Автор Тема: Болести, които може да ни причини кучето  (Прочетена 1917 пъти)

Светла Иванова

  • BGDOGFORUM
  • Потребител
  • ***
  • Публикации: 1648
  • Обичам ви, Прекрасни Животни!

Какви болести дебнат от... домашното куче
автор: доц. Искра Райнова завеждащ лабораторията по експериментална и приложна паразитология в Националния център по заразни и паразитни болести

Най-разпространеното заболяване, което гледаните у дома кучета могат да ни причинят, е ехинококозата (болестта, предизвиквана от кучешката тения). Както знаете, кучето е крайният гостоприемник на тенията - ехинокока (б. р. - дребен паразитиращ червей). Четириногото може да се зарази с нея, примерно обикаляйки терени с листни зеленчуци (докато се изхожда), с насаждения или места, на които пасат селскостопански животни. Ларвната форма на тенията за кратко живее в крави, прасета и овце. Когато хората ги заколят, често те изхвърлят някъде в пространството техни карантии, в които се намират тениите, кучетата ги изяждат и впоследствие паразитите попадат и в домашния ни любимец. А човекът се заразява чрез директен контакт с кучето. Знаете, че то се ближе по аналното отверстие, така тенията може да се озове по козината и оттам - у човека, докато го гали. Друг начин на предаване на кучешката тения е, ако консумираме недобре измити листни зеленчуци, салати, ягоди, т.е. нискостеблени, лесно замърсявани от кучешки фекалии.

Кучешката тения се лекува с медикамент, плащан от здравната каса. Освен хирургично диагнозата може да се докаже с образна диагностика (със скенер), както и чрез серологични методи.

Най-често чрез кръвотока яйцата на тенията попадат в черния ни дроб. Загнездват се там и образуват вид мехур около себе си, нарича се ехинококов мехур или киста. Тя нараства и докато е малка, не води до симптоми. След като се уголеми обаче, е възможно да доведе до болки в дясното подребрие, до усещане за тежест в тази област, не са изключени и алергични прояви. Стига се до промени в кръвната картина.

Често ме питат как се унищожава тенията? Може да се спре развитието й, тя се калцира и става неактивна. Ако е попаднала в белия дроб, е възможно да бъде отхрачена вследствие на описаното медикоментозно лечение в комбинация с имуностимуланти. И все пак най-често е хирургичното й отстраняване.

Друга хелминтоза (б. р. - болест, причинявана от дребен червей като тенията) вследствие на паразита е токсокара канис. Той също възприема кучето за краен гостоприемник. Най-често източник на болестта са малките палета до 6 месеца, защото самата инфекция може да се предаде от майката на плода. Т.е. кучетата се раждат заразени, а причинителят - токсокара канис, се развива в червата им. Паразитите са изключително витални и отделят до 200 000 яйца в денонощието, но имат една особеност - яйцата трябва да узреят за около месец, за да заразят човек. В самото яйце пък има ларва, която може да се разпространи из всичките ни вътрешни органи. Опасното е, че могат да попаднат в централната нервна система и окото, т.е. за тях няма бариери. Спасението е медикаментозно лечение. Болестта е най-често срещана при малките деца. Изследванията показват, че процентът на заразените не е малък, а най-уязвими са малките деца. Трудното за поставянето на диагнозата е, че няма типична клинична картина (б. р. - симптоми на протичане). Наблюдават се малки възелчета, които могат да се видят само под микроскоп, трудно се откриват в черния дроб дори лапароскопски.

Третият вид паразити, които може да бъдат предадени от куче на човек, са т. нар. малки протозои - жиардиа интестиналис. Живеят в дуоденума (б. р. - дванадесетопръстника) и могат да причинят диарийни състояния. Особеното е, че се разпространяват в колективи като детските градини, забавачки, лагери и т.н.

Доц. Райнова за опасностите от котките: Основната заплаха е токсоплазмозата

- Основното заболяване, което ни предават котките, е токсоплазмозата. Заразяването става чрез фекалии, които отделя домашният любимец. Болестта е много опасна за бременната жена, ако тя се е заразила с нея непосредствено преди зачеването или до третия месец. Причината е, че в този период няма изградена защита за плода, причинителите могат да преминат плацентарната бариера и да попаднат у него. Предизвикват поражения на мозъка му. За щастие в последните години имаме само три такива случая на починали непосредствено след раждането бебета. Диагнозата е била поставена чрез изследвания след смъртта. Какви са симптомите при токсоплазмозата? Най-често не се наблюдават някакви ярки признаци. При здравите хора може да протече най-често с увеличаване на лимфните възли. Болестта не е опасна за здравите, но големи са рисковете за заченалите жени. Лечението е различно, зависи от формата и степента на заболяването. При имунокомпрометирани пациенти като тези със СПИН и други заболявания, предизвикващи срив на защитните сили на организма, токсоплазмозата протича тежко.

- Синдромът “Ларва мигранс”, или токсокароза, е другата честа болест, предавана от котките или кучетата. Заразяването става чрез замърсени ръце, почва, храна, вода, контакт с животното.
Източник:
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1089371
„ХОРАТА ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО ЧУДО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КУЧЕТАТА”
                                                                                       Джек Лондон