Автор Тема: Стандарт на боксера  (Прочетена 3398 пъти)

Иван Панайотов - vano

  • BGDOGFORUM
  • Потребител
  • ***
  • Публикации: 3697
    • www.bgdogs.net
Стандарт на боксера
« -: 03.07.2009 16:47:23 »
Немски боксер
(German Boxer, Deutscher Boxer)a) Светлобежов;б) Тигров.

FCI номер на стандарта:  144 от 09.07.2008 г.
Произход: Германия
Дата на публикация на валидния оригинален стандарт: 01.04.2008 г.
Предназначение на породата: Компаньон, стражево и работно куче.
Класификация по FCI:  
Група   2 - Пинчери и шнауцери, молосоидни породи, швейцарски планински и пастирски кучета, и други породи
Секция   2 - Молосоидни породи
Подсекция  1 - Тип мастифи

С работни изпитания   
   
Кратко историческо резюме:
Непосредствен предтеча на боксера е малкият, така наречен брабантски буленбайсер. В миналото развъждането на буленбайсери било основно в ръцете на ловците, които ги използвали за лов. Тяхната задача е била да заловят заграденото от гончета животно и да го задържат до пристигането на ловеца. Поради тази причина кучетата трябвало да имат широки челюсти, както и широк постав на зъбите, за да могат здраво да захапват и да задържат. Буленбайсерите притежаващи тези характеристики, били най-подходящи за тази дейност и били използвани в развъждането. В началото се разглеждали само способностите за работа и служба. Селектирането на породата било насочено към създаването на кучета с широка муцуна и вдигнат нагоре нос.

Общ вид:
Боксерът е средно голямо куче с гладка козина, здраво, с компактно квадратно тяло и здрави кости. Неговите мускули са релефни, силно развити и добре изразени.
Неговите движения са живи, мощни с благородна походка. Боксерът никога не трябва да е тромав или тежък, нито с леко или слабо телосложение.

Важни пропорции:
a) Дължината на тялото към височината при холката: квадратни очертания, т.е. хоризонталната линия на гърба и двете вертикални линии към земята, едната тръгваща от върха на рамото а другата от седалищния издадък, образуват квадрат;
б) Дълбочина на гърдите към височината при холката: Гръдният кош стига до лактите. Дълбочината на гърдите е равна на половината от височината при холката;
в) Дължина на горната линия на муцуната към дължината на главата: Дължината на горната линия на муцуната спрямо черепа трябва да бъде 1:2 (измерена от върха на носа до вътрешния ъгъл на окото и съответно от вътрешния ъгъл на окото до тила).

Поведение и темперамент:

Боксерът трябва да е спокойно, самоуверено и уравновесено куче. Темпераментът му е от изключително значение и изисква голямо внимание. То е известно с преданост и вярност към господаря си и цялото му семейство, с бдителност и самоотверженост при защита. Безобидно е за семейството си, но е подозрително към непознати, весело и дружелюбно при игра, но безстрашно в сериозна ситуация. Податливо е на обучение поради желанието си да се подчинява, смелостта, природната интелигентност и чувствителното си обоняние. Непридирчиво и чисто, то е толкова симпатично и ценно за семейния кръг, колкото и като пазач, придружител или работно куче. Характерът му е заслужаващ доверие, непристорен и открит, дори и в напреднала възраст.

Глава:
Тя придава характерния вид на боксера. Трябва да е пропорционална на тялото и да не изглежда нито твърде малка, нито твърде голяма. Муцуната трябва да бъде колкото е възможно по-широка и силна. Красотата на главата зависи от хармонията между муцуната и черепната част. От какъвто и ъгъл да се гледа главата - в анфас, профил или отгоре - муцуната трябва винаги да бъде пропорционална на главата, т.е. да не изглежда твърде малка. Тя трябва да е суха, без бръчки. Бръчките, обаче, се появяват, когато ушите се наострят или ако ушите не са купирани, когато кучето застане нащрек. Гънките винаги са насочени от основата на муцуната надолу към страните. Тъмната маска се намира само върху муцуната и трябва ясно да контрастира с цвета на главата, така че изражението на лицето да не изглежда мрачно.
Черепна област:
Череп: Черепа трябва да бъде толкова сух и заъглен, колкото е възможно. Той е леко сводест, но никога объл и къс, никога плосък. Медиалната бразда е само леко очертана, не трябва да е много дълбока, особено между очите.
Стоп: Челото образува характерен стоп с горната линия на муцуната. Извивката на носа не трябва да бъде вдлъбната назад към челото, както е при булдозите, нито да сочи надолу.
Лицева област:
Нос: Носът е широк, черен, леко извит нагоре с широки ноздри. Върхът на носа е поставен малко по-нагоре от основата.
Муцуна: Муцуната е силно изразена в три измерения, не е нито изострена, нито тясна, малка или плитка. Определя се от:
a) формата на челюстите;
b) разположението на кучешките зъби;
c) положението на устните.
Кучешките зъби трябва да са достатъчно дълги и максимално отдалечени един от друг, така че лицевата част на муцуната да е широка, почти квадратна и да образува тъп ъгъл с горната граница на муцуната. Отпред ръба на горния зъб опира на ръба на долната устна. Частта от долната челюст, която е леко извита нагоре, заедно с долната устна се нарича брадичка. Брадичката може да не е ясно изразена под долната устна или дори да изчезва под нея, но трябва да може да се вижда отпред и отстрани. Кучешките зъби и резците на долната челюст не трябва да се виждат, когато устата е затворена, нито пък трябва да се вижда езика на боксера при същото положение. Назолабиалният ръб е ясно видим.
Устни: Увисналите устни довършват изгледа на муцуната. Горната устна е плътна и запълва мястото, образувано от долната челюст. На устните се опират долните кучешки зъби.
Челюсти и зъби: Долната челюст е издадена пред горната и е леко извита нагоре. Боксерът е с обратна захапка. Горната челюст е широка, там където се свързва с черепа и леко се скосява напред. Зъбите са здрави и силни. Резците са равни и подредени в права линия, докато кучешките са раздалечени и големи.
Бузи: Те са пропорционални спрямо здравите челюсти, без да са подчертано издадени. Сливат се в лека извивка към муцуната.
Очи: Очите са тъмни, средно големи, не са изпъкнали, нито дълбоко разположени. Изразяват енергия и интелигентност, а не заплаха или упоритост. Очните ръбове са тъмни.
Уши: Поставени са високо. Имат подходяща големина, по-скоро малки, отколкото големи, и тънки. Раздалечени са едно от друго и поставени на най-високите места на черепа. Висят спокойно по бузите и се накланят напред с изразена чупка, когато кучето застане нащрек.

Шия:
Горната линия е елегантно извита от ясно видимия тил към холката. Трябва да е достатъчно дълга, обла, здрава, мускулеста и ясно изразена.

Тяло:
Квадратно тяло, което се носи от здрави и прави крайници.
Холка: Трябва да е добре изразена.
Гръб: Гърбът и поясницата трябва да са къси, твърди, прави, широки и добре замускулени.
Крупа: Леко наклонена, широка и леко извита. Тазът трябва да е дълъг и широк, особено при женските.
Гръден кош: Широк, достигащ до лактите. Дълбочината му е равна на половината от височината при холката. Добре развит в предната си част.
Долна линия: Извива се елегантно към гърба. Къси твърди хълбоци, леко прибрани.

Опашка:
Поставена е по-скоро високо отколкото ниско. Опашката е с нормална дължина и естествена.

Крайници:
Предни крайници:
Предните крайници трябва да са прави, успоредни един на друг, гледани отпред и да имат здрави кости.
Плешки: Дълги и наклонени, неотделна част от тялото. Не са много замускулени.
Мишници: Дълги, образуващи прав ъгъл с раменете.
Лакти: Нито много прилегнали, нито много отдалечени от гръдната стена.
Подрамене: Прави, дълги, слабо замускулени.
Китки: Здрави, добре изразени, но не много окръглени.
Метакарпуси: Къси, почти перпендикулярни към земята.
Предни лапи: Малки, кръгли, стегнати с твърди възглавнички.
Задни крайници:
Много мускулести. Мускулите са здрави, добре оформени. Гледани отзад, задните крайници трябва да са прави.
Бедра: Дълги и широки. Ъгълът, образуващ се между тазовия пояс, бедрото и колянната става, е колкото се може по-малко тъп.
Колене: Когато кучето е нормално изправено, трябва да са толкова напред, че да се образува вертикална линия от бедрената кост към земята.
Подбедра: Много мускулести.
Скакателни стави: Здрави, добре изразени, а върхът им не е обърнат нагоре. Ъгълът е приблизително 140 градуса.
Метатарзуси: Малки, с лек наклон от 95-100 градуса към земята.
Задни лапи: Малко по-дълги от предните. Стегнати с твърди възглавнички.

Походка:
Жива, изпълнена с енергия и благородство.

Кожа:
Стегната, еластична, без гънки.

Козина:
Косъм: Къс, твърд, лъскав и плътно прилепнал.
Окраска: Пясъчна или тигрова. Пясъчното се среща в разнообразни нюанси - от ярко пясъчно до тъмно червено, но най-красивото е по средата (червеникаво пясъчно). Черна маска. Тигровият вариант в гореспоменатите оттенъци на пясъчно се изразява в тъмни или черни ивици по посока на ребрата. Основният цвят и ивиците трябва да контрастират. Белите петна не следва да се отхвърлят, защото могат да бъдат много красиви.

Размер и тегло:
Височината при холката:
За мъжките 57-63 см;
За женските 53-59 см.
Телесна маса:
За мъжките около 30 кг, когато височина при холката е 60 см;
За женски около 25 кг, когато височина при холката е 56 см.

Недостатъци:
Всяко отклонение от гореизложените параметри трябва да се разглежда като недостатьк, сериозността на който се оценява според неговата степен.
- Поведение и темперамент: Агресия, злоба, престореност, непостоянство, безхарактерност, страх;
- Глава: Глава лишена от изразителност и благородство. Мрачно изражение. Глава тип пинчер или булдог. Слюноотделяне, показване на зъбите или езика. Твърде изострена или светла муцуна. Наклонена горна линия на муцуната. "Гумен нос" (лъскав, но не зърнест на пипане). Временна липса на пигментация на носа поради климатични фактори или бледа кожа. Наличие на т.нар. "орлово око", трети клепач (мигателна ципа) без пигментация. Зле купирани уши. Ако не са купирани, наклонени назад, полу или изцяло изправени уши, булдожки уши. Крива уста, полегати зъби, неправилно разположение на зъбите. Слабо развити зъби. Неизползваеми зъби вследствие на заболяване;
- Врат: Къс, дебел, увиснал;
- Тяло: Твърде широко или ниско отпред. Хлътнал или извит гръб, слаб гръб. Дълга, тясна или рязко смъкната, или слабо свързана поясница. Извита лумбална област. Увиснала крупа, тесен таз, увиснал корем, слаби хълбоци. Ниско поставена опашка;
- Предница: "Френска" предница, приведени рамене, отпуснати лакти, слаби глезени, дълги, тесни крака, плоски, изкривени навън крака;
- Задница: Слаби мускули. Твърде силно или слабо изразена заъгленост в задните крайници. Криви крайници, скакателни стави "кравешки тип", тясно събрани скакателни стави, рудиментарни палци на лапите, дълги, тесни "заешки" лапи, плоски, изкривени навън лапи;
- Походка и движение: Поклащаща се, "патешка" походка, неустойчива, бавна, надута походка;
- Цвят: Маската се простира отвъд муцуната. Тигровите ивици са твърде близко една до друга или само някои от тях са различими. Основен цвят - мръсен. Преливащи цветове. Некрасиви бели петна, като например цялата или половината глава е бяла. Други цветове или кучета, чийто бял цвят надвишава една трета от основния.

Дисквалифициращи недостатъци:
- Агресивно или прекалено плахо куче;
- Естествено къса опашка.

Забележка: Мъжките екземпляри трябва да имат два нормално развити тестиса, напълно спуснати в скротума.
Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн