Автор Тема: Пудел  (Прочетена 5149 пъти)

Иван Панайотов - vano

 • BGDOGFORUM
 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 3697
  • www.bgdogs.net
Пудел
« -: 21.10.2010 16:27:11 »
Пудел
(Poodle, Caniche)a) Стандартен;
- Бял;
- Черен
- Кафяв

- Сив;
- Оранжево светлобежов (кайсиев);
- Червено светлобежов ;

b) Среден;
- Бял;
- Черен
- Кафяв

- Сив;
- Оранжево светлобежов (кайсиев);
- Червено светлобежов ;

c) Малък
- Бял;
- Черен
- Кафяв

- Сив;
- Оранжево светлобежов (кайсиев);
- Червено светлобежов ;

d) Миниатюрен (игривка)
- Бял;
- Черен
- Кафяв
- Сив;
- Оранжево светлобежов (кайсиев);
- Червено светлобежов ;

FCI номер на стандарта:  172 от 18.04.2007 г.
Произход: Франция
Дата на публикация на валидния оригинален стандарт: 06.03.2007 г.
Класификация по FCI:  
Група   9 - Компаньони и игривки
Секция   2 - Пудели

Без работни изпитания

Кратко историческо резюме:
Етимологически, френската дума "caniche" (пудел) идва от "cane", френската дума за женска патица. В други държави, името на породата се свързва с "изпръсквам" във водата. Първоначално това куче се е използвало за лов на водоплаващи. То произхожда от барбе и е съхранило много от неговите характеристики. През 1743 г., то е наречено "caniche": женското на барбе на френски език. След това барбе и пудел постепенно се разделят. Развъдчиците работили упорито за да получат оригиналния тип с едноцветна окраска. Пуделът станал много популярен като куче компаньон, заради своя приятелски, жизнерадостен и предан характер, а така също заради четирите размера и разнообразните окраски, които всеки любител може да избере, в зависимост от предпочитанията си.

Общ вид:
Куче със средни пропорции, с характерно фризирана козина, която е или къдрава или на шнурове. Прави впечетление на интелигентно куче, постоянно будно и активно, хармонично развито, показвайки се елегантно и изпълнено с достойнство.

Важни пропорции:
- Дължината на муцуната е приблизително 9/10 от тази на черепа;
- Дължината на тялото (раменно седалищна) е леко по-голяма от височината при холката;
- Височината при холката е практически равна на височината на крупата;
- Височината на лактите е 5/9 от височината при холката.

Поведение и темперамент:
Куче, известно със своята лоялност, възприемчивост и податливост на обучение, което го прави особено приятен компаньон.

Глава:
Изискана, с прави линии, пропорционална на тялото. Главата трябва да бъде добре изваяна и нито тежка, нито прекалено фина.
Черепна област:
Череп: Ширината му е малко по-малка от половината от дължината на главата. Цялостно черепът, гледан отгоре, се явява овален, а гледан от страни е леко изпъкнал.
Надочни дъги: Умерено изразени и покрити с дълъг косъм.
Фронтална бразда: Широка между очите, стеснява се по посока на тила, който е добре изразен. (При миниатюрните може да бъде леко по-малко изразен).
Стоп: Незначително изразен.
Лицева област:
Носна гъба: Развита, вертикална при поглед в профил; отворени ноздри. Черен нос при черните, белите и сивите екземпляри; кафяв нос при кафевите екземпляри. При оранжево светлобежовите (кайсиев цвят) или червено светлобежовите екземпляри носната гъба е кафява или черна.
Муцуна: Горният профил е идеално прав; нейната дължина е приблизително 9/10 от тази на черепа. Клоновете на долната челюст са почти успоредни. Муцуната е силна. Долният профил на муцуната се определя от долната челюст, а не от края на горната устна.
Устни: Умерено развити, по-скоро стегнати, с умерена дебелина, с горна устна достигаща до долната без да виси над нея. Черни при черните, белите и сивите екземпляри; кафеви при кафевите екземпляри. При оранжево светлобежовите (кайсиев цвят) или червено светлобежовите екземпляри, устните са повече или по-малко тъмно кафеви или черни. Ъглите на устните не трябва да са видими.
Челюсти и зъби: Ножична захапка. Здрави зъби.
Бузи: Не са изпъкнали, оформени са от костите. В суборбиталната област са сухи и много слабо запълнени. Скуловите дъги са много слабо изразени.
Очи: Пламенно изражение, поставени на нивото на стопа и леко коси. Бадемовидна форма. Черни или тъмно кафеви на цвят. При кафевите екземпляри, цветът може да бъде тъмен кехлибар.
Клепачи: Ръбовете са черни, при черните, белите и сивите екземпляри, кафеви при кафевите екземпляри. При оранжево светлобежовите (кайсиев цвят) или червено светлобежовите екземпляри могат да бъдат кафеви или черни.
Уши: По-скоро дълги, падащи по бузите, разположени на продължението на линията, започваща от върха на носа и минаваща под външния ъгъл на окото; плоски, разширяващи се след постава и заоблени във върховете, те са покрити с много дълъг, вълнообразен косъм. Ушите трябва да достигат до ъглите на устните.

Шия:
Силна, леко засводена в задната част, с умерена дължина и добри пропорции. Главата се носи високо и горделиво. Шията, без подвис, е с овално сечение. Нейната дължина е леко по-малка от тази на главата.

Тяло:
С добри пропорции. Дължината е леко по-голяма от височината при холката.
Холка: Умерено развита.
Гръб: Къс. Горната линия е хармонична и стегната. Височината при холката е практически еднаква с височината от върха на крупата д земната повърхност.
Поясница: Твърда и замускулена.
Крупа: Заоблена, но не е скосена.
Предгърдие: Върхът на гръдната кост трябва да е леко изпъкнала и по-скоро висока.
Гърди: Достигат до лактите; тяхната ширина е равна на 2/3 от дълбочината. При стандартния пудел, обиколката на гръдния кош, измерена зад плешките, трябва да превишава с 10 см височината при холката. Овално сечение, широки в гръбната част.
Корем и хълбоци: Прибран, но не прекалено.

Опашка:
Разположена доста високо, на нивото на поясницата. Тя може да бъде естествена или купира на 1/3 или на 1/2 от дължината и в страните в които купирането не е забранено. При стоеж опашката е отпусната, при движение, тя се носи косо нагоре.

Крайници:
Предни крайници:
Идеално изправени и успоредни, добре замускулени с добри кости. Височината от лакътя до земната повърхност е леко повече от половината от височината при холката.
Плешки: Наклонени, замускулени. Лопатките формират ъгъл от приблизително 110 градуса с раменната кост.
Рамене: Дължината на раменната кост съответства на тази на лопатката.
Карпус (китка): В непрекъсната линия с предната част на подрамото.
Матакарпуси (глезени): Силни и почти изправени, когато се гледат в профил.
Предни лапи: По-скоро малки, твърди, с късо овална форма. Пръстите са добре засводени и стегнати. Възглавничките са твърди и дебели. Ноктите са черни при черните и сивите екземпляри. Те са черни или кафеви при кафевите екземпляри. При белите могат да бъдат всякакъв цвят в диапазона от цвят на рог до черно. При оранжево светлобежово и червено светлобежово те са кафеви или черни.
Задни крайници:
Задните крайници са паралелни, когато се гледат отзад; мускулите са развити и много видни. Скакателните стави са сравнително добре заъглени; Ъглите на тазобедрената, колянната и скакателната стави са изразени.
Бедра: Добре замускулени и силни.
Метатарзуси (задни глезени): По-скоро къси и изправени. Пуделът трябва да бъде роден без рудиментарни пръсти на задните крайници.
Задни лапи: Виж предни лапи.

Походка и движения:
Пуделът притежава лека и еластична походка.

Кожа:
Еластична, не увиснала, пигментирана.
Черните, кафевите, сивите и оранжево светлобежовите или червено светлобежовите пудели трябва да са пигментирани в съответствие с цвета на тяхната козина. При белите пудели се търси сребрист цвят на кожата.

Козина:
Косъм:
Къдрава козина: Обилна от фина, вълнообразна текстура, добре фризирана, еластична и устойчива на натиск с ръка. Козината трябва да бъде гъста, обилна, равномерно дълга и образуваща равномерни къдри.
Козина на шнурове: Обилна от фина, вълнообразна текстура, гъста, формираща характерни шнурове, които измерени трябва да са най-малко 20 см.
Цвят: Едноцветни: черни, бели, кафеви, сиви, оранжево светлобежови (кайсиеви) и червено светлобежови.
Кафяво: Трябва да бъде наситено, по-скоро тъмно, еднотонно и топло. Бежово и неговите вариации, които не избледняват са допустими.
Сиво: Трябва да бъде еднотонно, наситено, нито чернеещо, нито белеещо.
Оранжево светлобежово: Трябва да бъде еднотонно без тенденции на бледо светлобежово, кремаво или червено светлобежово.
Червено светлобежово: Трябва да е еднотонно по цялото тяло. Никога не трябва да има тенденции на оранжево светлобежово.

Размери:
Стандартен пудел: Над 45 см до 60 см с толеранс от +2 см. Стандартният пудел трябва да бъде уедрено и развито копие на средния пудел, като запазва неговите типични характеристики.
Среден пудел: Над 35 см до 45 см.
Малък пудел: Над 28 см до 35 см. Малкият пудел трябва да представлява умалено копие на средния пудел, запазвайки по възможност еднакви пропорции, без никакви признаци на недоразвитост.
Миниатюрен пудел: Над 24 см до 28 см (търсен идеал 25 см) (с толеранс от -1 см). Миниатюрният пудел в цялост представя малкия пудел, при същите пропорции, отговарящи на всички изисквания на стандарта. Всички признаци на недоразвитост от джуджевидния вид са изключени; само окципиталната кост може да е малко по-малко развита.

Недостатъци:
Всяко отклонение от гореизложените параметри трябва да се разглежда като недостатьк, сериозността на който се оценява според неговата степен и въздействието му върху здравето и благосъстоянието на кучето.
- Шаранов или хлътнал гръб;
- Опашка, поставена много ниско;
- Прекалено неспокоен екземпляр;
- Зъби:
Липса на 2 PM1 не се взима под внимание;
Липсата на един или два PM2, ако са симетрични;
Липса на M3 не се взема под внимание.

Сериозни недостатъци:
- Частично депигментирана носна гъба;
- Чип нос;
- Заострена муцуна;
- Извита горна костна част на муцуната;
- Зъби:
Липса на два PM2 ако не са симетрични.
- Много големи, много дълбоко поставени, не достатъчно тъмни очи;
- Много къси уши;
- Извита над гърба опашка;
- Много изправени задни ъгли;
- Плавна или разтегната походка;
- Рядък, мек или тежък косъм;
- Неясно дефинирани и не еднотонни цветове: чернеещо сиво или белеешо сиво, измито светлобежово, кремаво, бежово в кафявото или тъмнокафявото.

Дисквалифициращи недостатъци:
- Агресивни или прекалено плахи;
- Напълно депигментиран нос;
- Липса на тип, по-специално главата;
- Прогения или прогнатия;
- Зъби:
Отсъствие на 1 резец или 1 кучешки (P4 горна челюст, M1 долна челюст);
Отсъствие на един PM3 или един PM4;
Отсъствие на три или повече PM (без PM1).
- Липса на опашка или естествено къса опашка;
- Рудиментарни пръсти или белези от тях по задните крайници;
- Не едноцветна козина;
- Бели петна;
- Бели косми по лапите;
- Височина надвишаваща 62 см при стандартния пудел и по-малка от 23 см при миниатюрните;
- Всички екземпляри, показващи признаци на недоразвитост, ябълковидна глава, отсъствие на окципитална изпъкналост, много изразен стоп, изпъкнали очи, много къса или изкривена муцуна, скъсена брадичка;
- Практически не съществуваща медиална бразда;
- Много леки кости при миниатюрните пудели;
- Навита опашка, с връх падащ над хълбока или крупата.

Всяко куче, ясно показващо физически или поведенчески аномалии ще бъде дисквалифицирано.

Забележка: Мъжките екземпляри трябва да имат два нормално развити тестиса, напълно спуснати в скротума.
Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

Иван Панайотов - vano

 • BGDOGFORUM
 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 3697
  • www.bgdogs.net
Re:Пудел
« Отговор #1 -: 21.10.2010 16:28:02 »
София - 10.05.2010 г.


Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

Иван Панайотов - vano

 • BGDOGFORUM
 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 3697
  • www.bgdogs.net
Re:Пудел
« Отговор #2 -: 21.10.2010 16:29:32 »
София - 16.01.2010 г.

Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

Иван Панайотов - vano

 • BGDOGFORUM
 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 3697
  • www.bgdogs.net
Re:Пудел
« Отговор #3 -: 21.10.2010 16:30:47 »
София - 07.05.2010 г.Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

Иван Панайотов - vano

 • BGDOGFORUM
 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 3697
  • www.bgdogs.net
Re:Пудел
« Отговор #4 -: 21.10.2010 16:49:05 »
Пуделите на изложбите в Банско - 15, 16 и 17 октомври 2010 г.

Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн