Автор Тема: Стандарт на породата Басет хаунд  (Прочетена 3986 пъти)

Иван Панайотов - vano

  • BGDOGFORUM
  • Потребител
  • ***
  • Публикации: 3697
    • www.bgdogs.net
Басетхаунд
(Basset Hound)FCI номер на стандарта:  163 от 05.03.1998 г.
Произход: Великобритания
Дата на публикация на валидния оригинален стандарт: 27.04.1989 г.
Класификация по FCI:  
Група   6 - Гончета, кръвоследници и сродни породи
Секция   1 - Гончета
Подсекция  3 - Малки гончета

С работни изпитания       

Общ вид:
Късокрако, масивно ловно куче, уравновесено, надарено с много качества. Известно количество отпусната кожа е желателно.

Поведение и темперамент:
Здраво гонче с древно потекло, ловуващо по следа, притежаващо ловен инстинкт и мелодичен глас, много издръжливо на полето. Спокойно, никога агресивно или плахо. Привързано към стопаните си.

Глава:
Горната линия на муцуната е приблизително успоредна на челото и не е много по-дълга от главата, измерена от стопа до тила. Може да има умерено количество гънки по челото и край очите. Във всички случаи кожата на главата е достатъчно отпусната за да се забелязват гънки когато тя е изправена нагоре или отпусната надолу.
Черепна област:
Череп: Купловиден, с изпъкнала окципитална кост, умерено широк при челото и леко заострен към муцуната.
Стоп: Умерен
Лицева област:
Носна гъба:Изцяло черна, с изключение при светло оцветените кучета, където може да бъде кафява или червеникавокафява. Големи и широко отворени ноздри, които могат да са леко стърчащи над устните.
Муцуна:Цялостно муцуната се явява суха, без да е тъпа.
Устни:Месести; горната устна е увиснала и покрива долната.
Челюсти и зъби:Здрави челюсти с перфектна, симетрична и пълна ножична захапка, т.е. горните резци плътно припокриват долните и са поставени перпендикулярно на челюстите.
Очи:С ромбоидна форма, нито изпъкнали, нито много дълбоко поставени, тъмни, но могат да са с кафеникав отенък при светло-оцветените кучета. Изражението е спокойно и сериозно. Червеното на долния клепач се забелязва, макар и не прекалено. Светли или жълти очи са силно нежелани.
Уши:Ниско поставени, точно под линията на очите. Дълги; правилна е дължина надминаваща върха на муцуната, но не прекалено. Тесни по цялата си дължина и добре завити навътре. Много меки, фини и кадифени на пипане.

Шия:
Мускулеста, добре засводена и сравнително дълга с ясно изразена, но не прекомерна гуша

Тяло:
Дълго и дълбоко по цялата дължина; Холката и задницата са с приблизително еднаква височина.
Гръб: Равен и по-скоро широк. Не е прекалено дълъг от холката до задницата.
Поясница: Може да е леко сводеста.
Гърди: Предната част е подобаващо завита, когато се гледа отпред. Гръдната кост е изпъкнала, но гръдния кош не е нито тесен, нито прекалено дълбок. Ребрата са добре заоблени и извити, без да са ръбести, простират се доста назад.

Опашка:
Добре поставена, по-скоро дълга, силна в основата, изтъняваща, с умерено количество груб косъм отдолу. При движение, опашката се носи повдигната и леко извита, като сабя, но никога навита.

Крайници:
Предни крайници:
Предните крайници са къси, мощни и с масивни кости. Кожни гънки по долната част на крайниците.
Плешки: Лопатките са добре разлети назад; плешките не са тежки.
Лакти: Не са извъртени нито навътре, нито навън, но са поставени точно срещу плешките.
Подрамене Горните части на подраменете са леко наклонени навътре, но не в такава степен, че да възпрепядстват свободните движения или да създават каквито е да са други последици за крайниците при стоеж или движение.
Метакарпуси: Прекалено високи метакарпуси са нежелани.
Задни крайници:
Много мускулести и стоящи доста навън, изглеждащи почти сферичени, когато се гледат отзат. Може да има кожни гънки между скакателните стави и лапите, а по задната част на ставите малки торбички, в резултат на отпуснатата кожа.
Колене: Добре сгънати.
Скакателни стави: Доста ниско поставени и леко свити надолу, без да са завъртени нито навътре, нито навън, точно под тялото когато кучето стои естествено.
Лапи:
Масивни със здрави пръсти и възглавнички. Предните лапи трябва да са насочени право напред или завъртени леко навън, но във всички случаи кучето винаги стои правилно, тежеста се носи по равно от пръстите и възглавничките дотолкова, че лапите да оставят следи, като от голямо куче, с не плътна повърхност, при контакт със земята.

Походка и движения:
От изключително значение. Гладки, свободни движения, с добър разкрач напред на предните крайници и отчетливи мощни тласъци от задните крайници; ловува движейки правилно и предните и задните крайници. Скакателните стави и коленете никога не са сковани при движение, нито се провлачват палците.

Козина:
Косъм: Гладък, къс и прилепнал, без да е много фин. Цялостните контури са изчистени, без по-дълъг покривен косъм. Дълг косъм, мек косъм, по-дълъг украсяващ косъм са силно нежелани.
Цвят: Обикновено черно, бяло и жълтокафяво (трицветни), лимонено и бяло (двуцветни), но всякакви окраски на кучето са приемливи.

Размери:
Височина при холката 33-38 см.

Недостатъци:
Всяко отклонение от гореизложените параметри трябва да се разглежда като недостатьк, сериозността на който се оценява според неговата степен и въздействието му върху здравето и благосъстоянието на кучето.

Всяко куче, ясно показващо физически или поведенчески аномалии ще бъде дисквалифицирано.

Забележка: Мъжките екземпляри трябва да имат два нормално развити тестиса, напълно спуснати в скротума.
Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн