Автор Тема: Куче с човешко съзнание  (Прочетена 11512 пъти)

Иван Панайотов - vano

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • Публикации: 3697
    • www.bgdogs.net
Куче с човешко съзнание
« -: 24.10.2010 10:20:58 »
Източник  bgvesti.com

Кучетата изпитват човешки чувства и също като хората се делят на песимисти и оптимисти. Това показаха изследвания върху кучешкото съзнание, направени от учени от университета в Бристол.

Домашните любимци също като собствениците си могат да са загрижени за насъщни проблеми на домакинството, да страдат от самотията вкъщи и да се радват осъзнато.

Проучването предоставя важна информация за емоциите на кучетата и разширяма човешкото разбиране на причините за поведенческите реакции на домашните животни.

Професор Майк Meндъл, ръководител на британската организация за хуманното отношение към животните и на изследователската група, обяснява в прессъобщение на сайта на Бристолския университет:

"Ние всички сме склонни да мислим, че нашите домашни любимци и други животни могат да изпитват и изразяват емоции, подобни на нашите, но досега ние нямахме директни научни доказателства, че и тяхното съзнание е индивидуално, а чувствата и реакциите им са като на отделна и самостоятелна личност. Въпреки това, ние използвахме резултатите изследванията на човешката психология , за да разработим нови начини, с които да измерим емоциите на животните".
"Знаем със сигурност, че емоционалните състояния на хората силно влияят върху вземането на решения и че щастливите хора са по-склонни да гледат положително на реалността. Това, което показа нашето изследване, е, че същото емоционално отношение към живота имат и кучета.
Онези домашни любимци, които по принцип смятат, че „чашата е наполовина пълна", рядко изпитват безпокойство, когато останат сами вкъщи. Другите, за които „чашата е наполовина празна", стават тревожни и тъжни, дори депресирани".

Проучването се е концентрирало именно върху тази характерологична особеност, която дели и хората, и кучететата на песимисти и оптимисти, от която се определя и начинът на живот, поведението и вземането на важни решения.

В един от експериментите учените слагали празната купа за храна на животното на различно от традиционното място. У едни тази промяна предизвиквала положителна промяна, защото животното приема това като „ново място, нови възможности... повече храна". Други обаче още преди да стигнали до купата добивали тревожно изражение и отрицателно отношение, което подсказвало мисълта, че „щом е преместена купата, значи е празна и край с яденето".

Професор Мендъл обяснява: "Кучетата, които се втурваха бързо към непознатото място, като че ли очакваха положителен финал и храна за награда, което може ясно да се класифицира като „оптимистично" решение. Интересното е, че кучета, по принцип склонни към негативизъм, веднага показаха тревога и постояха доста време на място, преди изобщо да тръгнат към купата".

По време на изследването са наблюдавани и животни в домашна среда, докато са сами. Половината от тях реагирали на всички промени, случващи се около дома - лаели яростно, например, ако някой се опитва да унищожи „обекти" край дома, или пък те самите унищожавали мебелите вкъщи.

Реакцията им показва, че докато ги няма собствениците им, тези животни се тревожат и се чувстват несигурни и изоставени.

Изследователите не разсъждават върху темата дали човешките емоции се отразяват и на домашните любимци, но твърдят, че отрицателните емоционални състояния на кучетата може и трябва да се лекуват от специалисти, защото често страхът и песимизмът е само се задълбочават до тежки депресии, но и може да се превърнат в самозащитна агресия.

Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

Валентин Арабов

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • Публикации: 754
  • "Бъдете като животните! Те имат невинност."
Re:Куче с човешко съзнание
« Отговор #1 -: 24.10.2010 11:10:27 »
Наистина кучетата имат чувства.
Преди години си бяхме взели една немска овчарка от малка и я разхождахме по няколко пъти на ден по поляната пред погледа на старото ми Бок.То ни гледаше,гледаше и изведнъж спря да лае,да яде,да се движи-само лежи и дори не ни поглеждаше.Слагаме му яденето,а той дори не си помръдваше главата да види,че му слагаме ядене.
На другия ден го пуснахме и него.Немската весела,а той пак не иска да се помръдне от мястото си.Накрая му сложих повода и малко насила го изправих на крака и го изкарах.Чак тогава малко се осафери.Започнах да му говоря,да го галя и....изведнъж стана като нов-разбяга се,заиграваше се с кутрето и така.
Щом и на него му обърнаха внимание се развесели.
--- Колкото по-нависоко сме полетели, толкова по-малки изглеждаме на онези, които не са способни да летят ;) ---

Николай Атанасов - cynology

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • Публикации: 2509
  • I want to know
    • Center of Experimental Cynology
« Отговор #2 -: 26.10.2010 19:00:40 »
Източник  bgvesti.com

Кучетата изпитват човешки чувства и също като хората се делят на песимисти и оптимисти. Това показаха изследвания върху кучешкото съзнание, направени от учени от университета в Бристол.

Домашните любимци също като собствениците си могат да са загрижени за насъщни проблеми на домакинството, да страдат от самотията вкъщи и да се радват осъзнато.

Проучването предоставя важна информация за емоциите на кучетата и разширяма човешкото разбиране на причините за поведенческите реакции на домашните животни.

Професор Майк Meндъл, ръководител на британската организация за хуманното отношение към животните и на изследователската група, обяснява в прессъобщение на сайта на Бристолския университет:

"Ние всички сме склонни да мислим, че нашите домашни любимци и други животни могат да изпитват и изразяват емоции, подобни на нашите, но досега ние нямахме директни научни доказателства, че и тяхното съзнание е индивидуално, а чувствата и реакциите им са като на отделна и самостоятелна личност. Въпреки това, ние използвахме резултатите изследванията на човешката психология , за да разработим нови начини, с които да измерим емоциите на животните".
"Знаем със сигурност, че емоционалните състояния на хората силно влияят върху вземането на решения и че щастливите хора са по-склонни да гледат положително на реалността. Това, което показа нашето изследване, е, че същото емоционално отношение към живота имат и кучета.
Онези домашни любимци, които по принцип смятат, че „чашата е наполовина пълна", рядко изпитват безпокойство, когато останат сами вкъщи. Другите, за които „чашата е наполовина празна", стават тревожни и тъжни, дори депресирани".

Проучването се е концентрирало именно върху тази характерологична особеност, която дели и хората, и кучететата на песимисти и оптимисти, от която се определя и начинът на живот, поведението и вземането на важни решения.

В един от експериментите учените слагали празната купа за храна на животното на различно от традиционното място. У едни тази промяна предизвиквала положителна промяна, защото животното приема това като „ново място, нови възможности... повече храна". Други обаче още преди да стигнали до купата добивали тревожно изражение и отрицателно отношение, което подсказвало мисълта, че „щом е преместена купата, значи е празна и край с яденето".

Професор Мендъл обяснява: "Кучетата, които се втурваха бързо към непознатото място, като че ли очакваха положителен финал и храна за награда, което може ясно да се класифицира като „оптимистично" решение. Интересното е, че кучета, по принцип склонни към негативизъм, веднага показаха тревога и постояха доста време на място, преди изобщо да тръгнат към купата".

По време на изследването са наблюдавани и животни в домашна среда, докато са сами. Половината от тях реагирали на всички промени, случващи се около дома - лаели яростно, например, ако някой се опитва да унищожи „обекти" край дома, или пък те самите унищожавали мебелите вкъщи.

Реакцията им показва, че докато ги няма собствениците им, тези животни се тревожат и се чувстват несигурни и изоставени.

Изследователите не разсъждават върху темата дали човешките емоции се отразяват и на домашните любимци, но твърдят, че отрицателните емоционални състояния на кучетата може и трябва да се лекуват от специалисти, защото често страхът и песимизмът е само се задълбочават до тежки депресии, но и може да се превърнат в самозащитна агресия.

Абсолютно съгласен, с няколко малки забележки.

Кучетата не изпитват човешки чувства, защото не са човеци, но имат богата гама от емоционалност, близка до човешката. Поради тази причина много хора антропоморфизират кучетата, а и не само тях.

Така например, кучетата не са носители на някои чисто човешки характеристики като етика, съвест, гняв и др.

И следващата ми забележка е, че има изследователи, които отдавна изучават как човешките емоции се отразяват върху животните (и не само върху кучетата).
The More I See Of Men, The More I Admire Dogs !

Светла Иванова

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • Публикации: 1648
  • Обичам ви, Прекрасни Животни!
« Отговор #3 -: 27.10.2010 17:26:40 »
Няма друго такова животно.

Четейки се сетих за кучето Хачико

Хачико (на японски: 忠犬ハチ公) е куче от породата акита ину, което става символ на верността и предаността към стопанина си, дори години след неговата смърт.[1] В Япония, на гара Шибуя е издигнат паметник в негова чест.

Хачико е роден на 10 ноември 1923 година в японската префектура Акита. Фермерът решава да подари малкото куче на професор Хидесабуро Уено, работещ в Университета в Токио. Професорът му дава името Хачико (осмият).[2]

Професор Уено ежедневно пътува с влака на работа и кучето всеки ден го изпраща сутрин, а след това се връща да го посрещне на гарата точно в 3 часа следобяд. На 21 май 1925 г. Хидесабуро Уено получава инфаркт и умира. По това време Хачико е на 18 месеца. На този ден той дълго чака стопанина си, който никога не идва. Въпреки това кучето продължава да го чака всеки ден, пристига в 3 часа следобяд и седи до късно.[3]. Въпреки че много роднини и познати се опитват да вземат кучето при себе си, то неизменно се завръща на гарата. Местните търговци и работниците на гарата започват да го хранят, възхищавайки се на неговата преданост и постоянство. Това продължава години наред.[4]

Става известен на цяла Япония през 1932 г. след публикация на статията „Предано старо куче очаква завръщането на стопанина си седем години след неговата смърт“[3].

Хачико продължава да идва на гарата в продължение на 9 години до самата си смърт на 8 март 1935 година. Една година преди това, на 21 април 1934 година му е издигнат паметник. В деня на неговата смърт е обявен ден на траур. По време на Втората световна война, когато има нужда от метал, паметникът е разрушен, но през август 1948 година е възстановен и се налага като пример на любов и вярност.[2].

И колко хора биха го направили?

Не знам в съзнанието на кучето дали има място за етика и съвест, но пък и колко хора ги притежават.

Вероятно отношението ми към тези невероятни четириноги е прекалено емоционално, но те буквално всеки ден ме изненадват с нещо ново, с нещо положително.

Тези техни качества като вярност, обич, отговорност за безопасността на стопанина си и неговия дом; те страдат, когато по някакви неведоми пътища разберат, че той ще отсъства и се радват като никое човешко същество, когато си дойде....

Изумително!

А може би това са качества на кучешкото съзнание, които притежават и някои хора.

„ХОРАТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ЧУДО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУЧЕТАТА”
                                                                                       Джек Лондон

Светла Иванова

• BGDOGFORUM
  • Потребител
« Отговор #4 -: 27.11.2010 14:16:47 »

...
Кучетата изпитват човешки чувства
...
...

... Кучетата са по умни отколкото ги познаваме, а и не са жестоки като хората....

Не мога да се освободя от това чувство, напротив, все повече се убеждавам, че е така.

Случи се преди два дни, наглед нищо особено, но мен много ме впечатли.

Разхождахме със съпругът ми кучетата, с поводи, както винаги. Всичко беше наред,  докато изведнъж Зоро се спусна по един склон, дръпна ме и аз се озовах на земята по очи. От неочакваното падане извиках, той се сепна, спря се и седна на земята. Съпругът ми с Лия дойдоха веднага и тя започна да завира муцунката си в мен, сякаш да ме успокои.

Когато продължихме отново, ядосана на Зоро, бях малко груба с него /ако това можеше да се нарече грубост/. Карах му си и не му позволявах никакво отклонение от пътя и ровене по земята, но без насилие от моя страна, освен с дърпане на повода.  Едновременно с това непрекъснато хвалех Лия.

След като се прибрахме, спрях да му обръщам внимание и дори забравих за случилото се.  Докато дойде време за вечеря. Обикновено аз ги храня, но този път съпругът ми им предложи вечерята. И тогава Зоро ме изненада. Отиде с видимо нежелание, помириса храната си и се отдръпна. Легна на няколко метра от нея, протегна предните си лапи и положи глава върху тях. Не реагира на никакви подканяния да яде.

Мина доста време. Стана ми мъчно. Тогава отидох при него, заговорих му и започнах да го галя. А той сякаш това и чакаше. Започна да маха с опашка, лизна ме по ръката и едва след това с удоволствие започна да яде....
                                                                                       Джек Лондон

Светла Иванова

• BGDOGFORUM
  • Потребител
« Отговор #5 -: 26.12.2010 20:09:19 »
Днес се запознах с един кангал. Много красиво куче. И въпреки  респектиращите му  размери,  не изпитах страх от него.
Погалих го и се вгледах в очите му. В стандарта пише „...очите имат интелигентен и доверчив поглед.” А неговите бяха много тъжни. Човешки тъжни!
Собственикът му ми обясни, че е имал и немска овчарка, която си го е отгледала /точно така каза, отгледала/, но преди 3-4 месеца  починала.
И кангалът още страда за нея.

Как да не повярвам в човешкото съзнание и човешките чувства на кучето?!...
                                                                                       Джек Лондон

Светла Иванова

• BGDOGFORUM
  • Потребител
« Отговор #6 -: 01.06.2013 21:45:13 »
Невероятните животни, наречени кучета.... Често, когато с някоя своя постъпка ме изумят за кой ли път, се вглеждам в очите им и си мисля" Какви ли мисли се въртят в красивите им глави? Дали някога ще разберем?..."
                                                                                       Джек Лондон

Светла Иванова

• BGDOGFORUM
  • Потребител
« Отговор #7 -: 08.10.2013 22:08:28 »
Кучетата са способни да изпитват човешки чувства

Изследване, проведено от проф. Грегъри Бърнс от Университета в Атланта, е доказало, че кучетата са способни да изпитват чувства, също като хората, пише The New York Times.

Анализът на данните от магнитно- резонансно сканиране на мозъка на куче, позвилил на професор Бърнс да установи, че по време на емоции, у нашите по-малки братя се активират същите области на мозъка, както и при хората.
Основната цел на професора била да разбере как работи мозъка на кучето и да погледне в съзнанието на тези животни. Обект на проучването му станало неговото куче Кали, черен териер от Апалачите.

След няколко месеца изследване с ЯМР, Бърнс получил цяла карта с мозъчната му дейност, която му помогнала да определи кои негови участъци се включват при определянето на познати и непознати за Кали кучета и хора. За изненада на професора, този участък – caudate nucleus, който се намира между мозъчния ствол и кората, е един и същ и при кучета, и при хора.

У хората този участък, съдържаща множество допаминови рецептори, играе важна роля при определянето на нещата, доставящи удоволствие – любов, пари, вкусна храна. При кучетата той се активира, реагирайки на храна, а също и на миризмата на познат човек .

Междувременно изследователят не е съвсем сигурен, че този факт е доказателство за съществуването на кучешка любов, но едно нещо е ясно: видът и миризмата на познат човек за нашите домашни любимци носят положителни емоции – което показва наличието на функционална хомология на хора и кучета.

Способността на животното да изпитва такива положителни емоции като любов и привързаност означава, че у кучетата нивото на чувствителност е сравнимо с нивото на чувствителност на дете.
Това откритие, както отбелязва професор Бърнс, трябва изцяло да промени отношението към кучетата.

Източник: http://www.dnesplus.bg/(F(uN3m7fl7XtX6jJtisJFVSdCXqqWgtSoC5wEQGmvqKPXrA_bCuI1LqkGZ-6lUMqPJu0i_dtNPZRuPeZzl0rXAYBOR4nOD39MXlVsXmfOhp5aUt_QPpAQHmgcQvEciTfPn_nNM10w1hNcSm3usWNpqWM9KGpMgb6qthhdzEUlgVG01))/News.aspx?n=624460

Джек Лондон

д-р Светла Колева

• Администратор
  • Потребител
  • Публикации: 306
    • http://amstaffterrier.net/
« Отговор #8 -: 10.10.2013 21:19:37 »
Един огромен поклон за труда и научната работа на професор Бърнс !!!

Николай Атанасов - cynology

• BGDOGFORUM
  • Потребител
  • Публикации: 2509
  • I want to know
    • Center of Experimental Cynology
« Отговор #9 -: 10.10.2013 21:38:02 »
Един огромен поклон за труда и научната работа на професор Бърнс !!!

http://www.scribd.com/doc/174186124/Dogs-Have-FEELINGS-Too

http://www.scribd.com/doc/174846949/Making-a-Case-for-Dogs%E2%80%99-Personhood

Имам още по темата, но достъпът е ограничен само за регистрирани потребители.
The More I See Of Men, The More I Admire Dogs !

Светла Иванова

• BGDOGFORUM
  • Потребител
« Отговор #10 -: 26.01.2015 11:29:10 »
Аз не знам точно какви чувства изпитват кучетата, какво мислят, как точно решават каква да е реакцията им.... Но разбрах, че те усещат тревогите и настроението на стопанина си и реагират адекватно. В много тежък период от живота ми през лятото, Те бяха до мен. Те ме разбираха и успокояваха по своему. Мисля, че благодарение на Тях аз успях да се съвзема и продължа...
                                                                                       Джек Лондон

Светла Иванова

• BGDOGFORUM
  • Потребител
« Отговор #11 -: 21.05.2015 18:09:48 »
                                                                                       Джек Лондон

Светла Иванова

• BGDOGFORUM
  • Потребител
                                                                                       Джек Лондон