Автор Тема: ПЪРВА ПОМОЩ  (Прочетена 2001 пъти)

д-р Светла Колева

 • Администратор
 • Потребител
 • *****
 • Публикации: 306
  • http://amstaffterrier.net/
ПЪРВА ПОМОЩ
« -: 28.04.2013 17:25:59 »
ПЪРВА ПОМОЩ

Целта на оказване на всяка първа помощ се заключава преди всичко в това, да облекчите страданията или даже да запазите живота на вашето куче.
По-нататък вниманието е нужно да бъде насочено към предотвратяване на всякакви възможни отрицателни последици от заболяванията, нещастните случаи или травмите.
Вие трябва да се научите не само правилно да се грижите за болното куче, но и на умението оперативно да оценявате обстановката, за да може при необходимост бързо да транспортирате до ветеринаря пострадалото животно за оказване на професионална помощ.

Какво да направим най-напред?
Ако с кучето се е случило нещастие, преди всичко внимателно огледайте животното. Това е много важно за вземане на правилното решение по оказването на долекарска помощ.

Вие трябва да можете: своевременно и правилно да спрете кръвотечение, да направите на кучето изкуствено дишане (процедура по възбуждане на дишането), да поддържате живота на главния мозък, да обработвате рани, да слагате превръзки и шини, да предизвиквате повръщане, да поставяте инжекции, да отнесете заболялото или травмирано животно при ветеринаря.

За да може правилно да се определи степента на сериозност на заболяването или травмата у вашето куче е нужно да знаете как правилно да го обследвате. Естествено, че болното животно може да бъде недоволно от това че го безпокоят, затова не забравяйте да го поощрите с любимото му лакомство по време на огледа.


д-р Светла Колева

 • Администратор
 • Потребител
 • *****
 • Публикации: 306
  • http://amstaffterrier.net/
Re:ПЪРВА ПОМОЩ
« Отговор #1 -: 29.04.2013 09:34:27 »
КАК ДА ОПРЕДЕЛИМ, ЧЕ КУЧЕТО Е БОЛНО

Нужно е да се научим да различаваме болното от здравото куче, за да можем да му окажем своевременна и според силите си помощ.
Също така, за да можем да изложим пред ветеринаря симптомите на започващото заболяване.
Помнете, че кучетата не могат сами да се оплачат, затова тяхното здраве се намира във вашите ръце. Вие трябва внимателно да следите животното и при първите признаци на неразположение, промяна във външния вид или поведението да проверявате болно ли е кучето.

Няколко думи за това, как изглежда здравото куче.
Здравото куче има апетит, гладка и блестяща козина, хладна и влажна носна гъба (по време на сън тя може да бъде суха и топла), слизестите обвивки са розови и умерено влажни. Признаци за здраво животно са също така бодрост и подвижност. Важни критерии при оценка на състоянието на здравето са температурата, пулса и дихателната честота.

Нормална за кучетата се счита температура от 37,5 до 39,2 градуса по Целзий при кучета от големи породи, и от 38,5 до 39,4С при малки породи. Повишаването на температурата по-високо от указаната може да свидетелства за начало на патологичен процес (възпаление, инфекциозно заболяване и т.н.)
Запомнете, а най-добре си запишете нормалната температура на вашето куче в състояние на покой.
Температурата на тялото на животното може да се повиши при вълнение и страх, след физическо натоварване, а също при горещо време, при отравяне, след електрошок или при хиперфункция на щитовидната жлеза.

Пулсът отразява честотата и ритъма на сърцебиенето, а също и силата на ударите на сърдечния мускул.
В спокойно състояние честотата на пулса при здравото куче се колебае от 70 до 120 удара в минута. При големи кучета и животни водещи прекалено спокоен живот, сърцебиенето е забавено.
Учестен пулс се появява при повишение на температурата, при възпалителни процеси, болка, физически натоварвания, при превъзбуждане, страх и горещо време.
При малките кученца и кучета от дребни породи честотата на пулса може да достига 160 удара в минута.

Пресметнете и запишете честотата на пулса на вашето куче в състояние на покой - в бъдеще това може да ви помогне да определите изменила ли се е неговата честота в една или друга ситуация.
Достатъчно е да преброите броя на ударите за 15 секунди, а след това да умножите полученото по 4.


д-р Светла Колева

 • Администратор
 • Потребител
 • *****
 • Публикации: 306
  • http://amstaffterrier.net/
Re:ПЪРВА ПОМОЩ
« Отговор #2 -: 02.05.2013 08:45:05 »
Дишането - става начесто, или обратното рядко и повърхностно (при болезненост), появяват се хрипове, сумтене, кашлица, задух, пресипнал лай..
Задух у кучетата може да бъде предизвикан от повишена физическа активност, възпаление или емфизем на белите дробове, явяващи се в следствие на отравяне.
Затруднено дишане се наблюдава при плеврит, сърдечна недостатъчност, анемия, сърдечни глисти.
При стари кучета признаци на сърдечна недостатъчност може да бъде кашлицата.

Честотата на дишане на кучето лесно можете да определите по движението на гръдния кош, коремната стена или краищата на носа.
В норма тя представлява 12 до 25 дихателни движения в минута.
Кученцата и младите животни, при които обмяната на веществата е по-активна отколкото при възрастните, дишат по-често отколкото възрастните кучета, а кучките дишат по-често отколкото мъжките кучета. Освен това, малките кученца дишат по-често, отколкото големите.
Изменение в честотата на дишане на кучето може да бъде предизвикано от страх, болка, шок, заболявания на респираторната система.

Необходимо е също така да се отчете, че дишането се учестява в горещо време, при физическо натоварване, при възбуда на кучето.
Дишането на здравото животно след натоварване се възстановява за няколко минути.
Затруднение в дишането може да бъде предизвикано при топлинен удар или в редки случаи при недостиг на калций в кръвта в периода на лактация при кучките.
Животното може да се задъхва при сърдечна недостатъчност, при възпаление на пикочо-половата система, а също при поглъщане на чуждо тяло.

Болното куче се различава от здравото, както по външен вид, така и по неговото поведение. Известно е, че всяко заболяване предизвиква в организма на всяко животно, в това число и у кучетата, цял куп повече или по-малко сериозни разстройства, които имат различни видими проявления.