето. Изражението е меко и показва нежния му характер.
Черепна област:
Череп: Широк и умерено заоблен между ушите, като постепенно се стеснява и изравнява отгоре с приближаването към очите, а се заобля към бузите. Има лека бразда между очите. Горната линия на черепа и горната линия на муцуната показват лека чупка надолу, формирана от правата линия при тяхната свръзка.
Стоп: Плитък.
Лицева област:
Носна гъба: При всички цветове на козината, с изключение на червеното, носът, устните и ръбът на клепача са пигментирани в черно. Кафявото е позволено при червените кучета. Светло ивичестият "снежен нос" е допустим.
Муцуна: Широка и обемиста по отношение размера на черепа, съвсем леко се стеснява на широчина и дълбочина от основата към носа.
Устни: Плътно прилепнали.
Челюсти/Зъби: Широки, с големи зъби. Резците се срещат в ножична захапка. Прогения или прогнатия са недостатък.
Скули: Умерено плоски.
Очи: Косо поставени в черепа. Очите са кафеви, с бадемовидна форма и средна големина. Сините очи са дисквалифициращ недостатък.
Уши: Със средна големина, но малки по отношение на главата. Ушите са триъгълни по форма и леко заоблени на върховете. Те са поставени доста широко по външния заден ръб на черепа, на една линия с горния край на окото, изглеждащи, когато са изправени, като че се разклоняват от черепа. Изправените уши са насочени леко напред, но когато кучето работи, ушите понякога са прилегнали към черепа. Високо поставените уши са недостатък.

Шия:
Силна и умерено засводена.

Тяло:
Компактно изградено, но не и късо свързано. Тялото не носи излишно тегло, а костите са пропорционални на големината.
Гръб: Прав и леко наклонен към хълбоците.
Поясница: Твърда и добре замускулена. Дълга поясница, която може да отслаби гърба, е недостатък.
Гърди: Добре развити.

Опашка:
Умерено високо поставена; следва линията на гърба в основата си. Носи се над гърба, когато кучето не работи. Не е камшична или плътно навита на гърба, нито пък е с къса козина като лисича “четка”. Опашката на маламута е добре окосмена и има вид на развяващ се плюмаж.

Крайници:
Предни крайници: Предните крайници са с тежки кости и замускулени, прави до метакарпусите, когато се гледат отпред.
Плешки: Умерено наклонени.
Метакарпуси: Къси, силни и леко наклонени, когато се гледат отстрани.
Задни крайници:
Задните крайници са широки. Когато са гледат отзад, крайниците в покой и движение са в една и съща линия с движението на предните крайници, нито прекалено сближени, нито прекалено раздалечени. Затчатъците на пети пръсти на задните крайници са нежелани и трябва да бъдат премахнати скоро след раждането на кученцата.
Бедра: Силно замускулени.
Колене: Умерено сгънати.
Скакателни стави: Умерено склонени и доста ниски.
Лапи:
Оформени като "снегоходки", стегнати и дълбоки, с добре подплатени възглавнички, придаващи им твърд, компактен вид. Лапите са големи, пръстите са подобаващо стегнати и добре засводени. Между тях расте защитна козина. Възглавничките са дебели и твърди; ноктите са къси и здрави.

Походка / Движения:
Походката на маламута е стабилна, уравновесена и мощна. Той е подвижен за размерите и структурата си. Когато се гледа отстрани, задните крайници упражняват мощен заден тласък, който се предава през добре замускулената поясница на предните крайници. Предните крайници получават тласъка отзад с плавен разкрач. Когато се гледа отпред или отзад, крайниците се движат в права линия, нито прекалено сближени, нито прекалено раздалечени. При бърз тръс, лапите се сближават към центъралната линия на тялото. Скована походка или каквато и да е друга, която не е напълно ефективна и неуморна, се наказва.

Козина:
Косъм: Маламутите имат гъста, груба защитна козина, никога дълга или мека. Подкосъмът е гъст, от един до два инча дълъг, мазен и вълнест. Грубият защитен косъм варира по дължина, както и подкосъмът. Козината е относително къса до среднодълга по протежение на страните на тялото, като дължината на косъма нараства около плешките и шията, по протежение на гърба, над крупата, по бричовете и опашката. Маламутите обикновено имат по-къса и не толкова обилна козина през летните месеци. Маламутът се показва в естествен вид. Тримингът не е позволен, освен такъв, който да придаде спретната форма на лапите.
Цвят: Обикновено цветовете обхващат от светлосиво през разнообразни нюанси до черно, самурено и отенъци от самурено до червено. Разнообразие от цветове се допуска само при подкосъма и лицевите петна. Единствената допустима едноцветна окраска е изцяло бяла. Бялото винаги е доминиращ цвят по долната част на тялото, част от краката, лапите и част от лицевите петна. Бяла черта на челото и/или шал или петно на тила е привлекателно и допустимо. Маламут е с мантийна окраска и петна по протежение на тялото или несиметрични петна по главата са нежелани.

Ръст / Тегло:
В породата съществуват естествени вариации на размера. Желаните размери за впрегатни животни са:
Мъжки - 25 инча при холката и 85 паунда (63.5 см. - 38 кг.)
Женски - 23 инча при холката и 75 паунда (58.5 см. - 34 кг.)
При все това обаче ръстът не трябва да се смята за по-важен показател от типа, пропорциите, движенията и другите функционални качества. Когато се съдят еднакви по тип, пропорция и движения кучета, то трябва да се предпочете онова, което е най-близко до желания работен размер.

Важно резюме:
При съдене на аляскски маламути, тяхната функция на впрегатни кучета за тежки товари в Арктика трябва да бъде оценявана преди всичко останало. Степента, в която кучето се наказва, трябва да зависи от степента, в която то се отклонява от описанието на идеалния маламут и степента, в която конкретният недостатък действително би засегнал работните му способности. Крайниците на маламута трябва да показват необичайна сила и изумителна тласкаща мощ. Всякакви индикации за нестабилност на крайниците и лапите, отпред или отзад, в стойка или движение, трябва да се смятат за сериозен недостатък. Недостатъци в този смисъл трябва да бъдат разпуснатите лапи, кравешката постановка на скакателните стави, изправените плешки, липсата на заъгляване, скованата походка (и всяка друга, която не е балансирана, мощна и стабилна), отклонения в размерите, хилавост, прекомерна масивност, олекотена костна система или цялостно неправилни пропорции.

Недостатъци:
Всяко отклонение от гореизложените параметри трябва да се разглежда като недостатьк, сериозността на който се оценява според неговата степен.

Дисквалифициращи недостатъци:
Сини очи.

Забележка:  Мъжките екземпляри трябва да имат два нормално развити тестиса, напълно спуснати в скротума.
Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

Иван Панайотов - vano

 • BGDOGFORUM
 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 3697
  • www.bgdogs.net
Re:Аляски маламут
« Отговор #1 -: 04.01.2010 11:00:01 »


Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

Еждан Ремзиоглу - Remzi

 • Потребител с право на четене
 • Потребител
 • *
 • Публикации: 745
  • http://www.kangalbg.com/
Re:Аляски маламут
« Отговор #2 -: 21.01.2010 11:16:48 »
преди няколко години в средоселци женската ми маламутка Лейди

Еждан Ремзиоглу - Remzi

 • Потребител с право на четене
 • Потребител
 • *
 • Публикации: 745
  • http://www.kangalbg.com/
Re:Аляски маламут
« Отговор #3 -: 21.01.2010 11:20:05 »
и мъжкия Бък

а доколко са чистокръвни или качествени това немога да кажа

навремето за маламути ги купих

Еждан Ремзиоглу - Remzi

 • Потребител с право на четене
 • Потребител
 • *
 • Публикации: 745
  • http://www.kangalbg.com/
Re:Аляски маламут
« Отговор #4 -: 21.01.2010 11:25:21 »


ето и малките от които едното е при Балчев,а другото в глоджево при приятеля на мусито
който(селския на мусито) след година и половина ми върна жеста, като ми даде малко женско поденко ибизенко

Иван Панайотов - vano

 • BGDOGFORUM
 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 3697
  • www.bgdogs.net
Re:Аляски маламут
« Отговор #5 -: 17.11.2010 19:15:26 »
CACIB София 14.11.2010 г.

Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

Светла Иванова

 • BGDOGFORUM
 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 1648
 • Обичам ви, Прекрасни Животни!
Re:Аляски маламут
« Отговор #6 -: 13.02.2011 19:25:28 »
„ХОРАТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ЧУДО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУЧЕТАТА”
                                                                                       Джек Лондон

Иван Панайотов - vano

 • BGDOGFORUM
 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 3697
  • www.bgdogs.net
Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

д-р Светла Колева

 • Администратор
 • Потребител
 • *****
 • Публикации: 306
  • http://amstaffterrier.net/
Re:Аляски маламут
« Отговор #8 -: 01.07.2013 17:52:15 »