Автор Тема: ИНКРИМИНИРАНЕ ЖЕСТОКОСТТА КЪМ ЖИВОТНИТЕ  (Прочетена 3030 пъти)

Светла Иванова

 • BGDOGFORUM
 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 1648
 • Обичам ви, Прекрасни Животни!
http://society.actualno.com/news_336247.html

"Инкриминирането на жестокостта към животните напълно отразява обществените нагласи, смятат от българския офис на международната организация за животните "Четири лапи". Днес Народно събрание прие на първо четене законопроектите на Министерски съвет и на Мая Манолова за промени в Наказателен кодекс, с които се инкриминират проявите на особена жестокост спрямо животни.
От "Четири лапи" изказват огромното си удовлетворение от постигнатия в пленарна зала консенсус, предава агенция Фокус. В началото на месеца Комисията по правни въпроси организира обществена дискусия с участие на институции и неправителствени организации, на която беше почти единодушно изразена позицията, че насилието над животни трябва да бъде наказвано със затвор.
Според Явор Гечев от "Четири лапи" днешното гласуване в парламента е доказателство, че народните представители са се вслушали във волята на обществото. "Надяваме се между първо и второ четене текстовете на законопроектите да бъдат изгладени и да бъдат окончателно приети промени в три насоки – инкриминиране на жестокостта към животни и на безотговорното отглеждане на домашни животни, както и увеличаване на санкциите за организиране на боеве с животни".
"Четири лапи" е международна организация за защита на животните със седалище Виена и представителства във Великобритания, Холандия, Германия, Швейцария, Унгария, Румъния и България. В Брюксел функционира и офис по европейска политика. У нас "Четири лапи" е позната най-вече с Парка за танцуващи мечки в гр. Белица, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо, с проектите си за кастриране на бездомни животни и с парка за големи котки Лайънсрок."
...
„ХОРАТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ЧУДО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУЧЕТАТА”
                                                                                       Джек Лондон

Светла Иванова

 • BGDOGFORUM
 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 1648
 • Обичам ви, Прекрасни Животни!
http://www.dnes.bg/politika/2011/04/13/zatvor-i-soleni-globi-za-boeve-s-jivotni.116112

Затвор и солени глоби за боеве с животни
13.04.2011 14:49

Това е фалшив хуманизъм, възмути се Любен Корнезов
   
Затвор и солени глоби за боеве с животни

До 5 г. затвор и глоба до 10 хиляди лева ще се налагат за организиране или участие в боеве с животни. Това реши парламентът, който прие на второ четене промени в  Наказателния кодекс.

Това наказание ще се налага и за отглеждане, трениране или предоставяне на животни за боеве. Досега за организиране на боеве с животни и участие в тях се предвиждаше само пробация.

Наказанието е затвор от 1 до 5 години и глоба от 5 до 50 хиляди лева, когато деянието е извършено повторно.

Депутатите решиха още да има наказателна отговорност и за онези собственици на животни, които поради своята небрежност са допуснали питомците им да причинят телесни повреди или смърт на човек.

Ако животното е нанесло средна или тежка телесна повреда, наказанието за стопанина е затвор до 3 години или пробация и глоба до 5 хиляди  лева. Ако е последвала смърт, наказанието е затвор до 5 години и глоба до 10 хиляди лева.

Промените, свързани с боевете с животни, предизвикаха депутата от Коалиция за България Любен Корнезов.

"За мен тук има един фалшив хуманизъм. Оправихме хората, сега ще оправим и кучетата“, каза при обсъждането на текстовете Корнезов.
Още по темата
От глоба до затвор за насилие над животни
В парламента дебатираха за "магарето на бай Иван!"

"Щом сте толкова големи хуманисти – забранете боевете между хората", заяви Корнезов.

"Боеве има даже и между жени. Щом сме хуманисти, дайте да забраним тези боеве между хората. Но не, там има милиони, милиони се въртят, залагания. Всичко е мъни, мъни", отсече червеният депутат.

"Няма да подкрепя този текст, защото е фалшив хуманизъм. Г-н Иванов от правната комисия ми каза, че съм свиреп човек. Да, свиреп съм, макар през живота си да не съм убил врабче. Занимаваме се с мъртви текстове, за да измием гузната си съвест", категоричен беше той.

Червената депутатка Мая Манолова посочи, че насилието над животни обикновено се изражда и в насилие над хора.

"Това е един мръсен бизнес, в който се въртят мръсни пари, а това трябва да се пресече, единственият начин това да стане е с вкарване на норма в Наказателния кодекс", отсече Манолова.

По думите й не може да се прави аналогия със спорта, в който има правила.
„ХОРАТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ЧУДО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУЧЕТАТА”
                                                                                       Джек Лондон

П. Петков - tigar6

 • BGDOGFORUM
 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 1288
Както винаги ще го има само на книга ;)
Тигъра си пази кожата,а човек името.

С ЛОШ ЧОВЕК МОЖЕ ДА СЕ РАЗБЕРЕШ... С ПРОСТ - НИКОГА